30/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το απολιθωμένο δάσος της Νησιώπης γίνεται μουσείο

     
Pin It

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

«Ενα θαλάσσιο μουσείο γεννιέται» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για τη Νησιώπη, τη νησίδα που κλείνει από δυτικά τον κόλπο του Σιγρίου, σχηματίζοντας ένα ασφαλές αγκυροβόλιο, με χερσαία και θαλάσσια τμήματα απολιθωμένων κορμών.

 

Σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι ή κατακείμενοι, με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Η μεγάλη συγκέντρωση φυτικών απολιθωμάτων στη Νησιώπη την καθιστά έναν μοναδικό γεώτοπο.

 

Την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν μαρτυρούν τα δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού, ενδεικτικές της πρόσφατης αποκοπής του από την υπόλοιπη Λέσβο.

 

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 6.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης», το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ–ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Η ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους της Νησιώπης αναμένεται να συμπληρώσει την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει την παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω διαλέξεων από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι είναι επιστημονικά υπεύθυνοι αντίστοιχων ερευνητικών ομάδων σχετικά με τα αποτελέσματα της εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου στη νησίδα Νησιώπη και στην ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας σημαντικά αποτελέσματα.

 

Η μετάβαση των επισκεπτών θα γίνεται με ειδικό καραβάκι με γυάλινο πάτο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρατηρήσουν την υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τις μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις που βρίσκονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα.

 

«Το Πάρκο της Νησιώπης με τη λειτουργία του θα συμβάλει, μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, και θα συντελέσει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στην κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου και αναμένεται να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για την “πράσινη” ανάπτυξη», αναφέρει ο διευθυντής του μουσείου, Νίκος Ζούρος.