bastian

31/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΣΑ ΔΕΝ... ΑΚΟΥΣΕ Ο ΚΑΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Ο «Τσίπρος» έχει προτάσεις

Ο Γερμανός οικονομολόγος Γεν Μπάστιαν, πρώην στέλεχος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησε με δηλώσεις του όσα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια η ελληνική και Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνουν για το ελληνικό χρέος.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε -και αργότερα αναίρεσε- χθες ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της τρόικας, Οτμαρ Κάρας, ο… «Τσίπρος», ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική και η ευρωπαϊκή Αριστερά όχι μόνο έχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά σιγά σιγά κάποιες από αυτές υιοθετούνται ακόμη και από τεχνοκράτες, όπως το πρώην στέλεχος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γεν Μπάστιαν. Ο Γερμανός οικονομολόγος υιοθέτησε χθες με δηλώσεις του προς την Deutsche Welle όσα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι παραπάνω προτείνουν για το ελληνικό χρέος, ότι δηλαδή χρειάζεται μια διεθνής διάσκεψη για το χρέος ανάλογη με αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1953 και ένα κούρεμα ανάλογο με αυτό που απόλαυσε τότε η ηττημένη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία.

 

Προϋποθέσεις

 

«Αυτήν τη φορά», είπε ο Μπάστιαν, «η διάσκεψη αυτή θα έπρεπε να ξεκινήσει με την Ελλάδα, όπου θα συνδέσουμε το κούρεμα με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μέσω του κουρέματος αυτού θα μπορέσουμε να θέσουμε τη χώρα σε μια καλύτερη βάση για το μέλλον». Το 1953 διεγράφη ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους, ενώ το υπόλοιπο αναδιαρθρώθηκε σε μακροπρόθεσμη βάση και με ρήτρα ανάπτυξης. Η τελευταία δόση μάλιστα καταβλήθηκε από τη Γερμανία στις 3 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή 53 χρόνια μετά τη διάσκεψη του Λονδίνου.

 

Στην επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για την ανάγκη μιας πραγματικής πρωτοβουλίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους ανάλογη με αυτήν που συμφωνήθηκε για τη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 1953, αλλά πιθανότατα ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας, δεν την… άκουσε.

 

Από την πλευρά του πάντως, ο Γενς Μπάστιαν αναγνώρισε ότι στην παρούσα φάση το θέμα αυτό αποτελεί ταμπού για τους πιστωτές της Ελλάδας. Εξέφρασε από την άλλη πλευρά την εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, όταν το ελληνικό χρέος προσεγγίσει και πάλι τα προ κουρέματος 2012 επίπεδα, οι πιστωτές της Ελλάδας θα αναγκαστούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας νέας διευθέτησης.

 

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλείται ως βασικό της επιχείρημα η ελληνική κυβέρνηση για μια νέα ελάφρυνση του χρέους είναι «εικονικό», αφού -όπως σχολιάζουν αναλυτές- επιτεύχθηκε επειδή τις τελευταίες εβδομάδες του 2013 η Αθήνα απλώς δεν πλήρωνε τις οφειλές της.

 

Οπως και αν εξελιχθεί το ζήτημα, οι αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο δυσβάσταχτο βάρος του χρέους της. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μπάστιαν: «Το μερίδιο του χρέους στο ΑΕΠ αυξάνεται. Συνολικά αυξάνεται το μέγεθος του χρέους και η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη αυτά με τις δικές της δυνάμεις. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της ακόμη και αν διευρυνθεί η φορολογική βάση και ενισχυθεί η φορολογική εντιμότητα».

 

Scroll to top