tzani-petroutsi

27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H wild μάχη για μια κάρτα

Επιχειρώντας... ηρωική έξοδο από τη διαδικασία διεκδίκησης της μιας από τις τέσσερις wild cards που θα μοιράσει το Σάββατο η FIBA για να συμπληρώσει το ταμπλό των 24 ομάδων του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου, η Ιταλική Ομοσπονδία Μπάσκετ στοχοποίησε την ελληνική.
      Pin It

Το παρασκήνιο οργιάζει στη διεκδίκηση της συμμετοχής στο Παγκόσμιο της Ισπανίας

 

Του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Επιχειρώντας… ηρωική έξοδο από τη διαδικασία διεκδίκησης της μιας από τις τέσσερις wild cards που θα μοιράσει το ερχόμενο Σάββατο η FIBA για να συμπληρώσει το ταμπλό των 24 ομάδων του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου της Ισπανίας, η Ιταλική Ομοσπονδία Μπάσκετ στοχοποίησε την ελληνική.

 

Κατά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Ιταλίας, ο πρόεδρός της, Τζάνι Πετρούτσι, κατηγόρησε ευθέως (μόνο) την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο κρίσης, δίνει λεφτά που αγγίζουν τα 800 χιλιάδες ευρώ για να συμμετάσχει σε έναν «ανήθικο πλειστηριασμό».

 

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτή την ταμπέλα του «πλειστηριασμού» την έβαλε η ίδια η FIBA, η οποία στην προκήρυξη του σχετικού «διαγωνισμού», εκτός από τα 9 βασικά αγωνιστικά, διοικητικά και οργανωτικά κριτήρια αξιολόγησης, πρόσθεσε και μια «πονηρή» παράγραφο, με την οποία έδινε τη δυνατότητα στις υποψήφιες χώρες να προσφέρουν και ένα ποσό ως «δωρεά».

 

Οπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά όταν δεν διευκρινίζεται σε τι ποσοστό η «δωρεά» θα έχει συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί να μιλάει κανείς για συνθήκες διαφάνειας. Μιλάμε για τη χαρά του παρασκηνίου.

 

Τον ίδιο χαρακτηρισμό, περί πλειστηριασμού, χρησιμοποίησε από την πρώτη στιγμή που το πληροφορήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Αν δεν υπήρχε η περιβόητη αυτή παράγραφος περί δωρεάς, η Ελλάδα θα είχε την κάρτα στην τσέπη, γιατί όλα τα υπόλοιπα κριτήρια τα πληροί και με το παραπάνω, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

● Η Ελλάδα είναι η χώρα που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, την 5η, του ranking της FIBA απ' όλες τις χώρες που δεν έχουν προκριθεί για το Παγκόσμιο και έχουν θέσει υποψηφιότητα για wild card.

 

● Η Ελλάδα διοργανώνει με τεράστια επιτυχία και συνεχώς διεθνείς διοργανώσεις.

 

● Η Ελλάδα για πρώτη φορά χρειάζεται wild card για να λάβει μέρος σε ένα τέτοιο ραντεβού, αφού ώς τώρα προκρινόταν με βάση τα αγωνιστικά της αποτελέσματα.

 

Αντίθετα, η Ιταλία υστερεί σε όλα τα αγωνιστικά κριτήρια, και στον βαθμό που αυτά επηρεάζουν την απόφαση, δεν θα είχε καμιά τύχη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι βρίσκεται στη θέση «21» του ranking, η τελευταία φορά που φιλοξένησε μεγάλη διοργάνωση ήταν το Ευρωμπάσκετ του 1991, ενώ η ομάδα της έχει χρόνια να διακριθεί. Το κυριότερο; Εχει ήδη ευνοηθεί από τη διαδικασία των προσκλήσεων, συμμετέχοντας στο Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία με wild card.

 

Το εντυπωσιακό με τις καταγγελίες της Ιταλίας ήταν ότι δεν ανέμειξε πουθενά άλλες συνυποψήφιες χώρες, όπως για παράδειγμα την Τουρκία ή τη Γερμανία, που ρίχνουν πολλά λεφτά στην αγορά, ή τη Ρωσία, που ελέγχεται δικαστικά για παραπτώματα στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας της και πιθανότατα θα τεθεί εκτός κούρσας.

 

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε από την αρχή ότι σηκώνει ως σημαία τα αγωνιστικά κριτήρια και όχι τη δυνατότητα να ακολουθήσει διαδικασίες οικονομικής πλειοδοσίας. Αλλωστε, πρόσφατα έγινε γνωστό πόσο περιορισμένες είναι πλέον οι κρατικές επιχορηγήσεις, εξαιτίας της κρίσης. Ωστόσο, έχει πίσω της κάποιες χορηγίες, με βασικότερη εκείνη της Eurobank, που μπορούν να την υποστηρίξουν για να μη συμπεριφερθεί ως… άμαχος πληθυσμός.

 

Η εξασφάλιση της wild card είναι σημαντική γιατί εκτός από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο προσφέρει την απ' ευθείας συμμετοχή της και στο Ευρωμπάσκετ της Ουκρανίας του 2015, για το οποίο θα αποφύγει την ψυχοφθόρο διαδικασία των προκριματικών. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού, τουλάχιστον για δύο ακόμη καλοκαίρια. Συν τοις άλλοις διαθέτει το υλικό και τις προοπτικές να «διορθώσει» τα άσχημα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας.

 

Παράλληλα θα αποκτήσει την ευχέρεια να κινηθεί με άλλον αέρα στο ταμπλό των χορηγών, για να υπερκαλύψει το όποιο ποσό τελικά προσφερθεί. Το τρέχον συμβόλαιο με τη Eurobank λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Με εξασφαλισμένη παρουσία και στο επόμενο Ευρωμπάσκετ, υπάρχει έρεισμα να συζητηθεί από τώρα μια νέα επέκτασή του. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στον αέρα και δύο ακόμη συμφωνίες οι οποίες θα οριστικοποιηθούν αν και εφόσον το Σάββατο στη Βαρκελώνη η Ελλάδα πάρει τη wild card.

 

Μέχρι στιγμής οι μόνες χώρες που πρέπει να ετοιμάζουν από τώρα τις βαλίτσες τους, γιατί θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρουν πρόσκληση, είναι η Κίνα και η Βραζιλία.

 

Scroll to top