Η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή, ότι δεν ετέθη βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008, δημιουργεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση
Του Χάρη Ιωάννου
Με μια τοποθέτηση που προκάλεσε έντονες ενοχλήσεις στη Νέα Δημοκρατία και ειδικά στο «καραμανλικό στρατόπεδο», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος χθες στη Βουλή ανέφερε ξεκάθαρα πως δεν ετέθη κανένα βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τον Κ. Καραμανλή το 2008, στην περίφημη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.
«Η Ελλάδα δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο, το λέω για πολλοστή φορά, διότι δεν ετέθη κάποιο ζήτημα που να επιβάλλει τέτοιου είδους συμπεριφορά καθόλου», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Βενιζέλου, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ανάλογες αντιδράσεις από «καραμανλικά» στελέχη είχε προκαλέσει αντίστοιχη παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2013.
Είχε προηγηθεί η προάσπιση της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή στο θέμα της ΠΓΔΜ από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.
Ονομα erga omnes
«Τότε ο πρόεδρος Μπους βρήκε μια ενδιάμεση λύση. Πρότεινε στον Κ. Καραμανλή να γίνουν δεκτά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν “όχι”. Αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδας», σημείωσε.
Στην απάντησή του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο Μακεδονία, που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και θέλουμε αυτό το όνομα erga omnes, δηλαδή για κάθε χρήση, εσωτερική, διεθνή, διμερή και πολυμερή». Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα των Σκοπίων δεν μπορεί να συγκριθεί από πλευράς σημασίας με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
Η αποστροφή αυτή στάθηκε αφορμή ώστε ο κ. Καμμένος να κάνει λόγο για «ομολογία εθνικής ήττας και υποχώρησης» και τόνισε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία, σύμφωνα με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την απόφαση της Λισαβόνας.
Προειδοποίησε ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το “Βόρεια Μακεδονία”, αυτό είναι αλλαγή πολιτικής και δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης. Ουσιαστικά προσδιορίζουμε τις μειονότητες των Αλβανών, των Βουλγάρων, των Ρομά και των Ελλήνων ως Μακεδόνες».
Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ δεν δέχεται την πρόταση της Ελλάδας για μια ονομασία erga omnes, με βασική αντίρρηση πως «δήθεν δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί το συνταγματικό τους όνομα για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας».
Τα δημοψηφίσματα
Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι προβάλλει και το επιχείρημα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, αλλά ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε με νόημα πως «τα δημοψηφίσματα, όταν και εάν γίνονται, γίνονται εκατέρωθεν».