Σαμαράς και Βενιζέλος συναντιούνται σήμερα για να «μαζέψουν τα ασυμμάζευτα» αφού από την τρόικα μέχρι τα γκάλοπ κι από τα καπετανάτα στις δημοτικές μέχρι τον Ξηρό όλα τους πάνε στραβά
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Κινήσεις για να προλάβουν το κλίμα εσωστρέφειας στις τάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, πριν αυτό εξελιχθεί σε γάγγραινα για την κυβέρνηση, θα αναζητήσουν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον Ευάγγ. Βενιζέλο στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα.
Η ατζέντα των δύο έχει επισήμως πρώτο θέμα την πορεία του οικονομικού προγράμματος και την εμπλοκή με την τρόικα. Πλην όμως μέχρι την επίσκεψη των τροϊκανών, που πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, οι εταίροι είναι αντιμέτωποι με το νέο κύμα εσωτερικών πιέσεων που απειλεί την κυβερνητική συνοχή.
Μεγαλώνει η απόσταση με τρόικα
Η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την τρόικα αντί να μειώνεται, μετά από τόσες ημέρες ανταλλαγής στοιχείων, μεγεθύνεται, όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Γ. Μάρεϊ, ο οποίος άφησε ανοιχτή την ημερομηνία της επίσκεψης λέγοντας ότι «οι διαφορές που πρέπει να διευθετηθούν αφορούν δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα, αλλά και θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα». Το πλαίσιο αυτό παραπέμπει σε λύση πακέτο, ενώ το ίδιο άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «είναι δύσκολη διαπραγμάτευση».
Λύση πακέτο, όμως, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2014-2015 που πλέον υπολογίζεται από την τρόικα κατ' ελάχιστον σε 1,5 και 2 δισ ευρώ αντίστοιχα, δεν μπορεί να υπάρξει.
Νέα μέτρα (και μάλιστα τέτοιας έκτασης), όπως έχουν δηλώσει οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είναι αδύνατον να περάσουν από τη Βουλή. Ηδη σε κάθε μέτρο από τα προσφάτως ψηφισθέντα, όπως η φορολόγηση των αγροτών, εκδηλώνονται νέες διαφωνίες από βουλευτές και των δύο κομμάτων της κυβέρνησης και αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται φυσικά να τερματιστεί, ενώ η χώρα μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την αίσθηση ηττοπάθειας που αναδίδουν τα στελέχη και των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, Μετά τη μέτρηση της Public Issue για την «Εφ.Συν.» που κατέγραψε προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ 3,5 ποσοστιαίες μονάδες και τη μέτρηση της Pulse για το «Ποντίκι» που έδωσε διαφορά 3 μονάδων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται τώρα στις επόμενες μετρήσεις οι οποίες θα συμπεριλάβουν και τις τελευταίες κυβερνητικές αστοχίες, την απόδραση του Ξηρού, το σκάνδαλο του ΤΤ, αλλά και τα προγενέστερα σκάνδαλα που είναι υπό δικαστική διερεύνηση.
Σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών της Ν.Δ., ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας την προσεχή Πέμπτη 30 Ιανουαρίου. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των 32 βουλευτών υπό τον Δ. Τζαμτζή για την αλλαγή της φορολογίας των αγροτών προκάλεσε την γκρίνια άλλων συναδέλφων τους της περιφέρειας. Οπως επίσης και το γεγονός ότι ο Ν. Κακλαμάνης έσπευσε να δηλώσει με συνέντευξη στον ρ/σ «Βήμα Fm» ότι θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας προεξοφλώντας ότι η Ν.Δ. δεν θα δώσει χρίσματα.
Σημείωσε μάλιστα ότι δεν γνωρίζει «ποιοι από το κόμμα δεν θέλουν την υποψηφιότητά του» και πρόσθεσε πως θα ζητήσει να δει τον πρωθυπουργό και να μιλήσει μαζί του, «μόνο με τον κ. Σαμαρά όμως, οι δυο μας.»
Το πρόβλημα με τον Νικήτα
Η κίνηση αυτή του κ. Κακλαμάνη αναμένεται να έχει συνέχεια και από άλλα στελέχη της Ν.Δ. που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης, όσο και η κατάσταση στα μεσαία στελέχη του κόμματος, καθιστά την επιβολή πειθαρχικών μέτρων αδύνατη.
Ωστόσο, αυτή η αδυναμία, όπως σημειώνουν στελέχη της Συγγρού που είναι επιφορτισμένα με τις τοπικές εκλογές, «μπορεί να οδηγήσει σε εσωκομματική διαμάχη με αποτέλεσμα να μη δώσει κανείς τη μάχη των ευρωεκλογών». Πέραν αυτού του προβλήματος, διακριτές είναι πλέον και οι αποστάσεις των βουλευτών της καραμανλικής πτέρυγας από την προσπάθεια της κυβέρνησης να πολώσει το πολιτικό κλίμα. Η ηχηρή διαφοροποίηση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου δεν σχολιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά η δυσφορία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ήταν μεγάλη.
Στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου αναμένεται να συζητηθούν και οι επιπτώσεις που είχε στην κυβέρνηση η εξαφάνιση του Χριστ. Ξηρού.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών για την υποδοχή που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Τζ. Κέρι. Οπως έγινε δε σαφές και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας, Τζ. Ψάκι, ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο πάγος είναι η σύλληψη του Ξηρού. Η πίεση πέφτει στις αστυνομικές υπηρεσίες, όμως την ίδια ώρα οι παραφωνίες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζονται, με τον Χαρ. Αθανασίου να αφήνει και πάλι αιχμές για τον Ν. Δένδια λέγοντας (σε συνέντευξη στη ΔΤ) ότι, πέραν των ευθυνών του δικαστικού συμβουλίου που έδωσε άδεια στον Ξηρό, «θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή». Στο ερώτημα αν ήταν υπό παρακολούθηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως δεν ξέρει.
Αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό
Στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν θετικά τις εισηγήσεις για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, με διατάξεις αυστηρότερες και για τους υπόδικους και για τους καταδικασθέντες, ωστόσο μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι μπορεί να προσκρούσει στις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Πάντως η απόδραση Ξηρού δεν είναι το μόνο ζήτημα που προκαλεί ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό.
Η τραγωδία με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι μπορεί να άφησε αδιάφορους τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συναντήθηκαν χθες στο Ζάππειο, για να συζητήσουν ανάμεσα σε άλλα και το μεταναστευτικό, ωστόσο στα ξένα μέσα ήδη οι πρώτες αναφορές από τη Διεθνή Αμνηστία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Πάρα ταύτα ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης έσπευσε να αποδώσει τα ερωτήματα και τις επικρίσεις που δέχεται όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ν. Μουίζνιεκς λέγοντας (σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ) ότι «ο επίτροπος και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα».