26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μια νέα Ρωσία!»

Μια διαφορετική χώρα ονειρεύονται να μας δείξουν οι διοργανωτές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Αφήνουν χώρο στη διαφορετικότητα, αλλά κάποιοι ισλαμιστές ήδη σκορπούν τον θάνατο και απειλούν.
      Pin It

→Μια διαφορετική χώρα ονειρεύονται να μας δείξουν οι διοργανωτές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Αφήνουν χώρο στη διαφορετικότητα, αλλά κάποιοι ισλαμιστές ήδη σκορπούν τον θάνατο και απειλούν…

 

Του Σπύρου Τσάμη

 

Προ ημερών, στην πόλη Βόλγκογκραντ έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά της οργάνωσης «Βιλαγιάτ Νταγκεστάν» 34 άτομα! Λίγες ημέρες μετά, η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας στην ίδια πόλη καθ’ οδόν προς το Σότσι θύμιζε «νεκρική πομπή», στο ερημωμένο για λόγους ασφαλείας κέντρο της…

 

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον Σεργκέι Ντάκοφ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων. Διακρίναμε αμηχανία στα λόγια του. Το άλλο όνομα του φόβου που έσπειρε η τρομοκρατική απειλή:

 

«Ο πρόεδρος Πούτιν είπε κάτι που αποτελεί κοινό στόχο όσων μετέχουμε σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια… Ονόμασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι “ευκαιρία να δουν όσοι έρθουν εδώ μια νέα Ρωσία”. Το επιχείρημά μου ότι θα τα καταφέρουμε είναι αυτό που βλέπω δίπλα μου τους τελευταίους μήνες. Δηλαδή, την κοινή διάθεση και το επίσης κοινό σχέδιο που ακολουθούν πιστά οι αρχές του κράτους και της πόλης μας, κατά του όποιου πιθανού προβλήματος! Αν τελικά υπάρξει, όποια κι αν είναι η απειλή, δεν είναι πιο ισχυρή από τη θέλησή μας. Σας περιμένουμε να περάσουμε όμορφα στο Σότσι!».

 

Τη λέξη «σχέδιο» μας είπε, και αυτόματα επανέφερε την πρόσφατη μνήμη μας για την κινητοποίηση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της δικής τους αποστολής… Μάθαμε, λοιπόν, ότι ήδη Αμερικανοί, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφαλείας, επισκέφθηκαν την παραθαλάσσια ρωσική πόλη κι ετοιμάζουν τις ασφαλιστικές δικλίδες ανώδυνης παραμονής των μελών της αμερικανικής αποστολής. Για την ακρίβεια, όπως μας επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της διοργάνωσης, οι Αμερικανοί έχουν εκπονήσει ώς και σχέδιο εκκένωσης της πόλης, αν η αποστολή τους γίνει στόχος επίθεσης!

 

Πρόσθετος λόγος καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της διοργάνωσης που ανέλαβε η «νέα Ρωσία» είναι η έγκαιρη κατασκευή σύγχρονων, λειτουργικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων και «υψηλής αισθητικής», όπως βεβαιώνουν Ρώσοι αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι, παρόντες τις τελευταίες ημέρες στο Σότσι.

 

Το Ολυμπιακό Στάδιο με τη γυάλινη οροφή, κόστους 460 εκατομμυρίων ευρώ, σε απόσταση αναπνοής από το ολυμπιακό χωριό, «είναι έτοιμο να εντυπωσιάσει όλους σας», όπως ακούσαμε από ρωσικά χείλη. Κι αυτό γιατί οι δύο οροφές του έχουν την τεχνική δυνατότητα να ανοίξουν από το βόρειο τμήμα του και να προσφέρουν μαγευτική θέα στην απέναντι οροσειρά του Καυκάσου…

 

Η χωρητικότητά του είναι τώρα 42.000 θέσεις με προοπτική για 47.500 θέσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2018, επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη διοργανώτρια Ρωσία.

 

Τα παγοδρόμια «Μπολσόι» με 12.000 θέσεις και το «Σάιμπα Αρίνα» με 7.000 θέσεις για τους αγώνες χόκεϊ επί πάγου (άθλημα που χαίρει υψηλής δημοτικότητας στη Ρωσία) είναι έτοιμα από το φθινόπωρο. Κόστισαν 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το «Αντλερ Αρίνα» με 8.500 θέσεις για το πατινάζ ταχύτητας είναι έτοιμο για χρήση από το 2012. Το δικό του κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερα από τα 32 που κόστισε ο χώρος για το καλλιτεχνικό πατινάζ.

 

Το αγώνισμα υψηλής αισθητικής θα γίνει στο «Iceberg Skating Palace», xωρητικότητας 12.000 θεατών. Πιο… ταπεινό (με κριτήριο τους αριθμούς αλλά ανάλογα εντυπωσιακό με κριτήριο την όψη και τη λειτουργικότητα…) είναι το «Κέρλινγκ Σέντερ» για το ομώνυμο αγώνισμα, χωρητικότητας 3.000 θεατών και κόστους 8,9 εκατομμυρίων.

 

Τα περισσότερα στάδια ήταν έτοιμα από καιρό… Η ίδια κατασκευαστική ετοιμότητα χρησιμεύει ως εγγύηση πετυχημένης διοργάνωσης στα λόγια τόσο των μελών της οργανωτικής επιτροπής όσο και κυβερνητικών παραγόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η πορεία των κατασκευών ήταν άμεμπτη…

 

Αποδείχθηκε από τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν, βράδυ Τρίτης στην τηλεόραση: «Μεγάλα φαινόμενα διαφθοράς δεν παρατηρήθηκαν στην προετοιμασία του Σότσι, αν και έγιναν προσπάθειες αναδόχων και εκτελεστών των έργων να αυξήσουν το κόστος. Δεν το κατάφεραν γιατί είμαστε μια συμπαγής εθνική οργανωτική ομάδα που δεν το επέτρεψε. Ούτως ή άλλως, αυτά είναι κοινά συμπτώματα στις χώρες που αναλαμβάνουν μεγάλες διοργανώσεις».

 

Scroll to top