ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση: Ακης Φάντης
Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Ανδρέα Βγενόπουλου και ΑΚΕΛ, με αφορμή τη μελέτη που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και η οποία παραδόθηκε προχθές στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος μιλά για «γελοιότητες και ποινικά αδικήματα στελεχών του ΑΚΕΛ» και καλεί το κόμμα της κυπριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κοιτάξει το πρόσωπό του στον καθρέφτη» αν ψάχνει υπευθύνους για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου. Κατηγορεί, εξάλλου, το ΑΚΕΛ ότι προσπαθεί να κερδίσει πόντους στην πολιτική σκακιέρα βρίζοντας τους Ελληνες.
«Η πανηγυρική και με πλήρη δημοσιότητα παράδοση παρανόμως κτηθέντων απόρρητων στοιχείων από το ΑΚΕΛ προς τον κ. γενικό εισαγγελέα, παρουσία και της αισιόδοξης προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συνιστά ακόμη μια εξωθεσμική πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με βαρύτατες νομικές συνέπειες», αναφέρει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος. «Θα ήταν σώφρον να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη με ησυχία και αντικειμενικότητα τη δουλειά της».
Αμεση απάντηση στη δήλωση Βγενόπουλου έδωσε το ΑΚΕΛ μέσω της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία ανέφερε: «Ο κ. Βγενόπουλος προσπαθεί, με διάφορα τεχνάσματα και τερτίπια, να εκφοβίσει για να συγκαλύψει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες, χωρίς να τοποθετείται επί της ουσίας και συνεχίζοντας να παρασύρει σε αυτήν την πορεία εκτελεστικά στελέχη που ακολουθούν τις οδηγίες του». Κατηγορεί, επίσης, τον Ανδρέα Βγενόπουλο ότι: Πρώτον, προσπαθεί να παρουσιάσει το θέμα ως αντιπαράθεση με τους Ελλαδίτες. Δεύτερον, προσπαθεί να κτίσει δήθεν νομικά επιχειρήματα για να παρουσιαστεί ως ένας αδικημένος επιχειρηματίας που υπέστη τόσα δεινά στην Κύπρο και δεν τυγχάνει δίκαιης μεταχείρισης. Καταλήγοντας, η κ. Χαραλαμπίδου επισημαίνει: «Η προσπάθειά μας για απόδοση ευθυνών θα συνεχίσει. Το οφείλουμε στην κοινωνία που βιώνει πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες από τις πράξεις και παραλείψεις κάποιων τραπεζιτών που έσυραν τον τόπο στο χείλος της καταστροφής. Αυτό είναι που βλέπουμε εμείς στον καθρέφτη. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον Πινόκιο».
Εξάλλου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν έχει λόγο να ανησυχεί για στοιχεία που κατατέθηκαν σε βάρος του». Ο ΠΑΣΕΧΑ διερωτάται πώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος «γνωρίζει τι στοιχεία δόθηκαν στον γενικό εισαγγελέα», αφού αναφέρεται σε «παρανόμως κτηθέντα απόρρητα στοιχεία», και τον καλεί να ενημερώσει και τον Σύνδεσμο. «Είναι προφανές ότι τη Λαϊκή Τράπεζα διοικούσαν Αρειανοί τα τελευταία 7 χρόνια πριν από την κατάρρευσή της και είναι επίσης Αρειανοί που κρατούσαν στο χαρτοφυλάκιό της Λαϊκής Τράπεζας ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης αξίας από το κεφάλαιο της τράπεζας, τη στιγμή μάλιστα που από τον Απρίλιο του 2010 οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να τα κατατάσσουν σε κατηγορία σκουπιδιών. Και είναι Αρειανοί που έδιδαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμένους επιχειρηματίες με ελάχιστες ή καθόλου εξασφαλίσεις» συνεχίζει ο ΠΑΣΕΧΑ.