aiti

24/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον απολογισμό των πληγών της Αϊτής τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό. Χάρη στην πρωτοφανή παγκόσμια ανθρωπιστική δράση χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν .
      Pin It

Μέσα σε ένα λεπτό περισσότερες από 200.000 ζωές χάθηκαν. Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Χιλιάδες, οι τραυματίες. Συνολικά, γύρω στα 2 εκατομμύρια υπέστησαν ολέθριες συνέπειες. Πάνω από 280.000 κτίρια καταστράφηκαν. Σε μία χώρα πληθυσμιακά σχεδόν όση και η Ελλάδα. Ήταν 16:53 της 12ης Ιανουαρίου 2010 όταν η Αϊτή, και μαζί της όλη η διεθνής κοινότητα, συγκλονίστηκε και θρήνησε από το καταστροφικό μένος του Εγκέλαδου. Επίκεντρο στα 16 χλμ. από την πρωτεύουσα Πορτ Ο’ Πρενς. Επτά Ρίχτερ. Ακολούθησαν άλλοι 52 ισχυροί μετασεισμοί. Λεηλασίες και σποραδική βία. Η παγκόσμια ανθρωπιστική δράση ήταν εκ των ων ουκ άνευ.

Ανάμεσα σε εκατομμύρια πολίτες, διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, κράτη που ανταποκρίθηκαν από την ίδια κιόλας ημέρα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παροχές σε άμεση μαζικής κλίμακας ανθρωπιστική ανακούφιση. Τότε, αλλά μέχρι και σήμερα.

Χιλιάδες ζωές σώθηκαν άμεσα μέσω της προσφοράς στέγης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε δεύτερο χρόνο, η ανοικοδόμηση. Δρόμοι, κτίρια, νοσοκομεία, ξαναχτίστηκαν. Αιχμή του δόρατος της ΕΕ για την «ανάσταση» και τη μακροχρόνια ευημερία της Αϊτής, η εκπαίδευση.

Συγεκριμένα, 17 νέα σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα δημιουργήθηκαν, 370 σχολεία αποκαταστάθηκαν, 150.000 μαθητές επωφελήθηκαν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν» παραδέχεται ο επίτροπός για την Ανάπτυξη, Άντρις Πίμπαλγκς, επισημαίνοντας ότι «γι αυτούς τους λόγους η ΕΕ θέτει την Αϊτή ως προτεραιότητα για τις μελλοντικές αναπτυξιακές εργασίες της».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top