Για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πο9υ ενσωμάτωσε τη συγκεκριμένη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα στο… εδώλιο, μετά στο προεδρείο

2,8 δισ. ευρώ χωρίζουν τελικά κυβέρνηση-τρόικα. Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τη λίστα με τα έκτακτα μέτρα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 .
      Pin It

2,8 δισ. ευρώ χωρίζουν τελικά κυβέρνηση-τρόικα. Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τη λίστα με τα έκτακτα μέτρα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Διπλάσιο πακέτο μέτρων απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να καλυφθεί η «ατζέντα» με τα ανοικτά ζητήματα που είναι συνδεδεμένα με το δημοσιονομικό κενό του 2014.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των νέων προτάσεων κοστολογείται στα 2,8 δισ. ευρώ από 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ που είχε γίνει γνωστό ότι «χώριζε» μέχρι τώρα τις δύο πλευρές. Το «μενού» αυτής της «συνταγής» έχει αναθεωρηθεί στο σύνολό του μετά την απόρριψη της αρχικής «λίστας» από τους δανειστές, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για παρεμβάσεις «μιας χρήσης».

 

Οι ξένοι είχαν απορρίψει τα ισοδύναμα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.

 

Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.

 

Τον «λογαριασμό» με τα επιπλέον μέτρα αυξάνει και η απόφαση-βόμβα του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων. Τούτο στάθηκε αφορμή για τους δανειστές να ζητήσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ ώστε να εξουδετερωθεί η «νάρκη» στο Μεσοπρόθεσμο.

 

Τη λίστα με τα έκτακτα μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μηδενιστούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις του 2014 πρόκειται να παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο σημερινό και ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup. Είναι αυτό στο οποίο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα σταθεί στο… εδώλιο του απολογούμενου –νιώθοντας άβολα για τις καθυστερήσεις που του χρεώνουν στις συνομιλίες με την τρόικα– για να περάσει αμέσως μετά στα έδρανα του προέδρου για το Συμβούλιο του Εcofin.

 

Εισιτήριο επιστροφής

 

Εκτιμάται ότι το αναθεωρημένο πακέτο των προτάσεων θα αποτελέσει το εισιτήριο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου! Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να εκταμιευτεί διπλή δόση, η οποία μπορεί να αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ (περί τα 8,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και περίπου 2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Αναλυτικότερα, το κενό των 2,8 δισ. ευρώ προκύπτει από τα εξής μέτωπα:

 

1. ΦΠΑ στην εστίαση: σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζει η τρόικα το κενό από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και αποτελεί μια απόφαση στην οποία η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς.

 

2. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: παρεμβάσεις 400 εκατ. ευρώ ζητούν οι δανειστές για την ενίσχυση των φόρων από τα ακίνητα, «κραδαίνοντας» τις αποφάσεις με τις μειώσεις που προηγήθηκαν, κατά 15% του ενιαίου φόρου σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ένα επιπλέον 20% αργότερα.

 

3. Εκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις: ισοδύναμα 650 εκατ. ευρώ για να μη «σκάσει» η «νάρκη» στον προϋπολογισμό από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων για την κάλυψη του ελλείμματος του ΟΑΕΕ.

 

4. Συντάξεις στρατιωτικών: στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η «τρύπα» από τις περικοπές που δεν έγιναν στις συντάξεις των στρατιωτικών.

 

5. Μισθολόγιο ενστόλων: η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους στάθηκε αφορμή για την τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα 500 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου.

 

6. Εργοδοτικές εισφορές: προτάσεις για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016.

 

Σχετικά Θέματα:

Στο Eurogroup, με το μυαλό στην τρόικα

Σόιμπλε για Ελλάδα: «Ναι μεν, αλλά…»

Scroll to top