Σάρωσε το γαλλικό, ηλεκτρονικό ντουέτο. Τα Γκράμι, όμως, αξίζουν κυρίως για τις ζωντανές εμφανίσεις στη διάρκεια της τελετής. Και δεν ήταν λίγες. Μέχρι και οι Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ ξανάπαιξαν μαζί
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Αγοράζω όσο όσο την καρέκλα πάνω στην οποία πραγματοποίησε το χορευτικό της η Μπιγιονσέ στην τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι, την Κυριακή το βράδυ, στο Λος Αντζελες. Στην αρχή του σόου βγήκε, και τα έκανε όλα μετά να μοιάζουν πιο φτωχά και, σίγουρα, λιγότερο σέξι. Δεν πήρε βραβείο η Μπιγιονσέ, δεν ήταν ούτως ή άλλως υποψήφια, η εμφάνισή της ωστόσο επισκίασε κάθε άλλο γεγονός της τελετής. Και βγήκε μαζί της προς το τέλος του τραγουδιού (το «Drunk in Love») και ο σύζυγός της, ο Jay Z. Την αγκάλιασε μάλιστα, την έπιασε για λίγο από πίσω, στο επίμαχο σημείο (ξέρετε, κάτω από τη μέση, το… δυνατό επίμαχο σημείο της Μπιγιονσέ). Το χέρι αυτό του Jay Z θέλουμε να το σφίξουμε όλοι εμείς, μη σας πω να το φιλήσουμε κιόλας. Εντάξει, είναι και ο Jay Z ωραίος.
Αλλωστε τα Γκράμι στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά οι ζωντανές εμφανίσεις της βραδιάς της τελετής. Οχι πως δεν αξίζουν οι βασικές κατηγορίες και τα βραβεία τους, μην τα ισοπεδώσουμε. Σίγουρα όμως δεν αξίζουν και οι 82 συνολικά (παλιά ήταν ακόμα περισσότερες). Εκτός κι αν σας ενδιαφέρει ποιος είναι ο νικητής στην κατηγορία «Best Album Notes», οπότε να πάω πάσο. Τα Γκράμι έχουν την αξία τους, λοιπόν, σύμφωνοι, δεν είναι όμως με την καμία σαν τα Οσκαρ. Ας πούμε, οι Led Zeppelin δεν κέρδισαν ποτέ βραβείο (ίσως γι' αυτό τους έδωσαν φέτος ένα χαριστικά). Κι ας το σημειώσουμε επ' ευκαιρία μην το ξεχάσουμε: δυστυχώς ο Λεωνίδας Καβάκος δεν πήρε το βραβείο στην κατηγορία Best Chamber Music/Small Ensemble Performance. Το έχασε από το Roomful of Teeth του Μπραντ Γουέλς.
Νικητές, πάντως, αναδείχτηκαν οι Daft Punk. Πέντε βραβεία πήρε το γαλλικό, ηλεκτρονικό ντουέτο για το άλμπουμ του «Random Access Memories» και το τραγούδι που περιέχεται σ' αυτό, το «Get Lucky». Ηχογράφηση της χρονιάς, άλμπουμ της χρονιάς, καλύτερη εμφάνιση, καλύτερο χορευτικό-ηλεκτρονικό άλμπουμ και καλύτερη ενορχήστρωση. Σάρωσαν. Στους μεγάλους κερδισμένους ακόμα ένα ντουέτο, οι Macklemore & Ryan Lewis, που παίζουν χιπ χοπ. Τέσσερα βραβεία πήραν αυτοί, που είναι γνωστοί παγκοσμίως αλλά στην Αμερική, ειδικά στην Αμερική, είναι σούπερ σταρ. Καλύτεροι νέοι καλλιτέχνες, καλύτερη ραπ εμφάνιση, καλύτερο ραπ τραγούδι και άλμπουμ. Και η τρίτη αληθινά νικήτρια της βραδιάς είναι η Lorde, η πιτσιρίκα (17 ετών μόνο!) αυτή που κυκλοφόρησε ένα ντεμπούτο άλμπουμ κι έκανε όλη την υφήλιο να παραμιλάει. Μέχρι και εξώφυλλο στο «Rolling Stone» είναι αυτό τον μήνα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει κάτι τέτοιο. Το «Royals» είναι το τραγούδι της που παίζεται παντού και βγήκε, δικαίως, τραγούδι της χρονιάς!
Αυτά, λοιπόν, με τα βραβεία. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερα, τους νικητές άλλωστε στις βασικότερες κατηγορίες τους βλέπετε στον πίνακα. Ας μιλήσουμε λίγο για τις ζωντανές εμφανίσεις της βραδιάς. Για την Μπιγιονσέ νομίζω σας τα είπα ήδη, αν όχι, να τα επαναλάβω, δεν έχω πρόβλημα. Στις μεγάλες μουσικές στιγμές της τελετής, λοιπόν, η κοινή εμφάνιση του Πολ ΜαΚκάρτνεϊ και του Ρίνγκο Σταρ. Βγήκαν ξανά στη σκηνή μετά από τρία χρόνια, βγήκαν μαζί με τον Ντέιβ Γκρολ των Foo Fighters κι έπαιξαν ζωντανά το «Queenie Eye» του Macca.
Φυσικά σούπερ live ήταν και το «Get Lucky». On stage οι δύο Daft Punk (σαν ρομπότ εννοείται, δεν βγάζουν τα πρόσωπά τους σε κοινή θέα), ο Φάρελ Γουίλιαμς, ο Νάιλ Ρότζερς των Chic και ο μεγάλος Στίβι Γουόντερ. Οι Metallica έπαιξαν το «One» με τον Κινέζο πιανίστα της κλασικής μουσικής Lang Lang. Την παρουσίασή τους έκανε ο Τζάρεντ Λέτο (πάει για Οσκαρ!), ο τραγουδιστής των 30 Seconds Of Mars. Ο κιθαρίστας των Metallica Κιρκ Χάμετ φορούσε ένα T-shirt του Λου Ριντ, ένα tribute στον Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη που πέθανε φέτος. Οι Imagine Dragons έκαναν επίσης μία καταπληκτική εμφάνιση μαζί με τον Κέντρικ Λαμάρ, έπαιξαν live το «Radioactive» αποδεικνύοντας πως δεν είναι τυχαία η τεράστια επιτυχία τους.
Στις… πολιτικές δηλώσεις της βραδιάς η ανταλλαγή δαχτυλιδιών μεταξύ 33 ζευγαριών, γκέι και στρέιτ, την ώρα που οι Maclemore & Lewis έπαιζαν ζωντανά το κομμάτι τους «Same Love», το οποίο αναφέρεται στα ομόφυλα ζευγάρια! Στη σκηνή ανέβηκαν εκείνη την ώρα και οι δύο… κουμπάρες, η Queen Latifah και η Μαντόνα. Συγκινητική η εικόνα, όντως, κάποια από τα… νιόπαντρα ζευγάρια δάκρυσαν. Και η τελετή έκλεισε με ακόμα μία μεγάλη συνεργασία επί σκηνής. Ο Τρεντ Ρέζνορ των Nine Inch Nails, ο Τζος Ομ των Queens Of The Stone Age στην κιθάρα, ο Ντέιβ Γκρολ των Foo Fighters στα ντραμς και, μαζί τους, ο μεγάλος Λίντσεϊ Μπάκινγκαμ των Fleetwood Mac. Είχαμε ένα παρατράγουδο εδώ όμως. Πριν ακόμα τελειώσει η εμφάνισή τους οι συντελεστές της βραδιάς έριξαν στην τηλεόραση διαφημιστικά σποτ από τους χορηγούς της τελετής αλλά και τους τίτλους τέλους της μετάδοσης. Λογικό να τα «πάρει» ο Τρεντ Ρέζνορ αμέσως μετά. Κι ανέβασε ένα tweet, με το οποίο τούς τα «έχωσε» κανονικά: «Music’s biggest night… to be disrespected. A heartfelt FUCK YOU guys», έγραψε. Οχι, θα τους τη χάριζε.
…………………………………………………………………………..
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
Τα βραβεία Γκράμι στις βασικές κατηγορίες
• RECORD OF THE YEAR: Daft Punk ft. Pharrell & Nile Rodgers – «Get Lucky»
• ALBUM OF THE YEAR: Daft Punk – «Random Access Memories»
• SONG OF THE YEAR: Lorde – «Royals»
• BEST NEW ARTIST: Macklemore & Ryan Lewis
• BEST POP SOLO PERFORMANCE: Lorde – «Royals»
• BEST POP DUO/GROUP PERFORMANCE: Daft Punk ft. Pharrell & Nile Rodgers – «Get Lucky»
• BEST VOCAL POP ALBUM: Bruno Mars – «Unorthodox Jukebox»
• BEST DANCE/ELECTRONICA ALBUM: Daft Punk – «Random Access Memories»
• BEST ROCK PERFORMANCE: Imagine Dragons – «Radioactive»
• BEST METAL PERFORMANCE: Black Sabbath – «Is God Dead?»
• BEST ROCK SONG: «Cut Me Some Slack» from «Sound City – Real To Reel»
• BEST ROCK ALBUM: Led Zeppelin – «Celebration Day»
• BEST ALTERNATIVE MUSIC ALBUM: Vampire Weekend – «Modern Vampires Of The City»
• BEST URBAN CONTEMPORARY ALBUM: Rihanna – «Unapologetic»
• BEST R&B ALBUM: Alicia Keys – «Girl On Fire»
• BEST RAP PERFORMANCE: Macklemore & Ryan Lewis – «Thrift Shop»
• BEST RAP/SUNG COLLABORATION: Jay Z ft. Justin Timberlake – «Holy Grail»
• BEST RAP SONG: Macklemore & Ryan Lewis – «Thrift Shop»
• BEST RAP ALBUM: Macklemore & Ryan Lewis – «The Heist»
• BEST COMPILATION SOUNDTRACK FOR VISUAL MEDIA: «Sound City: Real To Reel»
• BEST ENGINEERED ALBUM, NON-CLASSICAL: Daft Punk –«Random Access Memories»
• PRODUCER OF THE YEAR, NON-CLASSICAL: Pharrell Williams
• BEST MUSIC VIDEO: Justin Timberlake feat. Jay Z – «Suit & Tie»