euro-xrimata-agora-thema

27/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Έδιναν ως και 4 φορές μεγαλύτερο εφάπαξ στην ΕΑΣ

Οι διοικήσεις της ΕΑΣ φέρεται να ζημίωσαν τον Οργανισμό με σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα κατά την κατηγορία, τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης από το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2010 .
      Pin It

Αποζημιώσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες, λόγω συνταξιοδότησης φέρονται να έδιναν οι διοικήσεις της ΕΑΣ από το 2006-10, ζημιώνοντας τον Οργανισμό με σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα κατά την κατηγορία, τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης από το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2010.

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος 19 μελών των διοικήσεων της ΕΑΣ την περίοδο 2006-2010, και αφορά στο κακούργημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νομού περί καταχραστών του δημοσίου.

Η κατηγορία αφορά σε αποζημιώσεις έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις νόμιμες που φέρονται να έδιναν στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης από την επιχείρηση. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αγνοούσαν το νόμο περί εταιριών κοινής ωφέλειας αλλά και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία είχε προκαλέσει και αποδεχτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ. Οι διοικήσεις των ΕΑΣ είχαν χορηγήσει αποζημιώσεις έως και 80.000 ευρώ προκαλώντας ζημία τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει και σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με αποτέλεσμα να πληρώσει η ΕΑΣ πάνω από 40 εκ. ευρώ γι αυτό.

Οι 19 κατηγορούμενοι στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντ. Ελευθεριάνος, είπαν πως η ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις. Ωστόσο σύμφωνα με δικαστικές πηγές ως προς αυτό υπήρχε όχι μόνο η γνωμοδότηση του 2006 αλλά και ανάλογη το 2012. Συνολικά δε, σύμφωνα με την εκτίμηση της εισαγγελικής έρευνας οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην ΕΑΣ από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.

Μαρ.Δ.

 

efsyn.gr

Scroll to top