Μάθημα στην κυβέρνηση έδωσαν οι 2.000 πολίτες που συνέβαλαν οικονομικά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου στους Στρόπωνες, στην ορεινή Εύβοια
Του Τάσου Σαραντή
Περισσότεροι από 2.000 πολίτες μέσα σε δύο μόλις μήνες συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου στους Στρόπωνες στην ορεινή Εύβοια, στηρίζοντας έμπρακτα την εκστρατεία της Greenpeace για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε αξιοποιήθηκε για την εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης και σύγχρονων κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων και αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με σύγχρονο λέβητα πέλετ.
«Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες ζουν σε παγωμένα κτίρια (όπως το σχολείο πριν από την αναβάθμιση), η κοινωνία δείχνει ότι ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης θα στηρίξει αποφασιστικά μια θετική δράση αν υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και να θέσει ως προτεραιότητα της κεντρικής αναπτυξιακής πολιτικής της, τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον οικιακό τομέα και τη βιομηχανία», αναφέρει η Greenpeace.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση συστηματικά υποτιμά την τεράστια επενδυτική και αναπτυξιακή ευκαιρία που αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας, σπαταλώντας περισσότερους εθνικούς πόρους για την επιδότηση της κατανάλωσης πετρελαίου, παρά για την εξοικονόμησή του.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο διατίθενται 300 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, την ώρα που οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» φτάνουν τα 550 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της ενεργειακής σπατάλης και της ενεργειακής φτώχειας διαιωνίζεται και επιδεινώνεται, ενώ κάθε χρόνο απαιτούνται όλο και περισσότερα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης μέσα από αναποτελεσματικά επιδόματα θέρμανσης.
Το σχολείο, το οποίο πριν από την ενεργειακή αναβάθμιση χρειαζόταν κάθε χρόνο έως και 6.500 ευρώ (5 τόνους πετρέλαιο) για θέρμανση, χάρη στις ενεργειακές παρεμβάσεις χρειάζεται πλέον περίπου 1.200 ευρώ. Τα κονδύλια που θα απελευθερωθούν θα διατεθούν για τις υπόλοιπες ανάγκες του σχολείου και θα δώσουν τη δυνατότητα στον δήμο να κατευθύνει πόρους προς άλλες παρόμοιες δράσεις. Επιπλέον, οι εργασίες αναβάθμισης προσέφεραν θέσεις εργασίας στις τεχνικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο και ενίσχυσαν την τοπική οικονομία.
Ενα μαζικό πρόγραμμα
Μεταφέροντας το παράδειγμα του μικρού σχολείου σε μεγαλύτερη κλίμακα, ένα μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ενεργοβόρου ελληνικού κτιριακού αποθέματος συμβάλλει αποφασιστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, αφού εξαλείφει την ενεργειακή φτώχεια, καθώς και τα επικίνδυνα σχετιζόμενα φαινόμενα, όπως η αιθαλομίχλη, ενισχύει το εισόδημα των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, αναβιώνει τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και τονώνει και δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.
Από την άλλη, μειώνει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ενισχύει το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας και μειώνει δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, επισημαίνει η Greenpeace.