02/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Αισιοδοξία εκτός, κατήφεια εντός

Ενώ για πρώτη φορά μετά το 1994 είναι ορατό το ενδεχόμενο η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, επικρατεί σκεπτικισμός για τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.
      Pin It

Ενώ για πρώτη φορά μετά το 1994 είναι ορατό το ενδεχόμενο η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, επικρατεί σκεπτικισμός για τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή

 

Ο «άγνωστος Χ» των ευρωεκλογών στον Νότο, λένε σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, φαίνεται ότι θα είναι η Αριστερά, με τη «δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργεί νέα δεδομένα στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη»

 

Αποστολή: Βρυξέλλες Του Νίκου Σβέρκου

 

Μιλώντας κανείς με Ελληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη της Κεντροαριστεράς διακρίνει αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια κυριαρχεί η αισιοδοξία ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα αναδειχτεί τον Μάιο πρώτη στο Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το 1994. Και από την άλλη η κατήφεια για τις διαδικασίες ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

 

Το κλίμα απογοήτευσης στο εσωτερικό επιτείνεται μάλιστα και από την «πορεία στο άγνωστο» που ακολουθεί η «Πρωτοβουλία των 58», με τα προσωπικά σχέδια να αναμιγνύονται με την αναζήτηση πολιτικού στίγματος ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βασίζει την αισιοδοξία της κυρίως στο γεγονός ότι στη Γερμανία το SPD «κρατάει» δυνάμεις στις δημοσκοπήσεις, ενώ τα ποσοστά του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος ακολουθούν ανοδική πορεία. Παράλληλα όμως φαίνεται ότι οι ανά την Ευρώπη σοσιαλδημοκράτες «ανακαλύπτουν» τώρα την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της τρόικας, επιχείρημα το οποίο ανέφερε πρόσφατα και ο επικεφαλής των Γερμανών ευρωβουλευτών του SPD, Ούντο Μπούλμαν. Η κριτική όμως που ασκείται στα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας δεν φαίνεται να «χτυπά» τον πυρήνα των επιβαλλόμενων προγραμμάτων και των μνημονίων. Οι δυο παράγοντες διαφοροποίησης από το Λαϊκό Κόμμα αφορούν τις πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης, ενώ οι θέσεις για το χρέος παραμένουν «θολές» και αντιφατικές, καθώς εξαρτώνται από τα οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα της κάθε χώρας.

 

Ο «άγνωστος Χ» των ευρωεκλογών στον Νότο, όπως λένε σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές σε μεταξύ τους συζητήσεις, φαίνεται ότι θα είναι η Αριστερά, με τη «δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργεί νέα δεδομένα στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη», όπως σημείωνε Γάλλος ευρωβουλευτής. «Αν δούμε τη συνολική εικόνα η ριζοσπαστική Αριστερά θα σημειώσει αύξηση, η οποία στο σώμα των 766 ευρωβουλευτών θα μοιάζει σχετικά περιορισμένη, αλλά θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «θα είναι λάθος αν η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία προσπαθήσει να εξομοιώσει τους ριζοσπάστες αριστερούς του Νότου με τους εθνικιστές της ανατολικής Ευρώπης ή τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές».

 

Αυτή τη «λάθος» τακτική φαίνεται να εισηγούνται οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και την ακολουθούν ευλαβικά οι εν Ελλάδι θιασώτες της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις συζητήσεις για τις επεξεργασίες στην Ελλάδα, στελέχη που πρωταγωνιστούν στην ανασύνθεση του χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή περιγράφονται ως «αντιευρωπαϊκές δυνάμεις». Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στον τριχοτομημένο χώρο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Πρωτοβουλία 58) δεν δίνουν και πολλά σημάδια για αισιοδοξία.

 

Πρόβλημα στα πρόσωπα

 

«Στις διαπιστώσεις καλοί είμαστε, αλλά στο επίδικο “χωλαίνουμε”», έλεγε χαρακτηριστικά ένας εκ των πολιτικών στελεχών, που επιχειρούν να ενδυναμώσουν την κίνηση των 58. «Εχουμε πρόβλημα στα πρόσωπα, αφού ο Τάσος Γιαννίτσης δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανακατευτεί δυναμικά με την υπόθεση, στελέχη στα όρια του ΠΑΣΟΚ “στριμώχνονται” για μια θέση ψηλά στη λίστα των ευρωεκλογών και η πολιτική μας πρόταση ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί», πρόσθετε το ίδιο πρόσωπο με εμφανή τον σκεπτικισμό του.

 

Πρόσθετο ρόλο στο επαπειλούμενο «ναυάγιο» της Κεντροαριστεράς παίζει και το «χρίσμα» που θα επιλέξει να δώσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να σκιαμαχούν. «Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αν ο Κουβέλης πάει στη Ρώμη στο συνέδριο του ΕΣΚ», έλεγε φανερά εκνευρισμένος κορυφαίος παράγοντας του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή. Σημείωσε δε ότι «το ΕΣΚ έχει συντεταγμένες διαδικασίες», ότι «ο Χάνες Σβόμποντα δεν παίζει σπουδαίο ρόλο στην ιεραρχία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», καθώς και «περιμένετε να δείτε αν θα βγάλει ευρωβουλευτή η ΔΗΜΑΡ και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με την ένταξή της στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές».

 

[email protected]

 

Scroll to top