02/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πρώτο αποτεφρωτήριο δημιουργείται στον Βόλο

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει τη στέγασή του σε ήδη υφιστάμενο κτίριο, εντός του χώρου του Δημοτικού Κοιμητηρίου, στη θέση «Κούκος», το οποίο και πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
      Pin It

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει τη στέγασή του σε ήδη υφιστάμενο κτίριο, εντός του χώρου του Δημοτικού Κοιμητηρίου, στη θέση «Κούκος», το οποίο και πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας

 

ΒΟΛΟΣ Της Ελένης Σταμούλη

 

Σαν έτοιμος από παλιά ο Δήμος Βόλου για την απόφαση δημιουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, από τις 12 Μαρτίου του 2012, δύο χρόνια πριν, είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία (με λευκή ψήφο της μείζονος μειοψηφίας παράταξης της Νέας Δημοκρατίας) για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών στην πόλη.

 

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προέβλεπε τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου σε ήδη υφιστάμενο κτίριο, εντός του χώρου του Δημοτικού Κοιμητηρίου στη θέση «Κούκος», το οποίο και πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας ως προς τις απαραίτητες αποστάσεις από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) και τη διασφάλιση περιμετρικής ζώνης υψηλής φύτευσης.

 

«Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος»

 

«Στόχος μας ήταν και είναι», δηλώνει ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, «να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που ισχύει εδώ και 8 χρόνια στη χώρα μας και να αναγνωριστεί το δικαίωμα του καθενός να διαθέτει το σώμα του, μετά θάνατο, σύμφωνα με τα θρησκευτικά και ιδεολογικά του πιστεύω».

 

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το αποτεφρωτήριο σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε ήδη υφιστάμενο κτίριο στον «Κούκο», όπου προορίζεται να γίνει και το οστεοφυλάκιο, έκτασης άνω των 1.200 τ.μ. Απέχει πολύ περισσότερο από 500 μέτρα από νοσοκομεία και κέντρα υγείας που ορίζει ο νόμος και περιστοιχίζεται από δεντροστοιχίες πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων, που προβλέπει επίσης ο νόμος. Στο κτίριο θα συμπεριληφθούν αίθουσα χωρητικότητας 50 ατόμων, κλίβανος και υπαίθριος χώρος. Το αποτεφρωτήριο θα διαθέτει δύο κλιβάνους αποτέφρωσης και ψυκτικό χώρο παραμονής των σορών. Στους σχεδιασμούς του δήμου Βόλου είναι επίσης και χώρος για πολιτικές κηδείες και ταφές αλλοθρήσκων.

 

Στο κοινωνικό επίπεδο, τώρα, φαίνεται ότι η πόλη έχει δεχτεί εξ αρχής πολύ θετικά την προοπτική δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στην περιοχή.

 

Η αντίδραση ήρθε πολύ νωρίς, πριν συζητηθεί και αποφασιστεί το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, από την τοπική Εκκλησία.

 

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι σε όσους ακολουθηθεί η διαδικασία της αποτέφρωσης δεν θα ψάλλεται η εξόδιος ακολουθία.

 

Scroll to top