Και στη δημόσια ραδιοτηλεοπτική «εποχή» της ΝΕΡΙΤ θα υπάρχει ουσιαστικά προσωπικό ειδικών, πιο περιορισμένο, αλλά και πρόβλεψη για απευθείας αναθέσεις παραγωγών, ενώ δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία για τη μισθολογική κατάσταση του προσωπικού του νέου φορέα
Του Σωτήρη Μανιάτη
Σε πρώτη φάση η ΝΕΡΙΤ θα διαθέτει 648 άτομα προσωπικό (τεχνικοί, διοικητικοί και δημοσιογράφοι) αλλά εξ αυτών οι 618 θα έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Γιατί και στην «εποχή» του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προβλέπονται 29 θέσεις έκτακτου προσωπικού (οι περιβόητες θέσεις ΠΕΠ επί ΕΡΤ) και μία θέση νομικού συμβούλου, προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας της εταιρείας.
Πρόβλεψη πάντως υπάρχει και για απευθείας αναθέσεις, χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία (πρόσκληση ενδιαφέροντος κ.ά.), ύστερα από πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου ή του γενικού διευθυντή Περιεχομένου. Το Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες αναθέσεις την πρώτη χρονιά λειτουργίας της (δηλαδή ουσιαστικά από τώρα) λόγω «της άμεσης ανάγκης κατάρτισης των προγραμμάτων της» αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις «εφόσον πρόκειται για δημιουργούς (συγγραφέα, σκηνοθέτη, καλλιτέχνη) με διεθνή και/ή εγχώρια αναγνώριση, αποδοχή και καταξίωση, με μακροχρόνια εμπειρία, κύρος, καλλιτεχνική προσφορά και εγνωσμένης αξίας έργο». Πάντως και σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει η πρόταση για την εκτέλεση της παραγωγής να συνοδεύεται από ακριβή προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της παραγωγής και δείγμα–πιλότο, καθώς και σχετική εισήγηση της επιτροπής Κοστολογίου.
Ολα αυτά προβλέπονται στον κανονισμό προσωπικού της ΝΕΡΙΤ (και άλλοι κανονισμοί έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια), στον οποίο μάλιστα εξειδικεύεται και ο τρόπος κατανομής των ειδικών θέσεων. Εκεί επανεμφανίζονται και οι θέσεις τεσσάρων γενικών διευθυντών εκτός των εννέα διευθυντών και έξι συντονιστών που επίσης προβλέπονται. Για τους εννέα διευθυντές και τους δύο συντονιστές υπάρχει ήδη η σχετική προκήρυξη, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις θέσεις αυτές κατατέθηκαν και θα εξεταστούν 346 βιογραφικά. Εχουν επίσης προκηρυχθεί 132 θέσεις δημοσιογράφων και 224 καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, οι αιτήσεις των οποίων γίνονται δεκτές μόνο ηλεκτρονικά έως και τις 3 Φεβρουαρίου (διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ), ενώ δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ, αρ. φ. 1/23.01.2014) η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 259 θέσεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΣΑΧ) Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (το πλήρες κείμενο της προκήρυξης στο http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/yearly-catalogs-except-tae-epe).
Στην «εποχή» της ΝΕΡΙΤ πάντως γενικοί διευθυντές, διευθυντές και συντονιστές (19 θέσεις συνολικά) περιλαμβάνονται στο προβλεπόμενο έκτακτο προσωπικό (29 θέσεις), χωρίς βέβαια να αποκλείεται προσεχώς να καλυφθούν και από το προσωπικό του νέου φορέα. Οι υπόλοιπες 10 θέσεις καλύπτονται από ειδικούς συμβούλους (τέσσερις θέσεις) και μετακλητούς υπαλλήλους (έξι θέσεις). Οπως επισημαίνεται στον κανονισμό προσωπικού, οι ειδικοί σύμβουλοι προσλαμβάνονται με απόφαση του «προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου για την εξυπηρέτηση του γραφείου του και είναι μετακλητοί υπάλληλοι. Οι όροι, οι συνθήκες και η αμοιβή για την εργασία τους καθορίζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία». Οι συμβάσεις των συμβούλων μπορούν να καταγγέλλονται ελεύθερα οποτεδήποτε και, σε κάθε περίπτωση, λύονται αυτοδίκαια με τη λήξη της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ. Οι άλλες έξι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων κατανέμονται για την εξυπηρέτηση του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου (μία θέση), για κάθε γενικό διευθυντή (τέσσερις θέσεις) και μία για τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας και αυτοί αποφασίζουν και για την πρόσληψή τους.
Οι ειδικές θέσεις δεν είναι εξ ορισμού… προβληματικές, ειδικά από τη στιγμή που οικονομικά είναι πλέον πιο ξεκάθαρες από παλιά και φυσικά από τη στιγμή που καθένας θα έχει συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας για το οποίο και θα πρέπει να αξιολογείται. Διότι κάποιες άλλες περιόδους μαζεύονταν καμιά 15αριά ειδικοί σύμβουλοι, οι περισσότεροι… άνευ αντικειμένου και με μισθούς που έφταναν τις οκτώ, δέκα, 12 (ή και παραπάνω) χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Ορισμένοι μάλιστα έπαιρναν μετέπειτα και μπόνους!
Στον κανονισμό του προσωπικού όμως υπάρχει και πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία για τη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού. «Ειδικά για την περίπτωση που ο Εργαζόμενος -σημειώνεται- έχει ή εν τω μεταξύ αποκτήσει πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης από αυτή που απαιτείται για τη θέση που κατέχει ή/και άσχετης με την ειδικότητά του, τούτο δεν αναγνωρίζεται για τη μισθολογική κατάσταση του υπαλλήλου, αλλά ο τελευταίος θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί την προαγωγή του σε ανώτερη θέση ή την αλλαγή της ειδικότητάς του, μετά την παρέλευση τριών ετών από την πρόσληψή του…». Αντιθέτως, για το προσωπικό ειδικών θέσεων τα πτυχία προσμετρώνται στη μισθολογική εξέλιξη.