Ο Μ. Βαρβιτσιώτης, στριμωγμένος από την υπόθεση στο Φαρμακονήσι, θεωρεί κακοπροαίρετους τη Διεθνή Αμνηστία και τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει παραδεχτεί τις επαναπροωθήσεις
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Ενα δράμα ζουν ο κ. Βαρβιτσιώτης και η κυβέρνηση, μόνοι σε έναν κόσμο γεμάτο κακοπροαίρετους. «Δεν μας αντιπροσωπεύουν οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ή κάποιων άλλων κακοπροαίρετων, που χρηματοδοτούνται μόνο και μόνο για να γράφουν κακά περιστατικά» είπε σε εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA ο υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Κακοπροαίρετος και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, που, σύμφωνα με τον υπουργό, «επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα» με τις δηλώσεις του για το Φαρμακονήσι. Κακοπροαίρετη φυσικά και η αντιπολίτευση.
Δυστυχώς για τον Μ. Βαρβιτσιώτη, εκτός από τους κακοπροαίρετους υπάρχει και ο κακός εαυτός του. Ο υπουργός, που συνήθως τον ρωτούν για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και απαντά για την «παράνομη μετανάστευση», παραδέχτηκε στην ίδια εκπομπή ότι το Λιμενικό κάνει επαναπροωθήσεις.
Υπουργικές περιγραφές
«Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να λέμε στις τουρκικές αρχές ελάτε και πάρτε τους. Αν δεν έχουν περάσει τα σύνορα ή, τέλος πάντων, με έναν τρόπο να τους ξαναβάλουμε στην τουρκική πλευρά» είπε. Κι όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος αν ισχύουν οι καταγγελίες για βία των αντρών του Λιμενικού, απάντησε: «Κοιτάξτε, αυτοί οι άνθρωποι δεν προέρχονται από τη Μυτιλήνη και τους στέλνουμε στην Τουρκία, έρχονται από την Τουρκία και ο βασικός μας ρόλος είναι να προστατεύουμε και τα σύνορά μας. Δε ρυμουλκούμε, αποτρέπουμε. Και μόνο η παρουσία αυτού του σκάφους και άλλων δυνάμεων που έχουμε μπορεί να κάνει το βαρκάκι να γυρίσει πίσω».
Οσα περιγράφει ο υπουργός, ακόμα και χωρίς τη βία, την κακομεταχείριση, τους βασανισμούς, την έκθεση σε κίνδυνο και την αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων, που καταγράφονται σε δεκάδες μαρτυρίες, συνιστούν παρανομία, διότι δεν διασφαλίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, θεμελιώδες δικαίωμα των προσφύγων. Θα ήταν παρανομία ακόμα και αν γίνονταν μόνο σε τουρκικά ύδατα, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Δυστυχώς για τον υπουργό, υπάρχει και το (κακοπροαίρετο κι αυτό;) συγκλονιστικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ της «Deutsche Welle», το οποίο καταγράφει τη βίαιη συμπεριφορά λιμενικών κατά προσφύγων και μεταναστών που προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές (είναι διαθέσιμο στην ενότητα «Πολυμέσα» στην ιστοσελίδα μας «efsyn.gr»).
Χθες ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου, για τα αίτια του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, επικαλούμενος όχι κώλυμα, αλλά ότι είχε ήδη ενημερώσει την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. «Πρόκειται για τοποθέτηση πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Και επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για έλλειψη ικανότητας διάκρισης βασικών κοινοβουλευτικών λειτουργιών, είναι σαφές για μας ότι πρόκειται για ακόμα μια επίδειξη αλαζονείας» δήλωσε η κ. Κατριβάνου. Τουλάχιστον ο υπ. Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, όταν είχε απαξιώσει να απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αφρ. Σταμπουλή, για την πρόσφατη επαναπροώθηση στο Πραγγί της Ορεστιάδας, είχε επικαλεστεί ταξίδι στο εξωτερικό κι ας βρισκόταν στην Ελλάδα.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των επιζώντων στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά που διεξάγει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το Φαρμακονήσι. Ανεξάρτητη δικαστική έρευνα ζητούν και τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ερώτησή τους στη Βουλή. Μηνυτήρια αναφορά ανακοίνωσαν ότι καταθέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ζητώντας παράλληλα «την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος», την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών και την προστασία των επιζώντων.
H Human Rights Watch
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch, που ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή της άλλες δύο μαρτυρίες για επαναπροωθήσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η οργάνωση ζητά να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να αποφασίσει αν οι επαναπροωθήσεις ισοδυναμούν με άτυπη πολιτική. «Αν η χώρα θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε.