Pin It

ΛΕΣΒΟΣ

 

Χωρίς απολύμανση έχουν αφήσει τον χώρο όπου κρατούνται δεκάδες πρόσφυγες οι υπεύθυνοι του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια από τον περασμένο Οκτώβριο (!), δηλαδή από την έναρξη της λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα ψώρας και μερίδα του τοπικού Τύπου να οργιάζει με ρατσιστικά δημοσιεύματα. Σε συναγερμό αναφέρει τοπική εφημερίδα ότι τέθηκαν λιμενικοί και αστυνομικοί που «εμπλέκονται στις συλλήψεις και τη μεταφορά των μεταναστών, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του νοσήματος στους ίδιους. Πρόβλημα επίσης για μετάδοση της νόσου μπορεί να ανακύψει σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης, φτάνοντας στη Λέσβο, δεν συλληφθεί αμέσως για να οδηγηθεί για περίθαλψη στο Κέντρο της Μόριας». Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ψώρα δεν σχετίζεται με την ψωρίαση που είναι αυτοάνοσο νόσημα, σπέρνοντας τον πανικό προς πάσα κατεύθυνση.

 

Κατηγορηματικοί ωστόσο είναι οι εθελοντές σε σχέση με το ότι εδώ και έναν μήνα επισημαίνουν στους αρμοδίους του Κέντρου να γίνει απολύμανση, καθώς οι «φουρνιές» των ανθρώπων είναι μεγάλες σε αριθμό (90 κάθε 4 μέρες περίπου) και η καθαριότητα αναγκαία. Εξάλλου, και στις δημοτικές κατασκηνώσεις όπου το «Χωριό τού Ολοι μαζί» φιλοξενούσε πάνω από 120 άτομα, τέτοιο κρούσμα δεν είχε εμφανιστεί ποτέ, πρώτον,αφού οι συνθήκες ήταν ανθρώπινες και, δεύτερον, η απολύμανση γίνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Εξάλλου το Κέντρο Κράτησης ή κέντρο «ταυτοποίησης» αλλοδαπών (όπως το ονομάζει η πολιτεία) στη Λέσβο, που μόνο με φυλακή ή στρατόπεδο συγκέντρωσης μπορεί να συγκριθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει σε απολύμανση, καθώς «δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού οι μετανάστες». Αυτό απάντησαν οι αρμόδιοι στους εθελοντές, ενώ οι πρώτοι ας σημειωθεί ότι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τους δημοσιογράφους, τους οποίους εμποδίζουν με κάθε τρόπο και επικαλούμενοι τη γραφειοκρατία να περάσουν μέσα στο Κέντρο και να δουν ιδίοις όμμασιν την κατάσταση που επικρατεί.

 

Πλάι στο Κέντρο «ταυτοποίησης», πάντως, αναμένεται εντός δύο μηνών να ολοκληρωθεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη.

 

Το ΚΕΠΥ θα αποτελείται από τέσσερις προκατασκευασμένους χώρους, για τις υπηρεσίες διοίκησης, το ιατρείο και τη «φιλοξενία» 180 έως 270 μεταναστών που, σύμφωνα με τα όσα μάς επισήμανε τον Οκτώβριο ο υποστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ειδικός για θέματα μετανάστευσης και αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, «θα είναι έως 25 μέρες το μέγιστο». Το τρίτο έργο που θα ανεγερθεί στον ίδιο χώρο είναι το «Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης», ανάλογο της Αμυγδαλέζας, προϋπολογισμού ύψους 5 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 500 ανθρώπων.

 

Ανθή Παζιάνου

 

Scroll to top