Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (24/7), σχεδόν ένα μήνα αφότου είχε αναλάβει υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο Παντελής Καψής ξεκαθάριζε σε ερώτηση αν θεωρεί λογικό σε δυτικού τύπου δημοκρατία να υπάρχει υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:

 

«Προφανώς όχι. Η αρμοδιότητα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας και προφανώς η θέση μου είναι εξ ορισμού προς κατάργηση, είναι κι αυτή μεταβατική…»

 

Η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται πλέον «προ των πυλών». Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος πλέον είναι το εναρκτήριο «λάκτισμα» να δοθεί το αργότερο την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν ή λίγο μετά… την παρέλαση. Οι προκηρύξεις για θέσεις εργασίας έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται, όπως και η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για παραγωγές και μάλιστα με κατεπείγουσα μορφή, ενώ αναμένονται εντός των ημερών και άλλες. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Καψής ερωτήθηκε και πάλι για τη θέση του (αυτή τη φορά από tovima.gr) και απάντησε ότι από τη στιγμή που τον Μάρτιο ο νέος φορέας θα αρχίσει να εκπέμπει, «εγώ τότε θα παραιτηθώ». Διευκρίνισε μάλιστα ότι έχει ήδη ενημερώσει τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα, γιατί να παραμείνω, θα είμαι σαν τον μεγάλο λογοκριτή; Δεν θα έχω ούτε πολιτικό λόγο – είναι παράλογο, θα είναι αντίφαση αν παραμείνω»…

 

Λογικό και αναμενόμενο, καθώς ένας έμπειρος δημοσιογράφος όπως ο κ. Καψής δεν θα μπορούσε να πει κάτι άλλο για μια τέτοιου τύπου θέση. Μόνο που πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν στη Διαύγεια και μια σειρά κανονισμών για τη ΝΕΡΙΤ. Μεταξύ αυτών και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., στον οποίο προβλέπεται ότι στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος μάλιστα ασκεί καθήκοντα προέδρου και είναι αυτός που απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση το αργότερο μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση.

 

Αν ισχύουν όσα επισήμανε ο κ. Καψής, τότε η ΝΕΡΙΤ θα αποκτήσει «μεγάλο λογοκριτή» έτσι κι αλλιώς με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το Εποπτικό και Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ οφείλουν άμεσα να διορθώσουν, έστω και για τυπικούς λόγους, το συγκεκριμένο ζήτημα. Ή θα υπάρχει αυτόνομο υπουργείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο θα έχει την ευθύνη και για τη ΝΕΡΙΤ (όπως και για τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κ.ά.) ή αυτό, ως υφυπουργείο ή γενική γραμματεία, θα προσαρτηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο όπως το Επικρατείας ή το Πολιτισμού. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η ευθύνη πρέπει να είναι συνολική για όλο τον χώρο των ΜΜΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί ειδική θέση αποκλειστικά για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Διότι σε αυτήν την περίπτωση (και με τον τρόπο που διατυπώνεται στον κανονισμό του νέου φορέα), η ΝΕΡΙΤ πριν ακόμα δημιουργηθεί αποκτά -όπως πολύ ορθά επισήμανε ο κ. Καψής- και με τη βούλα «μεγάλο λογοκριτή»…

 

[email protected]

 

Scroll to top