Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Επρεπε να φτάσει στο μη περαιτέρω η ευρωπαϊκή κρίση και να μεγαλώσει το τίμημα για τους πολίτες για να αποφασίσουν οι ηγέτες της την υιοθέτηση κανόνων για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων, στεγαστικών και καταναλωτικών.
Στο χθεσινό Εcofin, στο οποίο προέδρευσε ο Γιάννης Στουρνάρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. «ανακάλυψαν» ότι παρά το γεγονός πως τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στην Ε.Ε. ισοδυναμούν με το 50% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και η αγορά παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένη.
Οπότε η οικονομική ηγεσία της Ευρώπης… ανακάλυψε ότι «τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, φαίνεται ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων παραγόντων της αγοράς συνέβαλε στην υπερβολική αύξηση των ενυπόθηκων δανείων». Ετσι, σε δύο χρόνια, τα κράτη-μέλη θα υιοθετήσουν τη νέα κοινοτική οδηγία με την οποία θα ενισχυθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, τα οποία είναι τελικά και τα αυτονόητα. Ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να μελετήσει τη δανειακή σύμβαση και μετά την υπογραφή της θα έχει στη διάθεσή του τον ίδιο αριθμό ημερών για να ασκήσει το δικαίωμα υπαναχώρησης. Στόχος της οδηγίας είναι οι επιπλέον πληροφορίες που θα παρέχονται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας χορήγησης των ενυπόθηκων δανείων, κατά κύριο λόγο των στεγαστικών, να επιτρέπουν στους καταναλωτές να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή απόφαση και να επωφελούνται από τον εναρμονισμένο τρόπο υπολογισμού του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου (ΣΕΠΕ), το οποίο θα διευκολύνει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων της διαφήμισης και της προσυμβατικής ενημέρωσης. Παράλληλα, οι καταναλωτές έχουν την υποχρέωση παροχής των απαραίτητων πληροφοριών ώστε να εκτιμηθεί από την τράπεζα αν υπάρχει ικανότητα εξόφλησης του δανείου. Οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα αποπληρωμής του δανείου τους πριν από τη λήξη της σύμβασης, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, θα πρέπει να πράττουν τα… αυτονόητα, δηλαδή να εξηγούν επαρκώς στους καταναλωτές τους όρους των προτεινόμενων δανείων. Επίσης, να παρέχουν εξατομικευμένες πληροφορίες στον καταναλωτή μέσω ενός Τυποποιημένου Ευρωπαϊκού Δελτίου Πληροφοριών. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τους όρους ενυπόθηκων δανείων από διαφορετικούς παρόχους. Τέλος, η οδηγία διασφαλίζει ότι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη χορήγηση ενυπόθηκων δανείων εποπτεύονται επαρκώς και θεσπίζει ορισμένες απαιτήσεις για τη διαφήμιση. Ειδικότερα, θα απαγορεύεται η δημιουργία ψευδών προσδοκιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ή το κόστος της πίστωσης.