Το υπουργείο Περιβάλλοντος με σχέδιο νόμου προωθεί διατάξεις δόμησης που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές
Της Χαράς Τζαναβάρα
«Τυφλά» οικόπεδα, αλλά και αυθαιρεσίες σε οικοδομές με… ονοματεπώνυμο επιχειρεί να τακτοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το σχέδιο νόμου που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου»! Από «στημένη φάση» προωθούνται ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές στο πρόσφατο παρελθόν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι σημαντικότερες και αριθμητικά περισσότερες ρυθμίσεις του σχεδίου, που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης, αφορούν πολεοδομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα:
* Επιτρέπεται η χορήγηση οικοδομικής άδειας σε ακίνητα που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο χώρο και με το ισχύον καθεστώς απαγορεύεται. Για το θέμα αυτό έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, που αποσκοπούν στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος από ανεξέλεγκτες κατατμήσεις οικοπέδων σε τμήματα που πλέον δεν μπορούν να οικοδομηθούν γιατί δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο νόμου, εκδίδεται από τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης και εφόσον η έλλειψη πρόσβασης «δεν έγινε με υπαιτιότητα των ιδιοκτητών». Αυτό σημαίνει ότι το «τυφλό» οικόπεδο μπορεί να δει το… φως του, αρκεί να μεταβιβαστεί σε κάποιο μέλος της οικογένειας του ιδιοκτήτη που έκανε την παράνομη κατάτμηση ή να προέρχεται από αγοραπωλησία είτε κληρονομιά.
* Αυθαίρετο που τηρεί τις πολεοδομικές διατάξεις, οι οποίες ίσχυαν κατά την εποχή κατασκευής του, μπορεί να τακτοποιηθεί με την εκ των υστέρων έκδοση οικοδομικής άδειας ή και με απλή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Δεν αναφέρεται πουθενά κάτι για πληρωμή προστίμου.
* Επιτρέπεται η αύξηση της κάλυψης του οικοπέδου και πέρα από τα επιτρεπόμενα, με πρόσχημα τη στατική ενίσχυση του κτιρίου.
* Δίνεται «αέρας» ενός μέτρου σε οικοδομές που έχουν φυτεμένα δώματα, τουλάχιστον στο 50% της επιφάνειας της ταράτσας! Επίσης αύξηση ενός μέτρου στο ύψος της οικοδομής προβλέπεται για κτίρια με γκαράζ ή πιλοτή στο ισόγειό τους.
Δεν είναι πιο αθώες οι διατάξεις που αφορούν την ανέγερση ή προσθήκη σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Το ίδιο το υπουργείο ομολογεί ότι πρόκειται να επιλυθούν «εκκρεμότητες άνω των 30 ετών». Υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις που καλύπτουν όλες τις ΠΑΕ:
* Προβλέπονται πολεοδομικά κίνητρα (περισσότερη δόμηση, μεγαλύτερο ύψος κ.λπ.) για γήπεδα που κατεδαφίζονται και τμήμα τους παραχωρείται για δημιουργία πάρκου ή άλσους.
* Μπορούν να γίνονται κατασκευές και εκτός του νομίμου περιγράμματος, για λόγους στατικής ενίσχυσης του γηπέδου, ενώ επιτρέπεται η δημιουργία κερκίδων πάνω από κοινόχρηστους χώρους.
* Προβλέπεται τοποθέτηση στεγάστρων ακόμη και όταν υπερβαίνουν τους όρους δόμησης.