24/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα πρόστιμα-φωτιά… τρελαίνουν και τους λογιστές

«Ο νομοθέτης που έγραψε τον νόμο πέθανε και πλέον δεν αλλάζει» διεμήνυσε η τρόικα. Σε αλλαγές προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
      Pin It

«Ο νομοθέτης που έγραψε τον νόμο πέθανε και πλέον δεν αλλάζει» διεμήνυσε η τρόικα. Σε αλλαγές προσανατολίζεται η κυβέρνηση

 

«Φουντώνει» το… κίνημα κατά των εξοντωτικών προστίμων που ισχύουν από την αρχή του έτους για τις φορολογικές παραβάσεις κόντρα στο «τελεσίγραφο» της τρόικας να μην αλλάξει ο νόμος. Μετά τις αντιδράσεις παραγωγικών φορέων και τα υπομνήματα που έφτασαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τη «σκυτάλη» πήραν οι λογιστές, η ομοσπονδία των οποίων μελετά να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας. Υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να… ξαναδεί το θέμα των προστίμων, παρά το μήνυμα που φρόντισε να στείλει η τρόικα ότι «ο νομοθέτης που έγραψε τον νόμο πέθανε και πλέον δεν αλλάζει». Ο φόβος για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, η αναταραχή που προκλήθηκε στους κόλπους των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, αλλά και οι επικείμενες διπλές εκλογές οδηγούν σε διορθώσεις του κώδικα προστίμων, ακόμα και αν διαφωνούν οι δανειστές.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε χθεσινή εκδήλωση παρουσίασε αναλυτικά παραδείγματα που δείχνουν ότι τα πρόστιμα «είναι εξοντωτικά και απέναντί τους δεν θα αντέξει ούτε η τελευταία υγιής επιχείρηση που έχει απομείνει». Εκφράστηκε ακόμα η εκτίμηση ότι άμεσο αποτέλεσμα θα είναι «η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο από τα 63 στα 70 δισ. ευρώ».

 

Οπως τονίστηκε, με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για κάθε φορολογική παράβαση θα επιβάλλονται ταυτόχρονα δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα διαφορετικά πρόστιμα, και μάλιστα αδιακρίτως χωρίς να εξετάζεται η βαρύτητα και η σκοπιμότητα της παράβασης, με συνέπεια να οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει να λειτουργούν στη χώρα μας.

 

Παραδείγματα

 

Οι συνέπειες της ενεργοποίησης των νέων προστίμων αποτυπώνονται στα εξής παραδείγματα:

 

● Εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία η οποία πρέπει για την περίοδο Μαρτίου 2014 να υποβάλει έως τις 20 Απριλίου δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 9.200 ευρώ. Αν η δήλωση αντί για τις 20 υποβληθεί στις 29 Απριλίου μόνο για πρόστιμα -πέραν του φόρου των 9.200 ευρώ- θα πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή αλλά και 9.200 ευρώ, καθώς προβλέπεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου. Ετσι η αρχική οφειλή των 9.200 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα των 11.700 ευρώ φτάνει στα 20.900 ευρώ.

 

● Επιχείρηση με απλογραφικά στοιχεία δεν εξέδωσε 10 αποδείξεις αξίας έως 20 ευρώ η κάθε μία. Για κάθε μία απόδειξη επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και έτσι θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ.

 

● Αν από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ (αν γίνει λάθος και αντί για παρακράτηση φόρου 100 ευρώ, παρακρατεί και αποδίδει 96 ευρώ λόγω σφάλματος στο μηχανογραφικό πρόγραμμα μισθοδοσίας), τότε σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταβάλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ!

 

Κ. Τσάβαλος

 

Scroll to top