Με στοιχεία της Ε.Ε. απαντά η ΔΕΗ στη βαριά βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος
Του Βασίλη Γεώργα
Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ελληνικής βιομηχανίας και ΔΕΗ για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, με τους μεταλλεργάτες και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ πλέον να μπαίνουν «στη μέση» και την κυβέρνηση να καλείται να παίξει τον ρόλο του διαιτητή στην εν εξελίξει κόντρα των εργοδοτών τους, που κορυφώνεται υπό τις απειλές λουκέτων σε μεγάλα εργοστάσια.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, που συνάντησε χθες εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία με αίτημα τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στις έξι μεγάλες χαλυβουργίες της χώρας, παρέπεμψε τους εργαζόμενους στις… αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το ενεργειακό κόστος που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μεταλλεργάτες-χαλυβουργοί ζουν υπό τον κίνδυνο λουκέτων και απολύσεων, ενώ ήδη, όπως λένε, έχουν πληρώσει ακριβά την ύφεση με μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής απασχόληση.
Την ίδια στιγμή ο «Σπάρτακος», το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΗ στην παραγωγή, παρενέβη στην κόντρα καταγγέλλοντας από την πλευρά του τη βαριά βιομηχανία «για συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί η ΔΕΗ, να αναγκαστεί σε επί ζημία λειτουργία και στην ουσία να οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού, ήτοι στο κλείσιμο».
Χθες, μία ημέρα μετά το αίτημα της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας προς την κυβέρνηση να παρέμβει και να μειώσει με πολιτική απόφαση τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην επικείμενη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για το θέμα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενεργειακό κόστος. Από αυτά προκύπτει ότι οι μέσες τιμές ρεύματος για τη χαλυβουργία στην Ε.Ε. είναι 71,4 ευρώ η μεγαβατώρα, υψηλότερες δηλαδή από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα, ενώ για τις βιομηχανίες αλουμινίου είναι 56 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι διαφορές σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία των ελληνικών βιομηχανιών ότι πληρώνουν μέχρι και 50% υψηλότερα την ενέργεια σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Υψηλότερα έως και 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προκύπτει ότι είναι οι τιμές με τις οποίες προμηθεύεται φυσικό αέριο η χαλυβουργία σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Ενδεικτικά, το 2012 η μέση τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στις χαλυβουργίες στη Βορειοανατολική Ευρώπη ήταν 28,9 ευρώ/MWh, στην Κεντροανατολική Ευρώπη ήταν 31,3 ευρώ/MWh και στη Νότια Ευρώπη ήταν 47,2 ευρώ/MWh, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος την ίδια χρονιά ήταν 32,2 ευρώ/MWh.