26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθλητικές γιορτές – Κοινωνικές πληγές

Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, κοινωνικές εκρήξεις και μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα στιγματίζουν τις χώρες που διοργανώνουν τα μεγάλα αθλητικά events.
      Pin It

Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, κοινωνικές εκρήξεις και μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα στιγματίζουν τις χώρες που διοργανώνουν τα μεγάλα αθλητικά events

 

Του Βασίλη Γαλούπη

 

Από αθλητικές γιορτές, οι μεγάλες διοργανώσεις εξελίσσονται σε κοινωνικές πληγές. Παγκόσμια Κύπελλα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

 

Πίσω από τα φώτα και τα δολάρια που ρέουν για μερικά από τα πιο εμπορικά γεγονότα του πλανήτη, κρύβονται αφόρητες πιέσεις, πολιτικά παιχνίδια, αδικίες κατά των φτωχότερων στρωμάτων και δεκάδες θύματα.

 

Και μπορεί όσοι κινούν τα νήματα του αθλητισμού να κλείνουν τα μάτια σε όσα συμβαίνουν, τυφλωμένοι από τις μπίζνες, ωστόσο τα γεγονότα παίρνουν πια τόσο μεγάλη έκταση που κάνουν συχνά τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας διεθνή ευαισθητοποίηση. Στην πραγματικότητα αμαυρώνονται διοργανώσεις πριν καν ξεκινήσουν, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί κατά τη διάρκειά τους.

 

Η Βραζιλία μέσα στο μεθύσι της αλματώδους ανάπτυξης και της οικονομικής της προόδου «γυάλισε» σε FIFA και ΔΟΕ, με συνέπεια να της αναθέσουν τη διοργάνωση τόσο του Μουντιάλ 2014 όσο και των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Ετσι, υποχρεώθηκε η χώρα της φαβέλας να ρίξει θέλοντας και μη πακτωλό χρημάτων για να ανταποκριθεί στις παραστάσεις της αθλητικής σόουμπιζ.

 

Αλλωστε, δεν συρρέουν πια όπως παλιότερα οι υποψήφιοι μνηστήρες για να αναλάβουν τέτοια γεγονότα, αφού η οικονομική κρίση αποτρέπει όλο και περισσότερες χώρες να μπουν στη διεκδίκηση πολυέξοδων events, απλά και μόνο για να κάνουν το –κατ’ ουσίαν– πριβέ πάρτι τους οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, οι παράγοντες της FIFA, η πολιτική και η επιχειρηματική ελίτ των κρατών-διοργανωτών.

 

Με τις κοινωνικές αντιδράσεις να φουντώνουν καθημερινά και το οικονομικό θαύμα να ξεθωριάζει, αφού η ανάπτυξη υποχωρεί πλέον, η Βραζιλία έχει αρχίσει να τρεκλίζει, ενώ έχει μπει στην τελική ευθεία για το Μουντιάλ, με τη διοργάνωση να τελεί υπό πολλαπλούς κινδύνους.

 

Την περασμένη Τρίτη η FIFA έβγαλε κίτρινη κάρτα στην πόλη Κοριτίμπα. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου προειδοποίησε σε πολύ αυστηρούς τόνους ότι η οργανωτική επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει πια αποδείξεις το αργότερο μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου για την ετοιμότητα του σταδίου, που θυμίζει ακόμα γιαπί σε πολλούς τομείς.

 

Η FIFA έκανε λόγο και για κόκκινη κάρτα, αφού στην περίπτωση που η «Αρένα Μπαϊξάδα» δεν είναι έτοιμη, τότε θα αποκλείσει την Κοριτίμπα από το Μουντιάλ. Και μπορεί το γήπεδο να πληροί το 88% των στάνταρ για έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο η οργανωτική επιτροπή θα έπρεπε να το είχε παραδώσει από τον Δεκέμβριο.

 

Το τελεσίγραφο μέσω του γ.γ. Τζερόμ Βάλκε ήταν σαφές: «Περιμένουμε να δούμε πρόοδο και να καταλάβουμε πού πάμε. Κάθε μέρα που περνάει είναι πολύ κρίσιμη για τα έργα στα γήπεδα».

 

Ενα άλλο χαστούκι ήρθε από τη Φορταλέζα, δηλαδή την πόλη όπου θα γίνει ο αγώνας Ελλάδας – Ακτής Ελεφαντοστού. Οι αρχές ενημέρωσαν μόλις μέσα στην εβδομάδα ότι τα κτίρια του αεροδρομίου δεν θα χτιστούν τελικά εξ αρχής, αλλά θα είναι προκάτ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Και μόνον ότι τα μισά από τα 12 γήπεδα του Μουντιάλ δεν είναι ακόμα έτοιμα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, αποδεικνύει κατά πόσο η FIFA και η ΔΟΕ έκαναν τη σωστή επιλογή χώρας για τις διοργανώσεις τους. Διότι όταν η Βραζιλία δεν είναι έτοιμη για το Μουντιάλ, τότε πώς θα μπορέσει την επόμενη διετία να ολοκληρώσει τα πολλαπλάσια αθλητικά έργα, με τις υπόλοιπες υποδομές, για τους ακόμα πιο απαιτητικούς Ολυμπιακούς Αγώνες; Και με τι οικονομικό και κοινωνικό κόστος;

 

Τα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήδη έχουν βαφτεί με αίμα. Τον περασμένο Νοέμβριο τρεις εργάτες χτυπήθηκαν όταν κατέρρευσε γερανός κι έχασαν τη ζωή τους στο στάδιο του Σάο Πάολο, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης του Μουντιάλ.

 

Στις 16 Δεκεμβρίου ένας ακόμα εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο στο στάδιο του Μανάους, πέφτοντας στο κενό από 30 μέτρα, με τον εισαγγελέα να διατάζει το πάγωμα των εργασιών κι έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Η Daily Mirror χαρακτήρισε το Μανάους «φονικό», συνδυάζοντας το μαύρο συμβάν και με την εγκληματικότητα στην πόλη.

 

Τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζομένους ήταν εξ αρχής από διάτρητα ώς ανύπαρκτα. Το 2011 τραυματίστηκε σοβαρά με πολλαπλά εγκαύματα στο Μαρακανά ο εργάτης Φελίπε ντα Σίλβα ύστερα από έκρηξη βαρελιού με χημικά, με συνέπεια να ξεκινήσει μεγάλη απεργία για την ελλιπέστατη ασφάλεια, τα χαμηλά μεροκάματα και τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς. Αν και το κόστος του λίφτινγκ στο γήπεδο ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ, για τους εργαζομένους οι συνθήκες δεν βελτιώθηκαν ποτέ, όπως ήδη είδαμε.

 

Scroll to top