31/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΙΟΒΕ «ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ» ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε τέλμα η οικονομία και φέτος

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κατακεραυνώνουν τις αισιόδοξες, προς τέρψιν του εκλογικού σώματος, κυβερνητικές προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη. Στις μελέτες-αναλύσεις τους, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, συντάσσονται επί της ουσίας με τους.
      Pin It

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κατακεραυνώνουν τις αισιόδοξες, προς τέρψιν του εκλογικού σώματος, κυβερνητικές προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη. Στις μελέτες-αναλύσεις τους, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, συντάσσονται επί της ουσίας με τους οικονομολόγους του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, οι οποίοι δύο μέρες πριν αποδόμησαν το «διήγημα» των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για μεγαλύτερο πλεόνασμα, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και έξοδο στις αγορές. Οι βιομήχανοι πάντως, μέσω του ΙΟΒΕ, προβαίνουν σε νουθεσίες προς την κυβέρνηση και κάνουν έκκληση για συνεννόηση των κομμάτων, καθώς «η δημιουργία και η έκφραση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων θα αύξανε την αξιοπιστία και θα μείωνε κάθε είδους μελλοντική αβεβαιότητα».

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

51Υφεσιακή τροχιά θα έχει και το 2014 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που αντανακλούν τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2014, η ύφεση αυτή αναμένεται να κυμανθεί από 0,4% έως και 1%! Ολα αυτά, παρότι η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση εσόδων από την άμεση φορολογία κατά 8,5% σε σχέση με το 2013. Συγκεκριμένα, το 2014 η πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι η αύξηση των εσόδων κατά 2,177 δισ. ευρώ ή 4,1% έναντι του 2013, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 54,695 δισ. ευρώ.

 

Στην πραγματικότητα η πρόβλεψη για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% το 2014 έναντι μείωσης 6,7% το 2013, τη στιγμή μάλιστα που στον προϋπολογισμό του 2014 ενσωματώνονται πλήρως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι αυξήσεις της φορολογικής επιβάρυνσης που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα έτη δεν μπορεί να θεωρείται πιθανή.

 

Οι επενδύσεις

 

Επίσης, υπεραισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων πάγιου εξοπλισμού κατά 5,3% όσο παραμένουν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2014 περαιτέρω μείωση των επενδύσεων κατά 1,2%.

 

Πάντως, με τα αριθμητικά δεδομένα που παραθέτει στην ανάλυσή του το Ινστιτούτο Εργασίας για την καταβαράθρωση βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας το 2012, αυτό που αναφύεται είναι ότι προδιαγράφεται η πορεία στο βάραθρο και το 2014, όπως αυτή αναμένεται να είναι η κατάληξη και το 2013 (μέχρι τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μετρήσεις) παρά τις αντίθετες προβλέψεις του προϋπολογισμού. Αναλυτικότερα:

 

•Η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ προσεγγίζει στα 6 χρόνια της ύφεσης το 25% και προβλέπεται να υπερβεί το 26% στα τέλη του 2014.

 

•Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε το 2012 κατά 9,1% σε σχέση με το 2011.

 

•Το 2012 είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος μείωσης των ακαθάριστων επενδύσεων, με αποτέλεσμα, ενώ το 2007 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έφθανε τα 56,469 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005), το 2012 ήταν 23,038 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005), μειωμένος κατά 60%.

 

•Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 13,8%.

 

•Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 2,4%.

 

•Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, το 2012, μειώθηκε συνολικά κατά 6,2%.

 

• Προβλέπεται η ύφεση για το 2103 να είναι επίσης βαθιά, και υπολογίζεται περίπου 4%.

 

•Το 2ο τρίμηνο του 2013 η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε μείωση κατά 6,3%, οι συνολικές επενδύσεις μείωση κατά 11%, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16,0%.

 

•Το ποσοστό ανεργίας το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ανέλθει σε 27%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.350.000 άτομα, χωρίς να διαφαίνεται τάση για την αποκλιμάκωσή της.

 

…………………………………………………………….

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Εγκλωβισμένη στην ύφεση ή, στην καλύτερη περίπτωση, στη στασιμότητα θα παραμείνει η ελληνική οικονομία και το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, με μόνη αχτίδα φωτός να είναι η εκτιμώμενη μικρή μείωση της ανεργίας στο 26% και η μερική αναθέρμανση της επενδυτικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, το ΙΟΒΕ εμφανίζεται αντίθετο στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και προτείνει ένα νέο «deal» με την τρόικα για τη μείωση του χρέους, χωρίς νέα δάνεια ή κούρεμα, αλλά με «μνημόνιο» μεταρρυθμίσεων.

 

Οι προβλέψεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών δεν απηχούν παρά ελάχιστο τμήμα του κλίματος αισιοδοξίας που επιχειρούν συστηματικά να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και η τρόικα για έξοδο από την ύφεση μέσα στο 2014.

 

Η μεγάλη ανησυχία των βιομηχάνων είναι μην τυχόν και… χαλαρώσουμε και αυτό φροντίζουν με κάθε τρόπο να το τονίσουν στην ανάλυσή τους, που εκτός από μακροοικονομικές προβλέψεις, υπερχειλίζει από νουθεσίες προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Το ΙΟΒΕ λ.χ. θεωρεί πως η χώρα διανύει περίοδο στασιμότητας, η κυβέρνηση εμφανίζεται κουρασμένη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί μη δημιουργική πολιτική.

 

Κοντά σε αυτή την άποψη έρχεται να προστεθεί και η «έκκληση» για συνεννόηση των κομμάτων, με την επισήμανση ότι «η δημιουργία και η έκφραση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων θα αύξανε την αξιοπιστία και θα μείωνε κάθε είδους μελλοντική αβεβαιότητα».

 

Ο κίνδυνος

 

Για το ΙΟΒΕ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτήν τη φάση προέρχεται από την αδράνεια που πιθανόν επικρατήσει λόγω της εισόδου της χώρας σε μακρά προεκλογική περίοδο (σ.σ. «θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη χώρα», λέει), καθώς «θα απομακρύνει την έναρξη της ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε περαιτέρω φθορά τις επιχειρήσεις και θα δυσχεράνει τη συνεννόηση με τους δανειστές». Στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, οι αναλυτές του ιδρύματος διαπιστώνουν σοβαρά σφάλματα, σχολιάζοντας πως δεν έχει «επενδυθεί με την απαραίτητη αξιοπιστία» ούτε έχει να επιδείξει «σαφήνεια και αποτελεσματικότητα», με αποτέλεσμα «η ύφεση να έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη και η ανεργία πολύ υψηλότερη από τα επίπεδα προσαρμογής που θα ήταν απαραίτητα». Για το πρωτογενές πλεόνασμα «καρφώνει» την κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως δεν πρέπει να θεωρείται ή να προβάλλεται ως η επίτευξη του υπέρτατου στόχου της οικονομικής πολιτικής, ενώ θεωρεί πως δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους.

 

«Οχι νέα δάνεια»

 

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, εκτιμά ότι αυτή θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές και θα έχει αντικείμενο όχι ένα κούρεμα, αλλά επιμέρους διευκολύνσεις. Επισημαίνει πως «η όποια μείωση χρέους πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι απομάκρυνσης από αυτούς», και προτείνει ως λύση μια συμφωνία για «υπό όρους μείωση, που θα διαφέρει ουσιαστικά από τις πρόσφατες: αφενός, θα αφορά σταδιακή μείωση χρέους και όχι νέα δάνεια και, αφετέρου, θα αφορά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και όχι περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή».

 

Scroll to top