Τις μνημονιακές επιταγές της διαθεσιμότητας θέλει να καλύψει το νομοσχέδιο για τον διάδοχο του ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ, στον αέρα βρίσκονται οι 550 δομές του, ενώ για τους ανασφάλιστους ούτε λόγος
→Ανασφάλεια στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ προκαλούν τα τρία σενάρια που είναι το ένα χειρότερο από το άλλο
Της Ντάνι Βέργου
Ο,τι μέχρι σήμερα ήξερε για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ξεχάσει ο Ελληνας πολίτης με το μνημονιακό ΠΕΔΥ της συγκυβέρνησης. Για τον ανασφάλιστο, ούτε λόγος.
Εντέχνως το νομοσχέδιο για τη νέα πρωτοβάθμια δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη ανασφάλιστος. Στο θεωρητικό του σκέλος εξαντλείται σε αναφορές για ένα σύστημα υγείας δημόσιο που να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους. Στο άρθρο 1 παρ. 3 του νομοσχεδίου αποσαφηνίζεται πως «οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση…». Η κρίσιμη ασφαλιστική παράμετρος απουσιάζει από το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας πως οι οι ανασφάλιστοι είναι για τη συγκυβέρνηση… εκτός ύλης. Επιπλέον σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου (άρθρο 8 παρ. 1) καθίσταται σαφές πως ο αγοραστής, προσεχώς, ΕΟΠΥΥ λειτουργεί «για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους».
Στον δρόμο για τη Βουλή
Χθες το απόγευμα ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί στη διάθεση της Ολομέλειας της Βουλής και προς ψήφιση στα μέσα Φεβρουαρίου.
Η «μεταρρύθμιση» της πρωτοβάθμιας, όσο κι αν διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο υπουργός Υγείας ότι έχει σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, είναι ψευδεπίγραφη. Στόχος είναι να καλυφθούν οι μνημονιακές επιταγές της διαθεσιμότητας. Αποδεικνύεται κι από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται, με τη βίαιη διακοπή λειτουργίας δομών και τη διαθεσιμότητα του συνόλου του προσωπικού που, όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, θα διαρκέσει ένα μήνα, κι ενώ έχει προηγηθεί η συστηματική λειτουργική κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο οποίο πρόκειται να ενταχθεί η πρωτοβάθμια.
Η επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας μπορεί να καθυστερήσει λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Παραμένει ωστόσο άγνωστο με ποιους όρους θα λειτουργήσει, τι χωροταξική κατανομή θα έχει, αφού όλα θα ρυθμιστούν σε τρίτο και τέταρτο χρόνο με υπουργικές αποφάσεις που θα καθοδηγήσουν μελέτες σκοπιμότητας.
Υπό μια έννοια όλες οι δομές είναι στον αέρα. Αναμένονται διοικητική μεταβολή, συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Από τα 550 πολυϊατρεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υπολογίζεται ότι θα κλείσουν τουλάχιστον τα 200 μετά τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο η συγκυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια «λάιτ» αλλαγή που, πέραν της παύσης λειτουργίας για ένα μήνα, δεν θα καταλάβει διαφορά ο πολίτης: θα παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι δομές. Την ίδια ώρα η σημερινή πρωτοβάθμια, παρά τα προβλήματά της, συνεχίζει να καλύπτει δωρεάν τη συνταγογραφία, την ιατρική παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, τους εμβολιασμούς, την παιδιατρική φροντίδα, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις οδοντοτεχνικές εργασίες, μέρος του εργαστηριακού ελέγχου κ.λπ.
Στο προσωπικό κυριαρχεί η ανασφάλεια. Η συγκυβέρνηση με την τιμωρητική λογική της διαθεσιμότητας, λόγω εκτίμησης ότι δεν χρειάζονται οι εργαζόμενοι, τους αδειάζει όλους προσωρινά.
Στη συνέχεια τους εξωθεί στην απόλυση, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, αφού βάζει ως προαπαιτούμενο να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία που μέχρι σήμερα διατηρούσαν ως γιατροί του ΕΟΠΥΥ, για να εργαστούν στη νέα πρωτοβάθμια όχι ως γιατροί, όπως είναι οι συνάδελφοί τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή δημιουργώντας μια νέα κατηγορία γι’ αυτούς, αλλά ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο μνημονιακός στόχος των διαθεσιμοτήτων, των οποίων ένα μέρος θα είναι απολύσεις, ντύθηκε με τον μανδύα της μεταρρύθμισης.
Ερχεται και η νέα έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία παρουσιάζει τρία σενάρια για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το πρώτο, εάν μπουν όλοι οι γιατροί (6.000) θα χρειαστούν επιπλέον 63 εκατομμύρια για τη μισθοδοσία τους. Το δεύτερο σενάριο μιλά για απόλυση 2.700 γιατρών που θα ισοφαρίσει τη δαπάνη – θα παραμείνει ως έχει. Το τρίτο σενάριο μιλά για περαιτέρω μείωση των γιατρών κάτω από τους 3.300, που θα φέρει δημοσιονομικό όφελος.
Σε μια εποχή που ο κόσμος έχει ανάγκη, η παραμικρή διακοπή λειτουργίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αμφίβολη επαναλειτουργία της, η «μεταρρύθμιση» της συγκυβέρνησης, θα είναι διαλυτική.
Ο ΕΟΠΥΥ καταργείται. Παύει να είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στη θέση του ανοίγει ένας νέος αγοραστής οργανισμός. Ενας αγοραστής με πρακτικά συνεχώς μειούμενη αγοραστική δύναμη, αφού πέφτουν οι εισφορές των Ταμείων, μειώνονται τα έσοδα.
Μόνο οι έχοντες
Η μνημονιακή λογική της συγκυβέρνησης είναι ότι όσο καιρό υπήρχαν εισφορές είχε υποχρέωση το κράτος να συνδράμει για να τις συντηρεί. Τώρα που δεν υπάρχουν σταματά, αγοράζει με ό,τι έχει ένα στοιχειώδες πακέτο από τους ιδιώτες και το παρέχει στους ασφαλισμένους. Οσοι από αυτούς έχουν, άρα μπορούν να το συμπληρώσουν, θα το κάνουν. Οι υπόλοιποι… ας πρόσεχαν. Πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στην υγεία με μότο «ανοίγουμε την αγορά».
Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανίσει αμυντική στάση, λέγοντας «ναι» στη μεταρρύθμιση αλλά όχι όπως πρόχειρα σχεδιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μένει να δούμε τι είναι πραγματικό και τι κενό περιεχομένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά, διά στόματος του αρχηγού του, έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, εάν τεθεί προς ψήφιση, θα καταψηφίσει.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Πλαφόν στη συνταγογράφηση
Την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε ισχύ η απόφαση του υπουργού Υγείας για μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από κάθε γιατρό του ΕΟΠΥΥ με τις εξαιρέσεις τους. Από το πλαφόν που επιβάλλεται θα εξαιρεθούν και θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τα ακριβά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για σοβαρά ή χρόνια νοσήματα (καρκίνος – μεταμοσχεύσεις), τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν πολύ υψηλή τιμή.
Κατά τα λοιπά, προβλέπεται πως η δαπάνη συνταγογράφησης για κάθε γιατρό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας πρέπει να είναι φέτος κατά 20% μειωμένη σε σύγκριση με το 2013.