Πλειστηριασμοί: έτοιμα 30.000 κατασχετήρια, εκτιμά στέλεχος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών
Του Βασίλη Γεώργα
Πάνω από 30.000 κατασχετήρια – λαιμητόμους για σπίτια και ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν οι τράπεζες από τον Μάρτιο μέσα από διαδικασίες πλειστηριασμών. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες κορυφαίο στέλεχος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, που στο περιθώριο συνάντησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ανέφερε ότι μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 πολίτες έχουν στα χέρια τους ειδοποιητήρια, τα οποία σταδιακά έχουν παγώσει από το 2008-2009. Οι δανειολήπτες αυτοί αντιπροσωπεύουν μικρό μόνο μέρος από τα συνολικά 15 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων που έχουν πάψει να αποπληρώνονται (ποσοστό 20% του συνόλου των στεγαστικών).
28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία
Η απελευθέρωση της διενέργειας πλειστηριασμών από την Πρωτοχρονιά του 2014 λύνει τα χέρια στις τράπεζες να βγάλουν τα ακίνητα στο σφυρί και ουσιαστικά αυτό που περιμένουν είναι να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από δανειολήπτες που θέλουν να αρχίσουν να ξαναπληρώνουν δόσεις, πριν ξεκινήσουν εκ νέου, μετά από έξι χρόνια, τη φάμπρικα των πλειστηριασμών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών προκύπτει πως η ανταπόκριση των δεκάδων χιλιάδων «κόκκινων» δανειοληπτών για να υπαχθούν στη ρύθμιση του νέου νόμου που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Μόλις 1.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα και αρκετά λιγότερες στις υπόλοιπες. Αν και τα στοιχεία δεν είναι αντιπροσωπευτικά, η μικρή ανταπόκριση σημαίνει πως είτε οι περισσότεροι «κόκκινοι» δανειολήπτες δεν είναι ενημερωμένοι, είτε πολλοί από αυτούς –οι οποίοι μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί «μπαταχτσήδες» από την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες– δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή δεν ενδιαφέρονται πια να πληρώσουν για να σώσουν τα σπίτια τους.
Για τα πενιχρά αποτελέσματα, πάντως, μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν δέχονταν καν τις αιτήσεις των δανειοληπτών προφασιζόμενες ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί επίσημα, ενώ παράλληλα αποτρεπτικά λειτουργούν και οι πολλαπλές προϋποθέσεις του νόμου (καταθέσεις μέχρι 15.000 ευρώ, σύνολο περιουσίας έως 270.000 ευρώ και αντικειμενική αξία σπιτιού μέχρι 200.000 ευρώ).
Οι τράπεζες αξιοποιούν την «τρομοκρατία» των πλειστηριασμών και για στρατηγικούς λόγους, αφού έτσι ωθούν πολλούς δανειολήπτες που καθυστερούν τις δόσεις τους να ζητήσουν ρυθμίσεις. Τραπεζικές πηγές έλεγαν χθες πως πάνω από 200.000 δανειολήπτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής κ.ά.) τους τελευταίους μήνες ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη το θρίλερ της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ανεβάζοντας το σύνολο των ρυθμισμένων δανειακών συμβάσεων σε πάνω από 1 εκατομμύριο από 800.000 που ήταν μέχρι πρότινος.