Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ΟΛΜΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρθηκαν στις συνέπειες της «κινητικότητας» σε ΕΠΑΛ – σχολικούς φύλακες και προανήγγειλαν στάσεις εργασίας, απεργίες και συλλαλητήρια
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων συνοψίζονται οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, όπως αναδείχτηκε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Εργαζόμενοι δύο κλάδων που σχετίζονται με το δημόσιο σχολείο, εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες, οδηγούνται στην ανεργία με την ολοκλήρωση του οκτάμηνου της διαθεσιμότητας, στις 23 Μαρτίου. Εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έπειτα από την κατάργηση των ειδικοτήτων τους μόνο και μόνο για να «βγουν» οι αριθμοί των «μνημονιακών υποχρεώσεων», όπως επιβεβαιώνεται από όσα περιγράφηκαν στη συνέντευξη των εκπροσώπων τους.
Σοβαρά κενά στα ΕΠΑΛ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη, το σύνολο των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μέχρι τις γιορτές είχε σοβαρά κενά στις καταργηθείσες ειδικότητες, τα μαθήματα των οποίων ξεκίνησαν πρόσφατα «με περίεργο τρόπο, με μια τροπολογία μη σύννομη και αντισυνταγματική που λέει ότι προσλαμβάνει εκπαιδευτές ενηλίκων». Χαρακτηριστική των δραματικών επιπτώσεων είναι η κατάσταση που περιγράφηκε για τη Σάμο: το τοπικό ΕΠΑΛ κάνει 7 ώρες μαθήματα ειδικότητας την εβδομάδα, ενώ στην τοπική ΕΠΑΣ οι μαθητές διδάσκονται μόνο δύο ώρες γαλλικά την εβδομάδα.
Φόβοι για πλήρη παράδοση της εκπαίδευσης στους ιδιώτες έχουν ήδη εκφραστεί από τους εκπαιδευτικούς με αφορμή και τη δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα στα ιδιωτικά ΙΕΚ και ΣΕΚ να απασχολούν καθηγητές οποιασδήποτε ειδικότητας, ακόμα και όσων δεν προβλέπονται να διδάσκονται στον δημόσιο τομέα. «Η μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία θα έχει επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία. 1.676 σχολεία σχεδιάζει να κλείσει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο» τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης, προειδοποιώντας πως η συνεχής υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος προωθεί τη φυγή των μαθητών από το σχολείο και τη στροφή τους στη φτηνή κατάρτιση και τη μαθητεία, δηλαδή τη δωρεάν εργασία.
«Ασκείται μια βίαιη προσαρμογή στην υποτιθέμενη αναδιάρθρωση του κράτους με παρεμβάσεις στους κοινωνικούς θεσμούς» τόνισε το μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ηλίας Κουτσιμπέλης. Παράδειγμα αποτελεί η απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων και η τοποθέτηση επιστατών στις θέσεις τους. Πρόκειται για χαμηλόμισθους συμβασιούχους «χωρίς δικαιώματα, ούτε καν αναρρωτικές άδειες», σύμφωνα με τον Θωμά Μπιζά από την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες εν όψει του επόμενου «κύματος» διαθεσιμότητας. Ο κλάδος της καθαριότητας, τον οποίο όπως είπε ο κ. Μπιζάς «καραδοκούν να τον αναλάβουν ιδιωτικά συμφέροντα», έχει «φωτογραφηθεί» προς κατάργηση. Στους δήμους έχουν προσληφθεί χιλιάδες «ωφελούμενοι» και επικρατούν φόβοι πως μόνιμοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν ως «πλεονάζοντες».
Το «πλούσιο» πρόγραμμα
Με αιχμή την αποτροπή των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, ομοσπονδίες υπαλλήλων προχωρούν σε «πλούσιο» πρόγραμμα κινητοποιήσεων με βασικότερες: παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, στον Αλιμο, σήμερα στις 11.00. Συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ, αύριο Παρασκευή στις 13.00 στην πλ. Κλαυθμώνος, και στάσεις εργασίας μεταξύ 12.00-14.00 και 14.00 με 16.00. 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κοινό συλλαλητήριο με ΠΟΕ-ΟΤΑ σε Αθήνα, Προπύλαια και ΣτΕ στις 10.30. Στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.