26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κινητό των μουσουλμάνων

Το πιο νέο νέο: μια καινούργια, σχεδιασμένη στη Θεσσαλονίκη, κάρτα SIM που προσανατολίζει το κινητό τηλέφωνο στην κατεύθυνση της Μέκκας και ειδοποιεί τον χρήστη με ringtone για την ώρα της προσευχής του.
      Pin It

Το πιο νέο νέο: μια καινούργια, σχεδιασμένη στη Θεσσαλονίκη, κάρτα SIM που προσανατολίζει το κινητό τηλέφωνο στην κατεύθυνση της Μέκκας και ειδοποιεί τον χρήστη με ringtone για την ώρα της προσευχής του

 

«Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά πρώτη φορά η εφαρμογή κοστίζει τόσο φτηνά…

 

Της Στελλίνας Μαργαριτίδου

 

Η ιδέα κοστίζει περίπου ένα δολάριο. Είναι απλή, έξυπνη, εύκολη στην εφαρμογή της και προσφέρει απάντηση σε ένα ζήτημα που καθημερινά απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

 

Ο λόγος για τη νέα κάρτα που σχεδίασε ο Θεσσαλονικιός ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος Γιάννης Χατζόπουλος και η οποία ουσιαστικά προσανατολίζει το κινητό τηλέφωνο στην κατεύθυνση της Μέκκας, ειδοποιώντας τον χρήστη με ringtone για την ώρα της προσευχής. Η κάρτα ταιριάζει σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και επιπλέον μπορεί να θέτει αυτόματα τη συσκευή σε φραγή εισερχόμενων κλήσεων, ώστε κατά τη διάρκεια της προσευχής του ο χρήστης να μην ενοχλείται.

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο», θα πει ο σχεδιαστής της. «Η LG, για παράδειγμα, το 2003 κυκλοφόρησε κινητά τηλέφωνα με εφαρμογές για μουσουλμάνους, τα οποία στοιχίζουν 250 δολ. και πωλούνται κυρίως στη ΝΑ Ασία, ενώ ανάλογα apps υπάρχουν και για τα smartphones. Εκείνο που εγώ προσωπικά ήθελα ήταν να κάνω την εφαρμογή προσιτή σε όλους. Σε κάθε είδους συσκευή, ακόμη και στις πιο φτηνές».

 

Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΑΠΘ, ο Γιάννης Χατζόπουλος ασχολήθηκε, παράλληλα με το διδακτορικό του, με τη θεωρία του γραφένιου (που αυτή την περίοδο γεννά μια ολόκληρη σειρά εφαρμογών) και την εμπορική εφαρμοσμένη κρυπτογράφηση. Οι πρώτες του ιδέες που αφορούσαν πάλι «έξυπνες» κάρτες πήραν σάρκα και οστά στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ της Θεσσαλονίκης, ένα «πάρκο» για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας. Για τις ανάγκες δε της προώθησης της νέας αυτής ιδέας του, η οποία προσφέρεται μέσα από το SIM Application Toolkit, συνεργάζεται με τη δανέζικη εταιρεία Bluefish Technologies. Και μαζί τους προετοιμάζει την έξοδό της ως τελικού προϊόντος στην αγορά, σε χώρες και περιοχές όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως στην Ασία και την Αφρική – διατηρώντας παρ’ όλα αυτά την έδρα των δραστηριοτήτων του κοντά στο σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη.

 

«Σε πρώτη φάση έστειλα την ιδέα μου για αξιολόγηση στο Simalliance.org, μια μη κερδοσκοπική διεθνή οργάνωση που έχει στόχο την προώθηση νέων, ασφαλών συσκευών κινητής τηλεφωνίας και επιπλέον προσφέρει υποστήριξη σε νέες ιδέες που αφορούν την κινητή τηλεφωνία. Στην αξιολόγησή της η κάρτα μου κέρδισε την πρώτη θέση και ταυτόχρονα πέτυχε να κεντρίσει ως project με εμπορική δυναμική το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών από διάφορες χώρες του κόσμου».

 

Πρόσφατα η κάρτα του Γιάννη Χατζόπουλου παρουσιάστηκε στην έκθεση AfricaCom στο Κέιπ Τάουν κερδίζοντας για μία ακόμα φορά τις εντυπώσεις και προσελκύοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών αλλά και επιχειρήσεων.

 

«Υπάρχει τρόπος», μας λέει ο ίδιος, «να βρεις χορηγούς, οι οποίοι σου κάνουν τα έξοδα για την παρουσίαση και σου παραχωρούν χώρους για επίδειξη. Εκείνο όμως που χρειάζεται είναι να κινείσαι διαρκώς. Κυρίως στο εξωτερικό. Οταν έχεις μια καλή ιδέα βγάλ' την έξω, ταξίδεψέ την…».

 

Scroll to top