Της Χαράς Τζαναβάρα
Το «τσιμέντο» στα δάση, που σχεδιάζει η κυβέρνηση και με το τελευταίο νομοσχέδιο για την ιδιωτική πολεοδόμηση, περνά μέσα από την πλήρη διάλυση των δασικών υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ήδη ετοιμάζονται να πάνε στο… πουθενά, στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας και την ανάπτυξης των επενδύσεων.
Η βασική αρμοδιότητά τους, που αφορά τους δασικούς χάρτες, έχει μεταφερθεί στην εταιρεία του Κτηματολογίου, αλλά εδώ και οκτώ μήνες δεν έχει να επιδείξει κάποια δραστηριότητα. Το νέο χτύπημα έρχεται με το διάταγμα 157/2013, που αφορά τη νέα εταιρεία «Επενδύσεις στην Ελλάδα Α.Ε.». Σε αυτή συγκροτείται ειδική δασική υπηρεσία που θα ασχολείται μόνο με επενδυτικά προγράμματα που εντάσσονται σε διαδικασίες fast track. Προβλέπεται ότι, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου δεν γνωμοδοτήσουν μέσα σε δύο μήνες για το δασικό ή μη χαρακτήρα μιας έκτασης, θα θεωρείται ότι έχουν δώσει την έγκρισή τους και θα προχωρά η υπόλοιπη διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης!
Στην ίδια «λογική» κινείται και το νέο δασικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αγνώριστο σε σχέση με αυτό που είχε τεθεί σε διαβούλευση. Το νομοθέτημα, που βρίσκεται στη φάση της νομοθετικής επεξεργασίας, έχει περιοριστεί στις επιτρεπόμενες χρήσεις στα δάση, με έμφαση την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Πρόκειται για θεσμό που έχει καταδικαστεί από το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων και αφορά την κατασκευή ξενοδοχείων με ανεξάρτητες βίλες μέσα σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές!
Το επόμενο βήμα είναι η διάλυση των δασικών υπηρεσιών που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο και διαθέτουν περίπου 2.000 δασοφύλακες, 800 δασολόγους και 500 δασοπόνους. Την περασμένη εβδομάδα έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΚΑ για τον εξορθολογισμό των δομών τους, στην οποία διορισμένοι περιφερειάρχες ζήτησαν τη διάλυση ή τη μεταφορά τους στους δήμους! Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι πάγωσε το πιλοτικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αξιολόγηση και αναδιάρθρωση των δασικών υπηρεσιών στην Αττική και την περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Τη «δασοκτόνο πολιτική» της κυβέρνησης καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασολόγων του Δημοσίου, που επισημαίνει ότι παραδίδονται τα δασικά οικοσυστήματα στο όνομα της δήθεν «βιώσιμης ανάπτυξης». Ζητά να αναδειχθούν οι δασικές υπηρεσίες σε κύριο φορέα διαχείρισης των οικοσυστημάτων, τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και τη δημιουργία αυτόνομου Ταμείου Δασών.