Του Μιχάλη Προδρόμου*
Θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ; Ναι… Μα πώς; Αφού η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερα για τους ευπαθείς καταναλωτές. Πέρυσι τον Απρίλιο έταξε πάγωμα των τιμολογίων και τον χειμώνα μάς έκανε σκόντο ένα ευρώ για κάθε βράδυ που θα πνιγόμαστε στην αιθαλομίχλη, ενώ το ΥΠΕΚΑ έχει θέσει επανειλημμένα ως προτεραιότητα για το τρέχον εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας το θέμα της ενεργειακής φτώχειας.
Κι όμως, σε απόφαση που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), παραμονές Πρωτοχρονιάς, σχετικά με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)(1) εισηγείται τον διπλασιασμό του για οικιακούς καταναλωτές και την ενεργοβόρο βιομηχανία, από 1ης Μαρτίου 2014. Ομως, η αναλογικά ίση αύξηση της συνεισφοράς δεν αλλάζει το γεγονός πως τα νοικοκυριά επιβαρύνονται ανά μεγαβατώρα δέκα φορές περισσότερο απ’ όσο η βιομηχανία. Η εισήγηση αυτή της ΡΑΕ αποσκοπεί υποτίθεται στον περιορισμό της «τρύπας» που εμφανίζει στα έσοδά του ο Λειτουργός της Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), η οποία έχει φτάσει στα 560 εκατ. ευρώ, μεγάλωσε δηλαδή κατά περίπου 130 εκατ. ευρώ από το περασμένο καλοκαίρι(2).
Μήπως πληρώνουμε την «εμμονή» μας με την πράσινη ενέργεια; Οχι. Εδώ και ένα εξάμηνο (από την τελευταία αύξηση του ειδικού τέλους) δεν έχει προστεθεί ούτε ένα MW αιολικής ισχύος, ενώ η ισχύς των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε –κρατηθείτε- κατά μόλις 50MW. Οπότε, πού πέσαμε έξω; Στην ανάλυση της ΡΑΕ καταδεικνύονται ως κύριοι υπαίτιοι του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ τα μειωμένα έσοδα από το τέλος ΕΡΤ (ναι, αυτά από τα οποία μας απάλλαξε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και τα επαναφέρει με το μηνιαίο τέλος 3€ υπέρ ΝΕΡΙΤ) και η μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και, συνεπώς, τα μειωμένα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ. Εδώ, έχει ενδιαφέρον και η μονολιθική λογική της ΡΑΕ: αφού μειώνεται η συνολική κατανάλωση, ας αυξήσουμε τη χρέωση ανά μονάδα καταναλισκόμενης ενέργειας, ώστε να ισοφαρίσουμε στα έσοδα.
Οι αυξήσεις από την πίσω πόρτα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, δεν αποκλείεται αύξηση των χρεώσεων και για το δίκτυο, προφανώς για να καταστεί πιο ελκυστική η επικείμενη πώληση του ΑΔΜΗΕ (πρόκειται για τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ενέργειας). Και σε αυτήν την περίπτωση, η ΡΑΕ είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει, οπότε έχει ενδιαφέρον η λογική που θα εφαρμόσει η ανεξάρτητη αρχή. Επειδή η πλάκα (ή μάλλον φάρσα) δεν τελειώνει εδώ, ας μην ξεχνάμε πως στο υπουργείο μελετούσαν τη μεταφορά χρεών του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ, ώστε ο ανεξάρτητος διαχειριστής να βγει στο σφυρί φρέσκος και λαμπερός.
ΥΓ. Η πρώτη πράξη της «ιστορίας επιτυχίας», που μόλις διαβάσατε, παίχτηκε το περασμένο καλοκαίρι. Για να μην ξεχνιόμαστε: http://www.wwf.gr/news/864-247-40
[1] Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) χρεώνεται σε όλους τους καταναλωτές ενέργειας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.
[2] Τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ προέρχονται από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων είναι το τέλος ΕΡΤ, το ΕΤΜΕΑΡ, το ειδικό τέλος λιγνίτη, τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η έκτακτη εισφορά παραγωγών ΑΠΕ κ.ά.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
* Υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς