Της Χρ. Παπασταθοπούλου
Ο πολύ μικρός αριθμός τουριστών που επιβιβάζονται στα κρουαζιερόπλοια από ελληνικά λιμάνια για να πραγματοποιήσουν κυκλική κρουζιέρα (home porting-λιμάνι έναρξης κρουαζιέρας) είναι ο κύριος λόγος που τα έσοδα που απολαμβάνει η χώρα μας από τον κλάδο αυτής της τουριστικής ναυτιλίας είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Μετά βίας το ποσό συναλλάγματος για την Ελλάδα φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 4,5 δισ. που είναι για την Ιταλία. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης.
Τόνισε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας βρίσκεται σε ανοδική πορεία διότι κάθε χρόνο υπάρχει σταδιακή αύξηση του αριθμού των επιβατών σε παγκόσμιο επίπεδο και εξήγησε ότι μέχρι το 2016 έχουν παραγγελθεί 20 νέα κρουαζιερόπλοια τρίτης γενιάς, τα οποία θα έχουν μεταφορική ικανότητα 62.300 επιβατών, το συνολικό τονάζ θα ανέρχεται σε 2.300.000 κοχ και το κόστος θα υπερβεί τα 14 δισ. Η δύναμη του στόλου της κρουαζιέρας ανέρχεται σήμερα στα 335 πλοία διεθνών πλόων με μεταφορική ικανότητα 480.000 επιβατών.
Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών φτάνει τα 22 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 6,5 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Τα έσοδα από τον κλάδο ανέρχονται στα 36 δισ., εκ των οποίων τα 16 δισ. για την Ευρώπη. Επισήμανε επίσης ότι πριν από λίγα χρόνια η κρουαζιέρα ήταν προνόμιο των Αμερικανών, ενώ σήμερα τουρίστες που προγραμματίζουν κρουαζιέρα προέρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου. Τελευταία δε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ανατολικές χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κροατία, την Τουρκία, τις ασιατικές χώρες και κυρίως την Κίνα. Στη συνέχεια ο Θ. Κόντες υπογράμμισε πως η προσέλκυση των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια δεν εξαρτάται μόνον από τη νομοθετική ρύθμιση για το καμποτάζ αλλά έχει κι άλλες διαστάσεις, όπως:
● Την εσωτερική κατάσταση από πλευράς εργασιακής ειρήνης στα λιμάνια, καθώς και τον παράγοντα ασφάλεια.
● Την ομαλότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
● Τη σταθερή πολιτική που σχετίζεται με την τουριστική ναυτιλία και τον τουρισμό γενικότερα.
● Τις υποδομές στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άνετα και με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια και τους με αυτά μεταφερόμενους επιβάτες-τουρίστες.
● Το δίκτυο αεροπορικών απ’ ευθείας συνδέσεων με μακρινές χώρες-υπεραντλαντικές πτήσεις.
● Την τιμολογιακή πολιτική των λιμανιών, συμπεριλαμβανομένων των ρυμουλκών και πλοηγικών υπηρεσιών, καθώς και αυτή που αναφέρεται στα τέλη αεροδρομίων.