01/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταξίδι στην υποβρύχια Ελλάδα

Μέσα από μια εντυπωσιακή συλλογή υποβρύχιων φωτογραφιών, οι «Υδροναύτες» αποκαλύπτουν γοητευτικές μα και… απογοητευτικές όψεις των ελληνικών βυθών, προκαλώντας την εποικοδομητική οργή των μικρών παιδιών.
      Pin It

Μέσα από μια εντυπωσιακή συλλογή υποβρύχιων φωτογραφιών, οι «Υδροναύτες» αποκαλύπτουν γοητευτικές μα και… απογοητευτικές όψεις των ελληνικών βυθών, προκαλώντας την εποικοδομητική οργή των μικρών παιδιών

 

Οι αντιθέσεις στον βυθό καταγράφονται στις φωτογραφίες που εκθέτονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

 

Οι «Υδροναύτες» είναι μία ΜΚΟ που βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό. Η βασική δράση τους είναι η απομάκρυνση απορριμμάτων από τους βυθούς και η ευαισθητοποίηση του κοινού, ωστόσο θέτουν συνεχώς νέους στόχους

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Οι αντιθέσεις των εικόνων είναι τόσο σοκαριστικές που σε έναν βαθμό κάνουν τις λέξεις περιττές. Από μόνες τους αρκούν για να περάσουν τα μηνύματά τους πολύ πιο άμεσα και πειστικά. Σε αντίθεση με εκείνο που συμβαίνει συχνά με τις υποβρύχιες λήψεις –με το focus κατά κανόνα να πέφτει στο ωραίο, το θαυμαστό, το μυστηριακό– αυτή τη φορά ο φωτογραφικός φακός δεν παρασύρεται μόνο από τις… Σειρήνες ενός μαγικού υποθαλάσσιου κόσμου, γεμάτου ζωή και χρώματα, αλλά αποτυπώνει και την κραυγή του ίδιου του βυθού που ζητάει βοήθεια και απαιτεί σεβασμό.

 

Αυτός είναι ο διττός στόχος της έκθεσης υποβρύχιας φωτογραφίας «Ταξίδι στην υποβρύχια Ελλάδα», που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι ταξιδιώτες αλλά και οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέχρι και τις 30 Απριλίου.

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του «Ελ. Βενιζέλος» και της περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Υδροναύτες», που δραστηριοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυρίως στους καθαρισμούς βυθών, με σκοπό να αφυπνίσει το κοινό ως προς την προστασία της… υποβρύχιας Ελλάδας.

 

«Στην έκθεση μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τις δύο όψεις των ελληνικών θαλασσών. Από τη μια, σπάνια ομορφιά με γοητευτικά πλάσματα και πλούσιες εναλλαγές χρωμάτων και από την άλλη, σκουπίδια και μόλυνση. Μέσα από την αντίστιξη αυτή καταλήγεις σχεδόν να νιώθεις ότι ακούς τη φωνή του βυθού, να σου στέλνει σήμα κινδύνου», μας λέει ο πρόεδρος των «Υδροναυτών» Παναγιώτης Τασιαδάμης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν έχει κυρίως ή αμιγώς καλλιτεχνική στόχευση, μα περισσότερο χαρακτήρα περιβαλλοντικής αφύπνισης.

 

Γι' αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι της ΜΚΟ επέλεξαν η έκθεση να φιλοξενηθεί στον χώρο του αεροδρομίου, που αποτελεί πύλη εισόδου και πέρασμα για πολύ κόσμο.

 

Μια παρόμοια έκθεση είχαν οι ίδιοι παρουσιάσει στη Βαρβάκειο Αγορά τον περασμένο Απρίλιο. Τότε οι περίπου 200 φωτογραφίες του «Σιωπηλού Κόσμου» στήθηκαν πάνω στους πάγκους των ιχθυοπωλείων και έγιναν αντικείμενο μελέτης από εκατοντάδες κόσμο και κυρίως σχολεία και μικρά παιδιά. Οπως μάλιστα μας λένε «τα παιδιά είναι αυτά που εκνευρίζονται περισσότερο αντικρίζοντας τέτοιες εικόνες. Κι αυτό είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο ως πρώτο βήμα. Γιατί από αυτά μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα ξεκινήσει η αλλαγή νοοτροπίας και κατ' επέκταση ο σεβασμός του ανθρώπου στο υποθαλάσσιο περιβάλλον. Εμείς ναι μεν οργανώνουμε καθαρισμούς βυθών σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη συμβολή των περίπου 150 εθελοντών που διαθέτουμε, ωστόσο δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε απορρύπανση. Η συσσώρευση των σκουπιδιών μετρά ήδη εκατοντάδες χρόνια. Υπήρχαν πολύ πριν από μας και θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά. Την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους κανείς δεν την μπορεί. Αυτό όμως που αν μη τι άλλο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταγράφουμε τα πιο περίεργα, ακραία και «εντυπωσιακά» κατά κάποιον τρόπο απορρίμματα ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να σοκάρουμε κατά κάποιον τρόπο τον κόσμο. Το θέμα είναι να αλλάξει η νοοτροπία και να αποκτήσουμε παιδεία ώστε να εκλείψει αυτό το φαινόμενο της μετατροπής των θαλασσών σε χωματερές. Μόνο έτσι θα βρει η φύση τις δυνάμεις να ανακάμψει. Αυτό είναι το νόημα των δράσεών μας. Στο μεταξύ, βέβαια έχουμε απομακρύνει εκατοντάδες «τοξικές βόμβες» από τους βυθούς – για παράδειγμα μπαταρίες».

Καταδυτικός τουρισμός και βόμβες

 

Κάποιοι τους αποκαλούν «φρουρούς» των ελληνικών θαλασσών. Οι «Υδροναύτες» μάς συστήθηκαν το 2010, ως ΜΚΟ που βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό, με έδρα την Αθήνα. Μπορεί η βασική τους δράση να έχει ως αντικείμενο την απομάκρυνση απορριμμάτων από τους βυθούς, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, ωστόσο οι ίδιοι, ορμώμενοι από την αγάπη τους τόσο για τον βυθό όσο και για τη χώρα μας, θέτουν συνεχώς νέους στόχους. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει στον καταδυτικό τουρισμό, αυτή την εναλλακτική μορφή ταξιδιωτών που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σημαντικά παγκοσμίως. Πόσο μάλλον σε μια χώρα της οποίας η υποβρύχια εικόνα είναι σπάνιας ομορφιάς και μπορεί να προσελκύσει αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό. Επιπλέον, για τους «Υδροναύτες», έχοντας συνειδητοποιήσει ότι «οι βασικές πηγές κέρδους προέρχονται από τη θάλασσα -ναυτιλία, αλιεία, τουρισμός- προκύπτει αυτομάτως το συμπέρασμα ότι η διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η διατήρηση της βιοποικιλότητας του υδάτινου οικοσυστήματος αποτελούν επιτακτική ανάγκη για όλους μας.

 

Παράλληλα, έχουν συμβάλει στη δημόσια ασφάλεια μέσω των καταδύσεών τους και σε συνεργασία με τις αρχές έχουν εντοπίσει και εξουδετερώσει επικίνδυνα αντικείμενα από τον βυθό, όπως μια βόμβα αναπήδησης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εύρημα με την ιδιαίτερη ιστορική αξία εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σχινιά από τον Παναγιώτη Τασιαδάμη και τον δύτη Μιχάλη Κοκολάκη έπειτα από υπόδειξη του ντόπιου ψαρά Σπύρου Αντωνίου. Η καταγραφή της έγινε έπειτα από συνεργασία με αρμόδιο πυροτεχνουργό και το Λιμενικό Σώμα, όπως και η επιχείρηση της καταστροφής της.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Παναγιώτης Τασιαδάμης σε σχετικό άρθρο του, «η βόμβα αναπήδησης εφευρέθηκε και κατασκευάστηκε από τον Barnes Wallis το 1941 στην Αγγλία και η πρώτη καταγεγραμμένη μαζική χρήση της υπολογίζεται ότι έγινε τον Μάιο του 1943, στην επιχείρηση Chastise, που οργανώθηκε από τη μοίρα 617 της αγγλικής βασιλικής αεροπορίας (Dambusters), με στόχο τα γερμανικά φράγματα».

 

………………………………………………………………..

 

ΑμεΑ σε έναν κόσμο χωρίς βαρύτητα

 

Οταν η οργάνωση ιδρύθηκε το 2010, είχε ως αρχικό της όραμα να σταθεί στο πλευρό των ΑμΕΑ και να μυήσει ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες στον κόσμο της αυτόνομης κατάδυσης, όπου δεν υπάρχει βαρύτητα, παρά μόνο «αιώρηση».

 

Και με αφορμή την ανάγκη και φιλοδοξία τους να προτρέψουν αυτό το ειδικό κοινό να γνωρίσει τον υποθαλάσσιο κόσμο -χωρίς κόστος!- τα στελέχη του τμήματος καταδυτικών δραστηριοτήτων ΑμεΑ έλαβαν την απαραίτητη εκπαίδευση από τον οργανισμό DDI (Disabled Divers International).

 

Πλέον είναι πιστοποιημένοι επισήμως ως DDI Diveclub Level 2 και πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την οργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων.

 

«Οποιαδήποτε σωματική αναπηρία κι αν έχει κάποιος, μπορεί να καταδυθεί. Ακόμη και τετραπληγία. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μας, δουλέψαμε πάνω σε περιπτώσεις τετραπληγικών ή ακόμα και τυφλών. Θέλουμε να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να γνωρίσουν αυτή τη μαγική δραστηριότητα χωρίς κόστος αλλά με κάθε υπευθυνότητα και επαγγελματισμό», θα πει ο Παναγιώτης Τασιαδάμης, εξηγώντας ότι πλέον εξαρτάται από τους αντίστοιχους φορείς η πραγματοποίηση και η πορεία του εν λόγω εγχειρήματος.

 

Στόχος τους, μας λέει, για το άμεσο μέλλον, είναι η διεξαγωγή διοργανώσεων πανελλήνιας εμβέλειας.

 

………………………………………………….

 

Info

 

Εως 30 Απριλίου η έκθεση

 

Η υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας θα παρουσιάζεται έως τις 30 Απριλίου 2014 στον χώρο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3), με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό όλο το 24ωρο.

 

Scroll to top