Σημαντικοί διανοητές και καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένοι, πέρασαν από τις 250 εκδηλώσεις του. Τεράστιες ουρές 300 χιλιάδων Αθηναίων που αναζήτησαν το δωρεάν δελτίο εισόδου. Ο θεσμός, ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή για το Μέγαρο Μουσικής, έχει έτοιμο το πρόγραμμα των επόμενων μηνών. Και ο υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα το κρατήσει όρθιο. Μακάρι με τη συναίνεση όλων των κομμάτων
Της Μαρίνας Κουβέλη
ΟΙρβιν Γιάλομ όρθιος στη σκηνή κάνει αναφορές στον Καζαντζάκη. Ο Γιάννης Κουνέλης μιλά για τον Παρθενώνα. Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ υποκλίνεται στη φωτογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και κλαίγοντας τον αποχαιρετά. Και μετά, από την οθόνη περνούν μερικοί ακόμα σπουδαίοι: ο Ορχάν Παμούκ, η Ιζαμπέλ Αλιέντε, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η Κάθριν Αστον, ο Ερικ Σμιτ, η Ζάχα Χαντίντ, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, η Κική Δημουλά, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ και δεκάδες άλλοι. Ενα συγκινητικό βίντεο για την πρώτη δεκαετία του Megaron Plus «διέκοψε» τις ομιλίες χθες στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Αλλά πώς να χωρέσουν δέκα ολόκληρα χρόνια και 250 εκδηλώσεις σε τέσσερα λεπτά; Πώς να δείξεις τις τεράστιες ουρές 300.000 ανθρώπων, που αναζήτησαν στο πέρασμα των χρόνων ένα δελτίο εισόδου; Πώς να περιγράψεις τη συγκίνηση από τις ομιλίες που τάραξαν, άνοιξαν μυαλά, μας μετέφεραν μέσα σε λίγη ώρα στην παγκόσμια κοινότητα σκέψης, επιστήμης και πολιτισμού;
Την πρώτη του δεκαετία έκλεισε το Megaron Plus, αλλά η χθεσινή εκδήλωση δεν είχε ρόλο απολογισμού. Ισα ίσα, που ακόμα και αυτές τις μέρες που το αύριο του οργανισμού επανεξετάζεται, το Μέγαρο ανακοινώνει το πρόγραμμα των επόμενων μηνών, στρέφεται περισσότερο από ποτέ στο επιστημονικό τοπίο, δίνει μεγάλο βάρος στην ελληνική λογοτεχνική κοινότητα, ελπίζει πως θα αντέξει στους οικονομικούς κραδασμούς και σκέφτεται ήδη την επόμενη μέρα.
«Ηταν μια πρωτοβουλία που σημάδεψε τη δεκαετία στο πεδίο του στοχασμού, του διαλογισμού, του προβληματισμού. Δεν ήταν μια συνηθισμένη δεκαετία. Ηταν η συγκλονιστικότερη κι ανατρεπτικότερη δεκαετία που πέρασε η χώρα μετά τη λήξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Ζήσαμε το τέλος των ψευδαισθήσεων, ζήσαμε την περίοδο του κακού ονείρου και τώρα την περίοδο της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του τόπου. Κι αν ώς τώρα έχουμε επιτύχει κάποια πράγματα, το Μέγαρο έχει συμβάλει καθοριστικά».
Ομως, το κοινό στην αίθουσα (πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, συνδρομητές) όπως και ο πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος άλλα ήθελαν να ακούσουν από τον υπουργό. Την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας για τον οργανισμό, που το αύριό του απειλείται, ο Π. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε: «Θα στηρίξουμε το Μέγαρο με όλες τις δραστηριότητές του. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Αντιμετωπίζουμε ένα υπαρξιακό ερώτημα: Θα το κρατήσουμε ή θα το αφήσουμε να καταρρεύσει; Απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και δική μου είναι ο οργανισμός να κρατηθεί όρθιος. Θα το στηρίξουμε το Μέγαρο. Και στην απόφαση αυτή ζητάμε τη συναίνεση όλων των κομμάτων. Ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει σημείο συναίνεσης όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου».
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των επομένων μηνών ο Κώστας Κωστής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του Megaron Plus, ανέλυσε το σκεπτικό τους, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι ενότητες «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» (την επιμελείται ο Γιάννης Μπασκόζος και ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στον διηγηματογράφο Ηλία Παπαδημητρακόπουλο) και «Η επιστήμη στη ζωή μας» (την ευθύνη έχει ο καθηγητής Ηλίας Κούβελας). Πρόσθεσε, δε, ότι λόγω της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διοργανωθεί ο θεματικός κύκλος «Ευρώπη: οικονομία και ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας περιμένουμε στις 10 Φεβρουαρίου τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για να συνομιλήσει με τον Γάλλο δημοσιογράφο Ζαν-Μαρί Κολομπανί για ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μεταξύ άλλων αναμένονται:
* Ο νομπελίστας Γάλλος φυσικός Σερζ Αρός, διαπρεπής καθηγητής (έδρα Κβαντικής Φυσικής), θα εξηγήσει τα «Παράδοξα και παράξενα του κβαντικού κόσμου». Συντονίζει ο Λεωνίδας Ρεσβάνης (4/2, 7 μ.μ.).
* Συμπόσιο «Les Journées d’Athènes-Oser la démocratie/H συνάντηση της Αθήνας-Τολμήστε για τη δημοκρατία» (6/2 στις 5 και 7μ.μ., 7/2 στις 11 π.μ. και 6 μ.μ.).
* Η «Δωδώνη» του σήμερα και του αύριο, μια συζήτηση που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα. Μιλούν: ο αρχιτέκτονας καθηγητής Γεώργιος Σμύρης και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σουέρεφ (11/2, 7 μ.μ.).
* «Τι είναι η έμβια ύλη». Διάλεξη του Αλέν Προσιάτζ, καθηγητή του College de France (12/2, 7 μ.μ.).
* «Πέρα από το διάζευγμα φύση-πολιτισμός: η πρακτική μιας αμερικανικής αρχιτεκτονικής τοπίου». Διάλεξη του Γκάρι Χίλντερμπραντ. Συντονίζει ο Θωμάς Δοξιάδης (17/2, 7 μ.μ.).
* Συζήτηση: «Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση». Ομιλητές: Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης, Αρης Μαραγκόπουλος. Μαζί τους συνομιλεί ο ιστορικός λογοτεχνίας Γιώργος Αριστηνός (18/2, 7 μ.μ.).
* Συνέδριο «Χρηματοδοτώντας τη δημιουργικότητα». Θα μιλήσουν η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδρυμάτων κ.ά (20, 21/2, 7 μ.μ.).
* «Ο συγγραφέας σήμερα σε περιβάλλον κρίσης». Συζήτηση με ομιλητές τους: Hans Eideneir, Αλέξη Ζήρα, Γιάννη Κιουρτσάκη, Τζίνα Πολίτη, Vincenzo Rotolo. Συντονίζει η Ελενα Χουζούρη (27/2, 7 μ.μ.).
* «Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ευρώπη και η Ελλάδα: το αποτύπωμα του Διαφωτισμού». Διάλεξη του Πιερ Μπριάν (10/3, 7 μ.μ.).
* Συζήτηση: «Εξερευνήσεις στα μονοπάτια της μνήμης». Ομιλητές: Χριστίνα Κουλούρη, Νίκος Κουρέτας, Ανδρέας Κούρκουλας, Δημήτρης Παπανικολάου. Συντονίζει η Φωτεινή Στυλιανοπούλου (11/3, 7 μ.μ.).
* «Θέατρο και επιστήμη». Η θεατρική ομάδα του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών παρουσιάζει αποσπάσματα θεατρικών έργων που αναφέρονται στην επιστήμη (26/3, 7 μ.μ.).
* Ομιλία Αλκης Ζέη. Μαζί της συνομιλούν οι Λίλα Κονομάρα, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Μαρίζα Ντεκάστρο, Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από έργα της διαβάζει η Ξένια Καλογεροπούλου (31/3, 7 μ.μ.).
* Συζήτηση με θέμα τις «Νέες μορφές πολιτιστικής διαχείρισης» διοργανώνει το Σωματείο «Διάζωμα». Ομιλητές: Πέτρος Θέμελης, Γιώργος Κουρουπός, Χρήστος Λάζος, Βασίλης Λαμπρινουδάκης. Συντονίζει ο Σταύρος Μπένος (2/4, 7 μ.μ.).
* Συζήτηση: «Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής» (4/4, 7 μ.μ.).
* Για οικονομία και πολιτική συζητούν ο Φιλίπ Νταβεριό (κριτικός τέχνης-δημοσιογράφος) και ο οικονομολόγος Ζαν-Κλοντ Καζανοβά. Συντονίζει ο Ζαν-Μαρί Κολομπανί (7/4, 7 μ.μ.).
* «H ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος». Μιλούν οι Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης, Ελενα Χουζούρη. Συντονίζει ο Β. Χατζηβασιλείου (28/4, 7 μ.μ.).
* Ομιλία του Πιερ-Μισέλ Μενζέ: «Ικανότητα ή ταλέντο; τα καινούργια ρούχα του εργαζόμενου» (29/4, 7 μ.μ.).
* Συζήτηση: «Ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη». Συμμετέχουν: Τίτο Μποερι, Χουάν Χιμένο, Βίτο Γκασπάρ, Γιάννης Ιωαννίδης, Φίλιπ Λέιν, Χριστόφορος Πισσαρίδης, Μιχάλης Χαλιάσος. Συντονίζει ο Λουκάς Παπαδήμος (12/5, 6 μ.μ.).
* «Μεταξύ του χθες και του αύριο». Συζήτηση των Χρήστου Χωμενίδη, Σοφίας Νικολαΐδου, Κώστα Ακρίβου. Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος (23/5, 7 μ.μ.).
* «Τραβάω φωτογραφίες γιατί δεν έχω μνήμη» (4/6, 7 μ.μ.). Ομιλία του φωτογράφου Κρίστοφερ Μάκος.