28/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ρήγμα της διαθεσιμότητας

Πάνω από 100 έμπειρα στελέχη του μηχανισμού αντισεισμικών ελέγχων Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται στο... πουθενά από τον Νοέμβριο του .
      Pin It

Πάνω από 100 έμπειρα στελέχη του μηχανισμού αντισεισμικών ελέγχων Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται στο… πουθενά από τον Νοέμβριο του 2013

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Λόγω… διαθεσιμότητας έμεινε ανυπεράσπιστη απέναντι στους σεισμούς η Κεφαλονιά, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα. Περίπου 100 έμπειρα στελέχη του υπουργείου Υποδομών, κυρίως μηχανικοί, που υπηρετούσαν στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, βρίσκονται στο… πουθενά, αφού από την 1η Νοεμβρίου 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ενταχθεί ένα μέρος τους σε υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ανάλογη είναι η εικόνα για τους συνολικά 310 υπαλλήλους των ΤΑΣ της χώρας, που σημειωτέον είναι η πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η πέμπτη στον κόσμο.

 

«Ο Εγκέλαδος δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα» είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, καλώντας την πολιτική ηγεσία να εξηγήσει «πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού». Εκτός από την περίπτωση σεισμού, εντόπιζαν και το πρόβλημα του στατικού ελέγχου των οικοδομών, σημειώνοντας ότι το 80% των κτιρίων της χώρας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1985, χρονιά που είχε τεθεί σε εφαρμογή ο βελτιωμένος αντισεισμικός κανονισμός. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν.

 

«Ο παραλογισμός και η έλλειψη ευαισθησίας αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο», δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ο Π. Ρίζος, από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, που αποκάλυψε: «Υπάρχουν τόσοι συνάδελφοί μας που πληρώνονται με το 75% του μισθού τους για να κάθονται. Η διοίκηση τούς έχει ανάγκη, αλλά δεν επιτρέπεται να τους καλέσει στις υπηρεσίες τους»!

 

Μας εξηγεί ότι με βάση τον νόμο 4199/2013 με τον οποίο τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα έμπειρα στελέχη του μηχανισμού αντισεισμικών ελέγχων, έπρεπε ώς το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ οι πίνακες με τις νέες θέσεις. «Ενα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει γίνει τίποτα», διαπιστώνει, στηλιτεύοντας τη χρόνια ανικανότητα αλλά και την πλήρη διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Το μεγάλο κενό στις υπηρεσίες ελέγχου των σεισμόπληκτων οικοδομών επιχείρησε να καλύψει το υπουργείο Υποδομών, στέλνοντας χθες 22 μηχανικούς από την κεντρική Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, 15 από τη διεύθυνση κτιριακών υποδομών, 8 από τον τομέα μελετών οδοποιίας και 9 από τον ΟΑΣΠ.

 

«Πλάτη» έβαλε το Τεχνικό Επιμελητήριο, με 30 εθελοντές μηχανικούς και τέσσερις καθηγητές του Πολυτεχνείου, τους Παναγιώτη Καρύδη, Κώστα Σπυράκο, Γ. Πρωτονοτάριο και Γ. Ψυχάρη. Λίγο πριν από το μεσημέρι βρέθηκαν στην Κεφαλονιά, που εξακολουθεί να κουνιέται στον ρυθμό των Ρίχτερ, και άρχισαν αμέσως τις αυτοψίες.

 

«Διαπιστώνουμε σοβαρές ζημιές σε δημόσια κτίρια και έργα υποδομής», μας ενημέρωσε ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, καθηγητής σεισμικής μηχανικής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Τις απέδωσε στο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου και την εδαφική ρευστοποίηση που διαπιστώθηκε στο μεγάλο ρήγμα βορείως του Ληξουρίου, με κατεύθυνση Βορράς-Νότος.

 

Το λιμάνι του Ληξουρίου… μετατοπίστηκε και έπαθε καθίζηση σε ένα μεγάλο τμήμα του! Υπάρχουν σημαντικές βλάβες στα κτίρια του Λιμεναρχείου και της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Εκτεταμένες ρωγμές διαπιστώθηκαν στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι. Ενα ολόκληρο χωριό, ο Αθέρας, που βρίσκεται 15 χλμ. μακριά από το Ληξούρι, έχει πληγεί από κατολισθήσεις και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στο Λιβάδι, έναν οικισμό 5 χλμ. μακριά από το Ληξούρι, εντοπίστηκαν σοβαρές ζημιές σε νέες κατασκευές.

 

«Ηταν ένας μεγάλος σεισμός και επιπλέον καταγράφηκε μεγάλη επιτάχυνση, που έφτασε το 0,40 του g (σ.σ. της επιτάχυνσης της βαρύτητας)», τόνισε ο Γ. Πρωτονοτάριος, που μας εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι στο Αργοστόλι τα θεμέλια των οικοδομών δέχθηκαν πίεση ίση με το 0,40 του βάρους τους. Μεγαλύτερη ήταν η δοκιμασία για το υπόλοιπο τμήμα των κτιρίων, που υπολογίστηκε ότι δέχθηκαν πίεση 1,3 φορές περισσότερη από το βάρος τους!

 

Scroll to top