31/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναπάντητα ερωτήματα και «μισές» συγγνώμες

Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης χρέωσε το Φαρμακονήσι στους διακινητές και μίλησε για εθνικούς κινδύνους, αλλά από τον πρόεδρο της επιτροπής ξέφυγε το «θέλουμε Λιμενικό ή Ερυθρό Σταυρό;».
      Pin It

Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης χρέωσε το Φαρμακονήσι στους διακινητές και μίλησε για εθνικούς κινδύνους, αλλά από τον πρόεδρο της επιτροπής ξέφυγε το «θέλουμε Λιμενικό ή Ερυθρό Σταυρό;»

 

Την Επιτροπή Εμπορίου επέλεξε ο υπουργός Ναυτιλίας για την ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Τα βασικά σημεία των πρακτικών της επιτροπής εικονογραφούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κόμματα, και κυρίως η κυβέρνηση, ζητήματα που προκύπτουν με αφορμή τα κλειστά ή ανοιχτά σύνορα, τις επαναπροωθήσεις και τις διασώσεις.

 

● Ο πρόεδρος της επιτροπής αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσαν ότι το θλιβερό συμβάν αποτέλεσε αφορμή για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς σε βάρος του υπουργού και του Λιμενικού Σώματος.

 

● Ο υπουργός επικαλέστηκε μάλιστα και τον… εθνικό κίνδυνο που δημιουργείται στη χώρα από αυτήν τη «δυσφήμηση», ενώ απέδωσε το όλο «πρόβλημα» στους διακινητές, την ύπαρξη των οποίων βέβαια δεν αμφισβητεί κανείς. Τόνισε ότι η παρατεταμένη αυτή αναφορά σε τέτοια περιστατικά θίγει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και χωρικών υδάτων(;). Επιβεβαίωσε, τέλος, τη δική του εντολή για πλήρη διερεύνηση.

 

● Ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ., υπεύθυνος για τα θαλάσσια σύνορα, Ιωάννης Καραγιωργόπουλος, μίλησε για τις οδηγίες που δίνουν οι διακινητές στους μετανάστες -«τρυπήστε τις βάρκες σας, και μη φοβάστε, οι Ελληνες θα σας σώσουν»- και αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο των λιμενικών.

 

Σημαντικό στοιχείο της κατάθεσής του ήταν η αναφορά στο ότι το 2013 οι περισσότεροι μετανάστες είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, πράγμα που η κυβέρνηση αλλά και τα περισσότερα ΜΜΕ ξεχνούν επιδεικτικά, ίσως γιατί οι πρόσφυγες είναι απολύτως προστατευμένοι από όλες τις διεθνείς συμβάσεις.

 

● Για την εξέλιξη της «ατυχούς διάσωσης» τοποθετήθηκε ο αρχιπλοίαρχος και διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικ. Πατρινός, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο «τραγικό δίλημμα» στο τέλος αυτής της προσπάθειας κι αφού ήδη είχε κοπεί μία φορά η δέστρα, που ήταν να σώσουν τους 16 που ήδη είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού ή να κινδυνέψουν να πνιγούν όλοι μαζί. Για τον λόγο αυτό, έκοψαν το σκοινί, καθώς το σκάφος με τους υπόλοιπους ναυαγούς βυθιζόταν.

 

● Ο Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε το παράδοξο της επιλογής για τη συγκεκριμένη ενημέρωση της επιτροπής εμπορίου, αντί για τις επιτροπές Δικαιοσύνης, Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ή της νεοσυσταθείσας επιτροπής Μετανάστευσης. Τόνισε ότι κανένα κόμμα «δεν έθεσε θέμα ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που έκαναν ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους διότι αυτό είναι προϊόν έρευνας». Υπενθύμισε, τέλος, το παγκόσμιο αίτημα για διεθνή ανεξάρτητη έρευνα».

 

● Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σ. Χαλβατζής, σημείωσε ότι «ο κ. Πατρινός διάβασε την έκθεση ίσως και το σχέδιο του πορίσματος, που προφανώς έγινε ή προετοιμάζεται». Στηλίτευσε τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό για ατυχές περιστατικό.

 

Το ακραίο δίλημμα, «αν θέλουμε Λιμενικό ή Ερυθρό Σταυρό», που έθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, είναι τέλος εξαιρετικά χαρακτηριστικό για τις… κυβερνητικές προτεραιότητες.

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top