Εντονες αντιδράσεις από την Ενωση Ελλήνων Χημικών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών για τη δυνατότητα που δίνει το Αγροτικής Ανάπτυξης σε πτυχιούχους Γεωπονικών Πανεπιστημίων να υπογράφουν αναλύσεις τροφίμων επ’ αμοιβή και τονίζουν ότι «θα αντιταχθούν σθεναρά στην υλοποίηση τέτοιων σχεδίων»
→Σύμφωνα με τους Ελληνες χημικούς και χημικούς μηχανικούς, η εν λόγω ρύθμιση «αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την επιστημονική κοινότητα»
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Αντιδράσεις στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αναφέρεται σε έναν κρίσιμο όσο και ευαίσθητο τομέα: την ασφάλεια των τροφίμων. Το επίμαχο άρθρο δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους πτυχίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Ελλάδος ή του εξωτερικού να εκτελούν και να υπογράφουν, κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επ’ αμοιβή, καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.
Σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ), η εν λόγω ρύθμιση «αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την επιστημονική κοινότητα», καθώς «απόφοιτοι τριών πανεπιστημιακών σχολών με ένα βασικό πτυχίο καλύπτουν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις τριών επιστημών –χημείας / βιολογίας / μικροβιολογίας, με διακύβευμα την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία».
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Υποστηρίζοντας πως οι εν λόγω πτυχιούχοι δεν έχουν την απαραίτητη επάρκεια για χημικές αναλύσεις τροφίμων, ο πρόεδρος της ΕΕΧ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, συμπληρώνει περαιτέρω στην «Εφ.Συν.» πως ελλοχεύει ο «κίνδυνος διατροφικού σκανδάλου έπειτα από εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων». Στην κοινή ανακοίνωση ΕΕΧ και ΠΣΧΜ τονίζεται πως αμφότεροι «με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία θα αντιταχθούν σθεναρά και με κάθε νόμιμο τρόπο στην υλοποίηση των σχεδίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που μόνο στόχο έχουν να αναπαράγουν τις πελατειακές πρακτικές και εξυπηρετήσεις των συντεχνιών (βλ. ΓΕΩΤΕΕ)». Η ΕΕΧ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επομένως η επιλογή της να στραφεί στη Δικαιοσύνη θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), Σπύρος Μάμαλης, διευκρινίζει πως η δυνατότητα των αναλύσεων δεν δίνεται σε όλους τους γεωτεχνικούς, παρά μόνο σε εξειδικευμένους, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη επάρκεια. «Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο των σπουδών τους», σημειώνει στην «Εφ.Συν.». «Μακριά από εμάς οι συντεχνιακές λογικές», αντιτείνει προς τον κλάδο των χημικών, τονίζοντας: «Τους θεωρούμε συνεργάτες μας, δεν τους βάζουμε απέναντί μας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ και 1 χρόνο και έχουν δοθεί απαντήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες», αναφέρει.
Στο opengov.gr υπήρχε πλήθος αντιδράσεων από χημικούς και χημικούς μηχανικούς. Εντός των σχολίων υπήρχε η παραπομπή σε έγγραφο αίτημα από πλευράς ΓΕΩΤΕΕ για την «προώθηση σχετικής νομοθετικής διάταξης με την οποία θα επιτρέπεται στους γεωπόνους να διενεργούν χημικές αναλύσεις στα τρόφιμα και να ιδρύουν τα αντίστοιχα χημικά εργαστήρια».
Διαμαρτυρίες των γεωπόνων
Αφορμή του αιτήματος, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες γεωπόνων που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία επιλογής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για χημικές δοκιμές σε τρόφιμα.
Το Επιμελητήριο διαπίστωσε ότι ο παραπάνω αποκλεισμός εδραζόταν σε μια παρωχημένη διάταξη του καταργηθέντος, στο μεγαλύτερό του μέρος, νόμου 6129/1934. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλείται στο άρθρο του σχετικές διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 344/2000 (Α’ 297). Κύκλοι του υπουργείου επισήμαιναν στην «Εφ.Συν.» πως το άρθρο κινείται στην αρχή της διεπιστημονικότητας, καθώς ενσωματώνονται στους ελέγχους και άλλοι κλάδοι επιστημόνων οι οποίοι αναλαμβάνουν αναλύσεις ανάλογες των ειδικοτήτων τους και πρόσθεταν πως προφανώς και το υπουργείο δεν κινείται εναντίον των χημικών. «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Οι χημικοί κάνουν λόγο για σχεδιασμούς που ευοδώνονται σε βάρος της δημόσιας υγείας, τη στιγμή μάλιστα που ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των τροφίμων κρίνεται υποστελεχωμένος.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΧ: αντί των 108 Π.Ε. κτηνιάτρων απασχολούνται 47, αντί των 100 Π.Ε. γεωπόνων 45, αντί των 69 Π.Ε. χημικών 19, αντί των 15 Π.Ε. χημικών μηχανικών 10 και αντί των 40 Τ.Ε. τεχνολόγων τροφίμων απασχολούνται 20.