30/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κάναμε το καλύτερο …Συγγνώμη»

Τι συνέβη ακριβώς εκείνο το βράδυ στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα με την ηγεσία του Λιμενικού, που υποστηρίζει πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, προκαλώντας κόντρα Βαρβιτσιώτη - ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Τι συνέβη ακριβώς εκείνο το βράδυ στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα με την ηγεσία του Λιμενικού, που υποστηρίζει πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, προκαλώντας κόντρα Βαρβιτσιώτη – ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Με κατάληξη ένα «συγγνώμη» από τον αρχηγό του Λιμενικού, Δημήτρη Μπαντιά, οι ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος έδωσαν χθες στη Βουλή αναλυτικές εξηγήσεις για το τι συνέβη πριν από μερικές ημέρες στο Φαρμακονήσι, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα, εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες.

 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν προς στιγμήν όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ζήτησε να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα προτού ολοκληρωθεί η έρευνα και αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση «έγκλημα», όπως γράφτηκε σε ΜΜΕ επιρροής του, κάνοντας λόγο για διγλωσσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Απαντώντας ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων και αντέτεινε στον υπουργό ότι «εγκληματική είναι η πολιτική σας».

 

«Δεν βοηθάμε τη χώρα αν μιλάμε για επαναπροώθηση χωρίς στοιχεία», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Βλάχος (Ν.Δ.).

 

Ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) έκανε λόγο για «εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. που έχει την πρώτιστη ευθύνη», ενώ η Μίκα Ιατρίδη (ΑΝ.ΕΛΛ.) παρατήρησε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

 

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις όλων, εμφανώς συγκινημένος, ζήτησε συγγνώμη «από τις οικογένειες των θυμάτων, τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και εσάς τους βουλευτές, γιατί σας φέραμε σε αυτή τη δύσκολη θέση». Πρόσθεσε ακόμη ότι «κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Αυτό που έκαναν τα παιδιά του Λιμενικού, δηλαδή να σώσουν 16 άτομα μέσα στη νύχτα σε τρία λεπτά, ήταν κατόρθωμα».

 

Τα αρχεία του Λιμενικού

 

Σε μια αναλυτική παρουσίαση προς τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία, λόγω ενδιαφέροντος, συμμετείχαν και μη μέλη της επιτροπής, ο αρχιπλοίαρχος Νίκος Πατρινός, επόπτης του κλάδου επιχειρήσεων, εξήγησε τι έχει καταγραφεί στα αρχεία του Λιμενικού για το τι πραγματικά συνέβη. Οπως είπε, όλα συνέβησαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά, στις 2 τα ξημερώματα, με ανέμους 6 Μποφόρ και κύμα 1,5 μ. Το σκάφος του Λιμενικού έκρινε ότι η ασφαλέστερη επιλογή ήταν να ρυμουλκήσει το αλιευτικό με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι, που ήταν σε απόσταση 1,8 ν.μ. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης κι ενώ δύο άνδρες του πληρώματος είχαν επιβιβαστεί στο αλιευτικό για να επιτηρούν τη διαδικασία, έσπασε η δέστρα. Λίγο αργότερα το αλιευτικό ξαναδέθηκε από τα κάγκελά του και η επιχείρηση συνεχίστηκε.

 

Ακολούθως, κάποιος από τους μετανάστες που μιλούσε στο κινητό υπέδειξε ότι έπεσαν στη θάλασσα δύο άτομα και τότε οι επιβάτες μετακινούνται μαζικά για να δουν τι συνέβη και το σκάφος αναποδογυρίζει.

 

Το Λιμενικό περισυλλέγει όποιους βλέπει στο νερό και ανεβάζει στο σκάφος του 16 άτομα. Τότε αρχίζει να βγαίνει πυκνός καπνός από τη μία μηχανή του (τεχνολογίας υδροπροώθησης), καθώς είχε ρουφήξει ένα σχοινί από το αλιευτικό με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί.

 

Ο κ. Πατρινός τότε περιέγραψε το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε ο καπετάνιος: από τη μία να σώσει το πλήρωμά του, τους 16 μετανάστες και το σκάφος του, μεταφέροντάς τους, έστω και με τη μία μηχανή, στη στεριά ή να ρισκάρει, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι κάτω από το αναποδογυρισμένο αλιευτικό, το οποίο εξακολουθούσε να είναι δεμένο με το σκάφος του Λιμενικού, υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Επικράτησε, όπως είπε, η πρώτη λύση και το σχοινί κόπηκε.

 

Scroll to top