Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Μην ξεχνάτε ότι έχετε δάνεια να αποπληρώσετε… Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες προς την κυβέρνηση ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν απέκλεισε νέο μνημόνιο για την Ελλάδα και άφησε να αιωρείται η επιστροφή της τρόικας, η οποία θα πρέπει να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές και τη λήψη νέων μέτρων μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τους ενστόλους.

 

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου έδειξαν ότι το ελληνικό σπιράλ συνεχίζεται προς τα κάτω… «Δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του κράτους, αλλά υπάρχουν τα δάνεια» είπε με νόημα, αναφερόμενος στο αναμενόμενο από την κυβέρνηση πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013, το οποίο «μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της λειτουργίας του κράτους με βάση τα έσοδα. Ανέφερε ότι η επόμενη εξυπηρέτηση χρέους είναι στα μέσα Μαΐου, και μετά δεν υπάρχει άλλη πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Και διευκρίνισε ότι οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους είναι η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη, ενώ κάποια πολύ μικρά ποσά κατέχουν επενδυτικά ταμεία. «Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» παρατήρησε…

 

Πριν από τις ευρωεκλογές

 

Για τον αξιωματούχο, «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει εδώ και δύο εβδομάδες». Και υποστήριξε ότι δεν έχει πληροφορίες για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Πάντως «οι συζητήσεις συνεχίζονται με τις ελληνικές αρχές προς αναζήτηση επίτευξης συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015 και ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες», συνεπώς «δεν υπάρχει πίεση από τις αγορές για να υπάρξει βιασύνη για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες». Εξέφρασε, όμως, τη βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις θα έχουν τελειώσει πριν από τις ευρωεκλογές. Κι αυτό διότι υπάρχει κι ένας άλλος βασικός λόγος, που είναι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους στα μέσα Μαΐου, δηλαδή πριν από τις εκλογές.

 

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση της Εurostat τον Απρίλιο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, το οποίο ζητάει εγγυήσεις για τη διασφάλιση του προγράμματος τους επόμενους 12 μήνες, «τις οποίες θα τις πάρει», έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

 

Τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής; Ο αξιωματούχος δεν το απέκλεισε, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εισήγηση από καμία πλευρά. Αλλωστε το αν θα βγει η Ελλάδα από το σημερινό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες και την κατάσταση στις αγορές. «Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στις αγορές έχει βελτιωθεί, και συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά τα επιτόκια για την Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά» είπε.

 

Scroll to top