FARMAKA

26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λιανεμπόριο: προαπαιτούμενο η διάλυσή του

Τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, φάρμακα κ.λπ. ρίχνει στο τραπέζι η τρόικα, απειλώντας με διακοπή των διαπραγματεύσεων.
      Pin It

Τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, φάρμακα κ.λπ. ρίχνει στο τραπέζι η τρόικα, απειλώντας με διακοπή των διαπραγματεύσεων

 

Των Κώστα Τσάβαλου, Βασίλη Γεώργα

 

Στο διαρθρωτικό πεδίο επικεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες η διελκυστίνδα κυβέρνησης και τρόικας εν όψει των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 4,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα «ακουμπώντας» στη μνημονιακή αναφορά για την αναγκαιότητα των προτεινόμενων από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αλλαγών (άρση διοικητικών βαρών κ.ά.) τις χαρακτηρίζει ουσιαστικά «προαπαιτούμενο», θέτοντας ευθέως θέμα αναβολής των διαπραγματεύσεων. Ετσι στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης (μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας και απολύσεις στο Δημόσιο, κλείσιμο φορέων της γενικής κυβέρνησης, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων κ.λπ.) έρχεται να προστεθεί και η «συνταγή» του ΟΟΣΑ για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς στο λιανεμπόριο, το γάλα, το ψωμί, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τον τουρισμό, τα δομικά υλικά κ.ά. Ειδικότερα:

 

•Στις ασφαλιστικές εισφορές το οικονομικό επιτελείο δεν λέει «όχι» σε μια εφάπαξ μείωσή τους, αρκεί να υπάρξει από πλευράς τρόικας μια «ρεαλιστική» προσέγγιση των απωλειών που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία και πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα. Στο υπουργείο υπολογίζουν τις επιπτώσεις στα 350 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 850 εκατ. ευρώ όπως εκτιμά η τρόικα.

 

•Στους φόρους υπέρ τρίτων το υπουργείο έχει αποστείλει στην τρόικα μελέτη στην οποία αξιολογούνται περίπου 100 φόροι, τέλη και εισφορές υπέρ τρίτων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ . Από αυτούς πολύ μικρός αριθμός φόρων προτείνεται να καταργηθεί με περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος. Δεν πρόκειται να καταργηθούν ή να μειωθούν εισφορές υπέρ ασφαλιστικών ταμείων.

 

•Με την επιστροφή τους στην Αθήνα οι δανειστές θέλουν να είναι έτοιμες οι λίστες με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα, οι 4.000 απομακρύνσεις και οι οργανισμοί στους οποίους θα μπει «λουκέτο» εντός του 2014.

 

•Για την αγορά ενέργειας η τρόικα έχει ζητήσει να καλύψει το ελληνικό Δημόσιο τις οφειλές του στη ΔΕΗ (στα πρότυπα ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ).

 

Η «συνταγή» του ΟΟΣΑ για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς στο λιανεμπόριο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κυβερνητικούς υπουργούς και επαγγελματικούς κλάδους με αιχμή τους φαρμακοποιούς, τους γαλακτοβιομήχανους – κτηνοτρόφους και τους εκδότες, οι οποίοι θίγονται ευθέως από τις 329 παρεμβάσεις που συστήνει ο ΟΟΣΑ. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει πλέον την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με πολιτικούς όρους την απαίτηση της τρόικας για διαρθρωτικές αλλαγές, θέμα που απασχόλησε και τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

 

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διοχέτευαν χθες την πληροφορία πως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει υπαναχωρήσει υπό την πίεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του και αμφιταλαντεύεται ως προς το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την «άρση των στρεβλώσεων» στην αγορά. Στην πραγματικότητα όμως ισχυρές αντιστάσεις προβάλλουν τόσο βουλευτές όσο και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, που συμπαρατάσσονται με τους θιγόμενους κλάδους.

 

«Δεν είναι καραμέλες»

 

Είναι γνωστή άλλωστε η διαφωνία τόσο του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη για την ελεύθερη πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σουπερμάρκετ («δεν είναι καραμέλες τα φάρμακα»), όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη για το θέμα της κατάργησης της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών στο φρέσκο γάλα. Οι επαφές του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους διαφωνούντες, καθώς και με στελέχη του ΥΠΑΝ που έχουν αναλάβει την κατάρτιση του εν λόγω νομοσχεδίου ώστε να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο, θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως «οι αποκλίσεις με τα συναρμόδια υπουργεία είναι ελάχιστες και υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε μεταξύ μας».

 

Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται μάλλον «βολική» χρονικά και η δημοσιοποίηση της επιστολής που έστειλε η τρόικα στον υπουργό Ανάπτυξης. Μέσω της επιστολής αυτής οι δανειστές μετατοπίζουν επίσημα το κέντρο βάρους στα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «με δεδομένη τη σημασία αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ».

 

Scroll to top