Vouli-Bantias-Limeniko-arxigos

29/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«Συγνώμη» για το Φαρμακονήσι από τον αρχηγό του Λιμενικού

Την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και οι επιτελείς του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό περιστατικό, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών μετανάστευσης στο Αιγαίο .
      Pin It

«Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο».

Με τις παραπάνω φράσεις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις ο αντιναύαρχος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε σήμερα (Τετάρτη) το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της μαραθώνιας ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Μπαντιάς είχε ακούσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι τα γεγονότα εμφανίζονται με τέτοιο τρόπο σαν να έχει ήδη εκδοθεί πόρισμα για την επιχείρηση και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει απαίτηση για διεθνή έρευνα.

«Αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα, το Λιμενικό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έσωσε 47 ανθρώπους. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα. Είναι αδύνατο για εμάς να τα αντιμετωπίσουμε όλα» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού, σημειώνοντας πως όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί.

Βαρβιτσιώτης: «Άδικη καταδίκη»

Την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και οι επιτελείς του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.

Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Βαρβιτσιώτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία επισήμαινε ότι «η συγκεκριμένη ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία όλοι από την αρχή έχουμε εκφράσει την βαθύτατη θλίψη μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης και, κυρίως, κακόβουλης κριτικής σε βάρος των ενεργειών του Λιμενικού Σώματος».

Ανοίγοντας την ενημέρωση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κάλεσε όλες τις πλευρές να προτάξουν την ενημέρωση πριν από την κριτική και την άδικη καταδίκη, να έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων πριν από τα συμπεράσματα για την ανθρώπινη τραγωδία, που στοίχισε 12 ζωές και οδήγησε στη διάσωση 16 ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκά δικαστήρια που ζήτησαν την κεφαλή των μελών του Λιμενικού Σώματος επί πίνακι.

«Είδα άρθρα για υγρούς τάφους»

«Είδα και άκουσα, το τελευταίο διάστημα, πάρα πολλά. Διάβασα μεγαλόσχημους τίτλους σε εφημερίδες, που μιλούσαν για συγκάλυψη εγκλήματος. Άρθρα για υγρούς τάφους στο Αιγαίο και δημοσιεύματα με απάνθρωπες κριτικές και ρατσιστικά παραληρήματα, τόσο εμού όσο και του Λιμενικού Σώματος απέναντι στους μετανάστες. Είδα μακάβριες γελοιογραφίες και σκίτσα να αποτυπώνουν χαιρέκακα το συμβάν. Ανακάλυψα ακόμη και επιχείρηση προπαγανδισμού του γεγονότος, ακόμη διαρροή ψεύτικων φωτογραφιών δυστυχισμένων ανθρώπων που όμως βρέθηκαν σε άλλο χρόνο και τόπο, να παρουσιάζονται ως άνθρωποι της συγκεκριμένης τραγωδίας» κατήγγειλε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα που έστησαν τις τελευταίες ημέρες λαϊκά δικαστήρια, φθάνοντας στο έσχατο σημείο να μιλούν για δολοφονική απόπειρα των παιδιών του Λιμενικού, «όπως μάλιστα συνέβη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα»

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση των ροών μεταναστών στο Αιγαίο το τελευταίο 18μηνο, για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών», από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013, στα 14 νησιά των ανατολικών συνόρων συνελήφθησαν 10.902 υπήκοοι τρίτων χωρών και 152 διακινητές σε σύνολο 615 περιστατικών.

«Υπηρετούμε το δόγμα ότι δεν χάνουμε ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και γι΄αυτό – όπως τόνισε– σε 140 περιστατικά έρευνας και διάσωσης έγιναν 3.194 διασώσεις. Το Λιμενικό Σώμα αποτελείται από 7.300 άνδρες και γυναίκες και πάνω από 2.000 διατίθενται για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, έχοντας στη διάθεσή τους πάνω από 35 σκάφη, είπε ακόμη ο κ. Βαρβιτσιώτης και ζήτησε σεβασμό στα «παιδιά» που κάνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίου και προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορά μας.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι σήμερα έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς. Στην επιστολή γίνεται –μεταξύ άλλων– λόγος για το δόγμα «καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα» και για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Ερωτήματα από ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την ενημέρωση από τον υπουργό και την ηγεσία του Λιμενικού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε ότι το κόμμα του τιμά τους Λιμενικούς, αλλά δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκείς τους άνδρες του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής και πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων.

Το Λιμενικό Σώμα βοηθά τα νησιά και σώζει καθημερινά ζωές, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τσαμπίκα Ιατρίδου.

Στη «σκληρή κατασταλτική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και χαρακτήρισε την πολιτική επαναπροωθήσεων «εγκληματική».

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top