Την ώρα που οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την κυβέρνηση Σαμαρά, κάνει –τυχαία;– την εμφάνισή του το σενάριο περί εθνικής συνεννόησης
Του Νίκου Σβέρκου
Ακόμα και ένας επιπόλαιος παρατηρητής δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί ότι η ιδέα της «εθνικής συνεννόησης» επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις προοικονομούν ένα δυσμενές μέλλον για την εκάστοτε κυβέρνηση. Επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου η «εθνική συνεννόηση» πήρε τη μορφή της συνεργατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η ανάγκη νέου Μνημονίου έφερε την τρικομματική (και έπειτα δικομματική) κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα, που οι ευρωεκλογές πιθανότατα θα καταγράψουν καταστροφικά ποσοστά για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το σενάριο αναθερμαίνεται.
Το γκάλοπ του «Εθνους»
Η σχετική συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο μετά το εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το «Εθνος της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία «το 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς». Προηγουμένως, ωστόσο, είχαν εξαντληθεί όλα τα πιθανά «μαξιλαράκια» επιβίωσης του σημερινού πολιτικού συστήματος: αυτό της συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή», της προσάρτησης μερίδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή της επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Ο «Μεγάλος Συνασπισμός» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντιπαρατίθεται στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ με «προοδευτικές» ή «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, ελέω των εμφανιζόμενων ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 30%. Η καλλιέργεια μάλιστα του σεναρίου οικοδομεί και ένα διαφορετικό προφίλ για τους εμπνευστές του: αυτό της «διαλλακτικότητας των μνημονιακών» εν αντιθέσει με την «ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ».
Από την πλευρά του Μαξίμου δεν υπάρχει αντίδραση μέχρι στιγμής επί του σεναρίου, καθώς οι στενότεροι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ευελπιστούν ότι το πολιτικό κλίμα θα ανατραπεί εγκαίρως πριν από τις ευρωεκλογές. Ωστόσο οι πιο «ακραίοι» σύμβουλοι του πρωθυπουργού φαίνεται ότι θέλουν να προλάβουν κάθε πιθανή «στροφή». Το antinews.gr, που απηχεί τις απόψεις συμβούλων όπως του Χρ. Λαζαρίδη και του Φ. Κρανιδιώτη, στοχοποιεί το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στον «Μεγάλο Συνασπισμό» «πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Σαμαράς, δεν θα είναι ο Τσίπρας, αλλά θα είναι κάποιος άλλος, άγνωστος ή γνωστός, ή πικραμένος, κατά τις επιθυμίες του Μητσοτάκαρου». Προσθέτει δε ότι «όλο εκείνο το διαπλεκόμενο σύστημα πολιτικών -επιχειρηματιών προετοιμάζεται για τη νέα λεηλασία, η οποία πρέπει να έχει μια “ερμαφρόδιτη” και απολύτως εξαρτημένη κυβέρνηση».
Στο ίδιο μοτίβο ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε χθες (Real FM) ότι το σενάριο διακινείται πιθανότατα από «εξωθεσμικούς παράγοντες» και θεώρησε απίθανο το ενδεχόμενο, καθώς «δεν θα το δεχτεί κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο δε Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε πρόσφατα ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αλλάξει τις θέσεις του για το ευρώ και την Ε.Ε. Η εφημερίδα «Δημοκρατία» σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε «την εντύπωση ότι λειτουργεί ως εξαπτέρυγο των μεθοδεύσεων της διαπλοκής».
Απόρριψη μετά βδελυγμίας
Η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία και απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ., άποψη την οποία ενστερνίζεται πρώτος απ’ όλους ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η χώρα δεν χρειάζεται «έναν οικουμενικό “αχταρμά” με φεουδοποιημένη κατανομή θυλάκων εξουσίας» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προστρέξει στην προσπάθεια των κυβερνώντων να διασωθούν. «Καμία συναίνεση με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στον ANT1, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας διαβλέπει μια «προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να συνεχιστεί η ίδια πολιτική».
Το ΠΑΣΟΚ πάντως δεν βλέπει διαχρονικά με κακό μάτι αυτό το σενάριο. «Μακάρι όλα τα κόμματα με το δικό τους στίγμα το καθένα να μπορούσαν να βρουν έναν κοινό τόπο» δήλωσε ο Δημήτρης Καρύδης (Alpha). Αντιθέτως, όμως, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει αλλάξει στάση, αφού ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι το κόμμα του θα παίξει «σταθεροποιητικό ρόλο και θα μετακινήσει τον άξονα προς προοδευτικές κατευθύνσεις».