«Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής που μελετά τα πεπραγμένα της τρόικας, και ο Αυστριακός ευρωβουλευτής αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση…
→Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Αυστριακό ευρωβουλευτή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
«Ο Τσίπρας μάς έδωσε κείμενο, αλλά δεν υπάρχει αντίφαση σε σχέση με τις αρχικές μου δηλώσεις».
Σε μερική αναδίπλωση, με μια αντικρουόμενη αναφορά που μαρτυρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και ενδεχομένως τις πιέσεις τις οποίες δέχτηκε, προέβη χθες ο Οτμαρ Κάρας σχετικά με τους ισχυρισμούς του για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο.
Το μεγαλύτερο «άδειασμα» για τον πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας σε χώρες που έχουν υπαχθεί σε μνημόνια, προήλθε όμως από τον Χοάνγκ Νγκοκ, αντιπρόεδρο της Επιτροπής και συνεισηγητή της έκθεσης, ο οποίος χωρίς περιστροφές υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως», οι οποίες μάλιστα έχουν συμπεριληφθεί στο θεματολόγιο της έκθεσης.
Εκμετάλλευση…
Την ίδια ώρα και παρά τη νέα τροπή που έλαβε το ζήτημα, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν -για λόγους εσωκομματικών εντυπώσεων- τις αρχικές αμφιλεγόμενες δηλώσεις του αυστριακού ευρωβουλευτή, συνεπικουρούμενοι από στελέχη και υπουργούς της συγκυβέρνησης, με πρώτο και καλύτερο τον συνήθη ύποπτο… Αδ. Γεωργιάδη.
Παραφωνία στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε ο βουλευτής Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος δημοσιοποίησε τη δυσφορία του για τον Οτμαρ Κάρας και έδειξε να συμμερίζεται την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πολιτική παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας υπέρ της κυβερνητικής προπαγάνδας κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ενώ το γραφείου Τύπου του κόμματος τον κάλεσε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η «τρόικα report» στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, ο Οτμαρ Κάρας, με προσεκτικό τρόπο, κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από όσα είχε τονίσει μία ημέρα νωρίτερα στη Βουλή, τονίζοντας ότι ο δικός του ρόλος και της Επιτροπής δεν είναι να αξιολογήσουν «το έργο του κ. Τσίπρα». «Δεν είμαι εδώ για να κρίνω την πολιτική του κ. Τσίπρα, ούτε να συμμετάσχουμε στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο», σημείωσε έπειτα από ερωτήσεις που δέχτηκε. Περιγράφοντας ωστόσο τις λεπτομέρειες της συνάντησης, παραδέχτηκε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε με άδεια χέρια ούτε ήταν σιωπηλός…
«Οταν συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο, μας παρέδωσε ένα κείμενο και δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω αυτήν τη συνάντηση, πάντως στη δήλωσή μου (σ.σ. που είχε κάνει την Τετάρτη) δεν υπάρχει ούτε αντίφαση ούτε διόρθωση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής στην «κομψή» αναδίπλωσή του.
Για την τρόικα και τις αποφάσεις της, ο κ. Κάρας αναγνώρισε ότι απαιτείται περισσότερη διαφάνεια, νομιμοποίηση και δημοκρατικός έλεγχος, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν ήταν έτοιμη» να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Για το συγκεκριμένο μοντέλο που ισχύει μέχρι σήμερα εκτίμησε ότι «τελείωσε», συμπληρώνοντας παρ’ όλα αυτά ότι «τα προγράμματα πρέπει να ολοκληρωθούν» και ο μηχανισμός της τρόικας θα συνεχίσει να είναι χρήσιμος, με την προϋπόθεση να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο.
Στον αντίποδα της επιχειρηματολογίας του αυστριακού ευρωβουλευτή ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, Χοάμ Νγκοκ, έδειξε να τον αφήνει εκτεθειμένο, καθώς σύμφωνα με την εκδοχή που προέβαλε για την επίμαχη συνάντηση, «ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε στο Στρασβούργο χωρίς πρόταση, αλλά με κείμενο που αναφέρεται ως “ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης”, το οποίο συμπεριλαμβάνουμε στην έκθεσή μας και αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής της τρόικας στην Ελλάδα».
Αναδιάρθρωση
Τα ίδια είχε υποστηρίξει και με ανακοίνωση του γραφείου του στις Βρυξέλλες.
Ο Γαλλοβιετναμέζος αξιωματούχος διαφοροποιήθηκε και ως προς την προσέγγιση για την τρόικα, προτείνοντας την άμεση διάλυσή της, ενώ, όπως υπογράμμισε, «στην Ελλάδα επήλθε καταστροφή και ελήφθησαν αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο». Επανέλαβε δε την άποψή του, που είχε γνωστοποιήσει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Βιάστηκαν και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέλαβαν τα λεγόμενα Κάρας ως ευκαιρία να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για αναξιοπιστία και ανυπαρξία θέσεων. Ωστόσο, μάλλον δεν είχαν ενημερωθεί για τη στροφή που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ομάδας «τρόικα report» και το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» που του επιφύλασσε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ελεγκτικού οργάνου.
* «Περίμεναν πώς και πώς τον κ. Κάρας και όταν ήρθε εδώ, επειδή ο άνθρωπος είπε την αλήθεια, τον καθύβρισαν ως συκοφάντη και ως μερκελιστή. Πώς τη βλέπουν τη δουλειά; Θα μοιράζουν και πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων σε εκλεγμένους εκπροσώπους της Ευρώπης;», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, σε γλώσσα που ξένισε ακόμη και μερίδα βουλευτών του.
* «Τα όσα είπε ο κ. Κάρας, για το πώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι τα λόγια μέσα είναι εύκολα, η διαπραγμάτευση έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη και ότι χωρίς να έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο, υπεύθυνο, χειροπιαστό, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας και να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς υπέρ των Ελλήνων», ήταν το σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή.
* Με ειρωνεία τοποθετήθηκε για το θέμα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, συγχαίροντας τον κ. Τσίπρα «για την –όπως αποδεικνύεται- σκληρή διαπραγμάτευση που κάνει με τους Ευρωπαίους». «Eπί μία ώρα τον ρωτούσαν και δεν είπε τίποτα», δήλωσε σκωπτικά.
* Τον Μάρτιν Σουλτς επικαλέστηκε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Ρόδη Κράτσα, προκειμένου να πείσει για την έλλειψη προτάσεων εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
* Για «χοντροκομμένη» παρέμβαση έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, που τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ στην κόντρα που ξέσπασε με τη Ν.Δ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Συνάντηση με Στουρνάρα
Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και οι Οτμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, οι οποίοι είναι οι εισηγητές της έκθεσης για τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι το θέμα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά (σ.σ. στις πιθανές λύσεις περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, καθώς και το να δεχτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταγράψει ζημιές επί του ελληνικού χρέους που κατέχει).
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα προβλήματα του προγράμματος προσαρμογής και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα που του απηύθυναν, τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και σχετικά με τις τοποθετήσεις του στα ερωτήματα του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα.
Στην αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών, εκτός από τους Κάρας και Χοάνγκ Νγκοκ, συμμετείχαν οι Νιλς Τόρβαλντς, Φιλίπ Λαμπέρτ, Γούργκεν Κλουτ και Νίκος Χουντής.
Κ.ΤΣ.