Μόνο μία εταιρεία τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο με τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί, συμμετείχε στον διαγωνισμό για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Πρόκειται βέβαια για την «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.», που έχει την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακού Παρόχου Ψηφιακών Μεταδόσεων» και μετόχους τους ιδιοκτήτες των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, θα προχωρήσει τώρα σε έλεγχο των κριτηρίων προεπιλογής και «εφόσον η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις θα ανακηρυχθεί υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης».
Πώς γίνεται όμως σε μια διαγωνιστική διαδικασία με τη μορφή της δημοπρασίας να συμμετέχει μόνο μία εταιρεία και αυτό να γίνεται αποδεκτό; Πέραν όλων των άλλων ζητημάτων που ανοίγονται, δεν δημιουργούνται αλήθεια θέματα ανταγωνισμού; Και τι θα γίνει με τους περιφερειακούς σταθμούς; Ηδη η Digital Union, ο πάροχος δικτύου περιφερειακών καναλιών (όπως αναφέρει και το digitaltvinfo.gr), κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η DU ζητάει να εκπέσει η δημοπρασία, καθώς υποστηρίζει ότι οι προϋποθέσεις «φωτογραφίζουν συγκεκριμένο μονοπωλιακό παίχτη» της αγοράς. Αντίστοιχη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας λέγεται ότι ετοιμάζουν και μέλη της Ενωσης Περιφερειακών Καναλιών (ΕΠΕΚ).
ΣΩ.ΜΑ