28/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΞΑΝΑΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ ΤΑ ΣΠΡΕΝΤ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές

      Pin It

Σε «όνειρο απατηλό» εξελίσσεται σιγά σιγά η πρόσφατη εξαγγελία του Γιάννη Στουρνάρα για σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το β’ εξάμηνο του έτους, μετά την πρόσφατη ταραχή στις αναδυόμενες αγορές, την άμεση αντίδραση από τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου ξανά στα ύψη. Απορροφώντας τους κραδασμούς που προκαλεί το τελευταίο πενθήμερο η μαζική εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν χθες 12 μονάδες υψηλότερα στο 8,75%, ενώ νωρίτερα είχαν χτυπήσει ακόμη και το 8,90% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Η άνοδος αυτή -που σημαίνει υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο- αποτελεί τη συνέχεια ανάλογου άλματος 20 μονάδων βάσης που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν το ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές ήταν ακόμη πιο έντονο. Αντανακλά αναμφίβολα την ιδιαίτερα χαμηλή εκτίμηση που έχει σήμερα η διεθνής επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα, η οποία, παρά τις περί του αντιθέτου κορόνες της κυβέρνησης, θεωρεί ότι είναι η πιο τρωτή χώρα της ευρωζώνης.

 

Περιμένοντας τη Fed

 

Η φυγή των επενδυτών από τα νομίσματα και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Βασική αιτία ήταν ο διαρκής φόβος των συγκεκριμένων αγορών για επικείμενο κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο και οι αναλυτές προβλέπουν νέα μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά ακόμη 10 δισ. δολάρια. Στις ανησυχίες αυτές προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και τον σκιώδη τραπεζικό της τομέα, οι πολιτικοί κίνδυνοι από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε Ουκρανία, Τουρκία και Ταϊλάνδη και η διαφαινόμενη οικονομική κρίση στην Αργεντινή μετά την απόφαση της κεντρικής της τράπεζας να σταματήσει να στηρίζει το πέσο. Κίνηση που τροφοδότησε ημερήσια πτώση του αργεντίνικου νομίσματος κατά 12,5% την περασμένη Πέμπτη.

 

Το ξεπούλημα που βίωσαν έκτοτε οι αναδυόμενες αγορές θύμισε το αντίστοιχο που είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάιο, όταν η Fed άφησε με ανακοίνωση του προέδρου της, Μπεν Μπερνάνκι, να εννοηθεί η επικείμενη απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε αλλεπάλληλα χαμηλά ρεκόρ προσεγγίζοντας χθες τις 2,39 λίρες ανά δολάριο. Το ραντ της Νοτίου Αφρικής βούτηξε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε μετά από ένα τριήμερο πτωτικό σερί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών έναντι του δολαρίου, ενώ το μεξικανικό πέσο στο χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2013. Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών βούτηξε ομοίως στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 μηνών και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δύσης ακολούθησαν.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top