Η εισβολή των αρχών στο γραφείο του κατηγορούμενου για το σκάνδαλο των εξοπλισμών, Δ. Παπαχρήστου, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα που οδηγούν σε νέους παραλήπτες μιζών
Της Μαρίας Δήμα
Σημαντικά ευρήματα, τα οποία σηματοδοτούν εξελίξεις για τον χορό εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί γύρω από τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εντοπίστηκαν από την εισβολή των δικαστικών αρχών στο γραφείο του κατηγορούμενου επιχειρηματία και ήδη προφυλακισμένου για την υπόθεση Δημήτρη Παπαχρήστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, συνοδεία δικαστικών λειτουργών, εντόπισε στο σπίτι του Δ. Παπαχρήστου λίστα που περιέχει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2001 έως το 2010. Η επίμαχη λίστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνει «ύποπτα» εμβάσματα σε άγνωστες μέχρι σήμερα στην ανάκριση εταιρείες οι οποίες πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών.
Παράλληλα, το βάσανο της ανάκρισης θα υποστεί εκ νέου, σήμερα, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Κάντας, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση στους ανακριτές Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Μάρκου που χειρίζονται την ανάκριση για την υπόθεση των μιζών σχετικά με την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων του στρατού από τη γερμανική εταιρεία Wegmann. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, που ήδη έχει κριθεί προφυλακιστέος για την υπόθεση των υποβρυχίων, αντιμετωπίζει εκ νέου κατηγορίες για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από την WEGMANN, καθώς σύμφωνα με ομολογία του δωροδοκήθηκε από τη γερμανική εταιρεία με 750.000 ευρώ για την προμήθεια των πυροβόλων PZ90.
Πάντως, ο κύκλος των κατηγορουμένων στην υπόθεση των εξοπλιστικών διευρύνεται, καθώς κλήση σε απολογία έχει λάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της Wegmann Ολαφ Εσλερ, αλλά και ο γιος του Δ. Παπαχρήστου, Σπύρος, ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος δύο εξωχώριων εταιρειών (Oxilos και Grammond) μέσω των οποίων διακινήθηκαν περί τις 600.000 ευρώ. Επίσης κλήση σε απολογία έχει λάβει και o Eλληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο λειτούργησε ως διαμεσολαβητής προκειμένου να φτάσει μέσω δικών του λογαριασμών το μαύρο χρήμα στους λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου δύο στρατιωτικοί για την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ προθεσμία για να απολογηθεί στις 10 Φεβρουαρίου ζήτησε και πήρε ο επιχειρηματίας Αντώνης Χάγιας, τον οποίο κατονόμασε ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός.