Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες συνομιλίες για να «καθαρίσουν την ατμόσφαιρα» έπειτα από μήνες αυξανόμενης έντασης σχετικά με την Ουκρανία και εμπορικών και ενεργειακών διενέξεων.
Η σύνοδος κορυφής θα περιλάβει τώρα περίπου τρεις ώρες συνομιλιών ανάμεσα στον Πούτιν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ στη διάρκεια γεύματος και έπειτα από αυτό.
Η Ουκρανία αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες, αφού η Μόσχα έπεισε τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να γυρίσει την πλάτη, τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια συμφωνία εμπορικής και πολιτικής ένωσης με την ΕΕ και αντ' αυτής να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Έκτοτε η Ρωσία και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ότι επεμβαίνουν στις υποθέσεις της Ουκρανίας, καθώς διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του Γιανουκόβιτς πραγματοποιούνται στο Κίεβο και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί στη χώρα η χειρότερη αναταραχή από την εποχή της Πορτοκαλί Επανάστασης, το 2004-2005.
«Υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε ευθέως, ίσως να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα, να αποσαφηνίσουμε πού πιστεύουμε ότι πηγαίνει αυτή η σχέση», δήλωσε πριν από τη σύνοδο προς τους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι «είναι καιρός για μια ειλικρινή και λεπτομερή συνομιλία, στην οποία να περιληφθεί η κοινή άποψή μας για τις προοπτικές των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης δεν χρησιμοποιούνται πλήρως».
Ενώ η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία, η Ρωσία και η ΕΕ δεν αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση, ενώ δεν αναμένεται ούτε να υπογραφούν συμφωνίες. Εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης στα θέματα του εμπορίου και της ενέργειας.
Η ΕΕ βασίζεται πολύ σε εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και, ενώ αυτό προσφέρει στη Μόσχα τη δυνατότητα να ασκεί πίεση, η Ρωσία βασίζεται κι αυτή από την πλευρά της στην ΕΕ ως αγοραστή, αφού άλλες αγορές δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες. Επίσης, έχει προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι προστατεύει παρανόμως τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, ενώ η Επιτροπή της ΕΕ ερευνά την Gazprom την οποία υποψιάζεται ότι εμποδίζει την ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και επιβάλλει υπερβολικά υψηλές τιμές.
Παρά τις εντάσεις, το διμερές εμπόριο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ ανήλθε συνολικά το 2012 σε περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται τέλος να εκφράσουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, δήλωσε πηγή της ΕΕ.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ