02/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωπικό πόλεμο επιλέγει ο Σαμαράς

Να κρατηθεί στην εξουσία ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος επιδιώκει ο πρωθυπουργός, προσδοκώντας σε ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να επανασυσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο.
      Pin It

Να κρατηθεί στην εξουσία ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος επιδιώκει ο πρωθυπουργός, προσδοκώντας σε ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να επανασυσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΣτην πόλωση στρέφεται αναγκαστικά πλέον ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, για να φτάσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες στο διπλό εκλογικό ραντεβού του Μαΐου. Το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό μάλλον φαίνεται αδύνατον με τη συνεχή διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημοσκοπική υποχώρηση της Ν.Δ., αλλά να καταφέρει να διαχειριστεί το όποιο αποτέλεσμα μέχρις ότου ανοίξουν τα χαρτιά τους οι εταίροι στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για την επόμενη φάση της διαχείρισης του χρέους.

 

Πρόθεση του Μαξίμου είναι οι κρίσιμες αποφάσεις να μετατεθούν μετά τη διενέργεια των ευρωεκλογών και στην καλύτερη περίπτωση το προσεχές φθινόπωρο.

 

Μέχρι τότε οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν άλλη εμπλοκή με το ελληνικό πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, μετά τις ευρωεκλογές, όλα τα ενδεχόμενα πια δείχνουν πιθανά, εάν το αποτέλεσμα αποτυπώσει ευρεία αποδοκιμασία της κυβέρνησης.

 

Στο επιτελείο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, των οποίων ο κοινός παρονομαστής είναι η κλιμάκωση της πόλωσης ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, θεωρούν ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του Μαΐου, η κυβέρνηση θα έχει λίγο χρόνο ώστε να φτάσει μέχρι τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Εφόσον το σχέδιο αυτό επιτευχθεί, παρά τα σημάδια έντονης κόπωσης του κυβερνητικού σχήματος και πλήρους εξάντλησης των αντοχών της κοινωνίας, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, μια πρόταση για τη μετακύλιση των τοκοχρεολυσίων που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει πάρει από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δεν θα ονομαστεί νέο μνημόνιο, αλλά σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Οι πρόωρες εκλογές

 

Εάν η κυβέρνηση φτάσει σε αυτή τη συμφωνία, τότε ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να επιλέξει την επίσπευση του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών του με τον κ. Τσίπρα, με πρόωρες εκλογές.Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την πολεμική του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφ’ ενός για να επανασυσπειρώσει όσο είναι δυνατόν το κομματικό ακροατήριο της Ν.Δ. και να τονώσει το ηθικό των βουλευτών της, αφ’ ετέρου για να κόψει κάθε γέφυρα μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα δεξιά της η Ν.Δ. δεν έχει δυνάμεις που θα μπορούσε να συνεργαστεί, ενώ στα αριστερά της οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ παραπέμπουν σε κινούμενη άμμο, καθιστώντας κάθε πρόβλεψη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί την επομένη των ευρωεκλογών, παρακινδυνευμένη.

 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι, παρά την κάμψη της κυβέρνησης στα γκάλοπ, ο κ. Σαμαράς προηγείται στους δημοσκοπικούς δείκτες έναντι του κ. Τσίπρα και γι’ αυτό η πόλωση πλέον παίρνει χαρακτηριστικά προσωπικής αναμέτρησης.

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα, μέσα και έξω, ότι δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις και πως το δίλημμα είναι Σαμαράς ή Τσίπρας.

 

Ωστόσο, το δίλημμα αυτό ανεβάζει τις πιέσεις στον ενδιάμεσο χώρο και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, όπου βλέπουν πλέον ότι η περίοδος μετά τις εκλογές μπορεί να μην έχει τίποτε κοινό με την τρέχουσα και όχι μόνο να μην είναι δυνατή η συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ., αλλά η Χαρ. Τρικούπη να βρεθεί σε κενό, εάν η πόλωση πάει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Το ερώτημα είναι αν οι εταίροι στην Ε.Ε. είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας ή, αντιθέτως, όπως έχουν δείξει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, θα παγώσουν όλες τις αποφάσεις, θεωρώντας ότι ο συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη έχει απομακρυνθεί οριστικά.

 

Scroll to top