26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεχνολογία τού σήμερα, ειδήσεις τού αύριο

Πώς να συνδέσεις με κάποιον τρόπο όλα τα «νέα εργαλεία» του web 2.0 με τη δημοσιογραφική δουλειά της καθημερινότητας; Ακρη δεν βρίσκω….
      Pin It

Πώς να συνδέσεις με κάποιον τρόπο όλα τα «νέα εργαλεία» του web 2.0 με τη δημοσιογραφική δουλειά της καθημερινότητας; Ακρη δεν βρίσκω…

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Δεν συζητάμε για το web, το mail, το skype και άλλα τέτοια «τετριμμένα». Μιλάμε για «hard core» πράγματα: prezi για παρουσιάσεις, storify για ψηφιακή αφήγηση, visual.ly για infographics και πόσα ακόμα.

 

Εδώ καλά καλά δεν έχω «ενσωματώσει» το twitter και υπάρχουν μέρες που ξεχνάω να μπω. Και το facebook συντηρείται κυρίως ως εναλλακτική του mail και επειδή είναι και διασκέδαση, αλλιώς… Δεν έχω χρόνο, πώς να το ζωγραφίσω;

 

Βλέπω καμιά φορά τους πειραματισμούς που γίνονται στο εξωτερικό, όπως αυτούς της «Guardian» για παράδειγμα (οι θεοί μου), και μελαγχολώ. Πόσο αληθινά «ειδήσεις» μπορείς να φτιάξεις όταν έχεις το θέμα, παίρνεις feedback από τους αναγνώστες σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτίζεις νέες πλευρές με βίντεο-ντοκουμέντα, προχωράς παρακάτω, εμβαθύνεις… Σε κάνει να ονειρεύεσαι ξανά να γίνεις δημοσιογράφος.

 

Αλλά… αλλά όλα αυτά απαιτούν τόσα πράγματα που δεν τα διαθέτουμε, τουλάχιστον όχι εδώ. Από πού να ξεκινήσω; Από τη μετεκπαίδευση που κανείς δεν μας παρέχει; Από τον χρόνο που δεν έχουμε γιατί πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα;

 

Θα ασχοληθώ με το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου: τη φιλοσοφία. Ακόμα σκεφτόμαστε στραβά με όρους και εξειδικεύσεις παρελθόντος. Εχουμε μάθει ότι ένας δημοσιογράφος = μία θέση.

 

Για παράδειγμα είμαι πολιτικός ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο. Ή είμαι οικονομικός ρεπόρτερ σε μια εφημερίδα. Ή γράφω ειδήσεις για το δελτίο στην τηλεόραση. Αρα λοιπόν, στη διάρκεια της ημέρας σου, θα φέρεις (θα γράψεις, θα πεις, θα παρουσιάσεις) όσο περισσότερες ειδήσεις μπορείς.

 

Η νέα εποχή, ωστόσο, απαιτεί έναν δημοσιογράφο ανά είδηση και όχι ανά θέση. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας αναλαμβάνει το θέμα του: βρίσκει τις πηγές του, τις επαληθεύει και μαζεύει όλο το υλικό που μπορεί (φωτογραφίες, βίντεο, αντιδράσεις του κόσμου) και το διαχέει σε μια ψηφιακή αφήγηση με ήχο, κείμενο, εικόνα όσο καλύτερα μπορεί (ή σύμφωνα με την παλιά αντίληψη κρατάει ό,τι ταιριάζει σε κάθε μέσο και δίνει τα υπόλοιπα στα άλλα αντίστοιχα μέσα). Αυτό σήμερα είναι είδηση. Και μάλιστα «ανεβαίνει» αμέσως μόλις την έχεις.

 

Η τηλεόραση (όπως και οι εφημερίδες) έχει πεθάνει και δεν το ξέρει (το ραδιόφωνο είναι άλλη υπόθεση, είναι ο πρόγονος του web). Ποιος ανοίγει το βραδινό δελτίο ειδήσεων για να «μάθει τα νέα»;

 

Μισό, κορίτσι! Σε εφημερίδα σε διαβάζουμε, μη λέμε κι ό,τι θέμε!

 

Ναι, αλλά είναι άλλο πράγμα. Είναι η ανάλυση, είναι η χαρά της ανάγνωσης, είναι η ταινία, το ντοκιμαντέρ. Δεν είναι είδηση πια. Εχετε διαβάσει καμία είδηση σε όσα γράφω μέχρι εδώ; Γιατί συνεχίζετε να διαβάζετε τότε;

 

Πολύ πιθανόν γιατί βρίσκετε ενδιαφέροντα ή αιρετικά ή χαριτωμένα ή εκνευριστικά τα όσα γράφω (προσθέστε και άλλο επίθετο κατά βούληση). Οχι όμως γιατί σας «ενημέρωσα» για κάτι. Στην περίπτωση που κάνω καλά τη δουλειά μου (του αρθρογράφου εφημερίδας), σας «έμαθα» κάτι.

 

Κι όμως, πεισματικά τόσο εμείς οι επαγγελματίες του χώρου όσο και οι ιδιοκτήτες των μέσων αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Και μάλιστα στις συνθήκες που ζούμε, πιθανόν και οικονομικά να ήταν προς το συμφέρον όλων μας να μεταλλαχθούμε γρηγορότερα. Αλλά ο κύριος στόχος της μετεξέλιξης δεν μπορεί παρά να είναι ένας: η είδηση δεν είναι «θέαμα», η είδηση είναι το πρώτο λιθαράκι της δημοκρατίας. Και όταν μπορούμε να αγγίξουμε μια καλύτερη δημοκρατία και δεν το κάνουμε…

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Για 11η συνεχή χρονιά θα εορταστεί και φέτος η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η θεματική του φετινού εορτασμού είναι να δημιουργήσουμε από κοινού ένα καλύτερο Διαδίκτυο, με σύνθημα: «Ολοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! (Let’s create a Better Internet Together!)».

 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Εορτάζεται πάντα τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου! Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημο εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

 

227 εκδηλώσεις, αριθμός ρεκόρ για φέτος, μέσω των Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και του Saferinternet.gr θα υλοποιηθούν για την ημέρα εκείνη σε νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, δήμους, πανεπιστήμια, εθελοντικές οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θεματική και το σύνθημα του εορτασμού.

 

Για τον εορτασμό, το Saferinternet.gr μαζί με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», συνδιοργανώνουν την κεντρική εκδήλωση για την ημέρα αυτή την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή. Το συνέδριο υλοποιείται με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, της εταιρείας Wind και της Google.

 

Η φετινή εκδήλωση θα έχει μια ξεχωριστή δομή, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά και τους νέους να πρωταγωνιστήσουν σε όλη τη διάρκειά της. Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, τα οποία θα διαγωνιστούν και θα βραβευθούν, όπως και μουσικά δρώμενα εφήβων για το πώς αντιλαμβάνονται τη ζωή τους στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, από το συνέδριο δεν θα λείπει το Πάνελ Νέων του Saferinternet.gr, το οποίο θα συνομιλήσει με εκπροσώπους από εξέχοντες οργανισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με τις online τεχνολογίες, για το πώς μπορούν οι νέοι και η βιομηχανία από κοινού να κάνουν το Διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος για όλους μας.

 

Στο συνέδριο θα αναδειχτούν, επίσης, ποιήματα σχολείων από όλη την Ελλάδα αναφορικά με τη θεματική του εορτασμού.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αναρτημένο στον ιστοχώρο www.saferinternetday.gr

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Την Τρίτη 28/1 λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις υποτροφίες του ΙΚΥ για διδακτορικά και μεταπτυχιακά σε τεχνολογίες αιχμής. Πιο συγκεκριμένα, θα χορηγηθούν 7 υποτροφίες μεταπτυχιακών και 19 διδακτορικών σπουδών στον τομέα Ενέργεια, 7 και 15 αντίστοιχα στον τομέα Υγεία, 8 και 21 αντίστοιχα στον τομέα Βιομηχανία και 5 και 18 αντίστοιχα στον τομέα Υποδομές-Αστική Ανάπτυξη-Περιβάλλον.

 

• Εδώ και καιρό ακούγεται πως οι έφηβοι εγκαταλείπουν το Facebook και στρέφονται σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat και το Instagram. Η εταιρεία iStrategyLabs ερεύνησε το φαινόμενο και δημοσίευσε τα αποτελέσματα που καταδεικνύουν πόσοι έφηβοι εγκατέλειψαν το Facebook από το 2011, αλλά και γενικότερα πώς διαμορφώθηκε το κοινό του την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερα από 3 εκατομμύρια έφηβοι 13-17 ετών στις ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει το Facebook από το 2011, ποσοστό που φτάνει στο 25% του συνόλου τους. Επιπλέον, έπαψαν να χρησιμοποιούν το Facebook ακόμη 3 εκατομμύρια νέοι 18-24 ετών στο ίδιο χρονικό διάστημα, ή ποσοστό 8% επί του συνόλου τους.

 

• Η Hewlett Packard, σε μια κίνηση που για πολλούς αποτελεί έκπληξη, επαναφέρει τα Windows 7 στα PC της αντί των Windows 8, αναφέροντας πως τα Windows 7 επέστρεψαν «κατόπιν λαϊκής απαίτησης». Και όλα αυτά τη στιγμή που η Microsoft, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά τα Windows 9 τον Απρίλιο του 2015!

 

 

 

 

 

Scroll to top