Hoffman-Philip-Seymour

03/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, νεκρός στα 46 του χρόνια

Μια σύριγγα έκοψε την τεράστια καριέρα του

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Χόλιγουντ, ηθοποιός των μεταμορφώσεων και των ρίσκων, αν και το παρουσιαστικό του δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα της βιομηχανίας, βρέθηκε χθες νεκρός στο μπάνιο του από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.
      Pin It

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Χόλιγουντ, ηθοποιός των μεταμορφώσεων και των ρίσκων, αν και το παρουσιαστικό του δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα της βιομηχανίας, βρέθηκε χθες νεκρός στο μπάνιο του από υπερβολική χρήση ναρκωτικών

 

ΦΙΛΙΠ ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΟΦΜΑΝΣτο μπάνιο του διαμερίσματός του στο Μανχάταν, με μια σύριγγα στο χέρι βρέθηκε χθες το βράδυ (11.30 τοπική ώρα) νεκρός ο ταλαντούχος Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. Προσωπικός του φίλος που τον αναζητούσε έσπευσε στο σπίτι και τον βρήκε. Εθισμένος στα ναρκωτικά από χρόνια ο 46χρονος φαίνεται πως υπέκυψε στις αδυναμίες του (παρ΄ όλο που η έρευνα της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη) και βύθισε στο πένθος το Χόλιγουντ. «Ναι, έπινα και έκανα χρήση ηρωίνης. Μου άρεσαν όλα», είχε παραδεχτεί στην εκπομπή «60 Minutes» αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα νικηθεί τόσο νέος, τόσο γρήγορα από τα πάθη του. Ηταν κι ο ίδιος που συχνά παραδεχόταν: «Κατάφερα και κατέβηκα από το τρένο. Από τα 23 μου είμαι καθαρός». Παρ΄ όλα αυτά μόλις πέρυσι είχε προσπαθήσει να αποτοξινωθεί για τελευταία φορά, καθώς το περιβάλλον του ανέφερε πως υποτροπίασε και πάλι. Στην εταιρεία παραγωγής με την οποία συνεργαζόταν, η γυναίκα που απάντησε τα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων είπε ένα λιτό: «Δεν κάνω κανένα σχόλιο προς το παρόν».

 

O Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν είχε γεννηθεί στις 23 Ιουλίου 1967 στο Fairport της Νέας Υόρκης. Οι γονείς χώρισαν όταν ήταν εννέα ετών. Η μητέρα του, Μέριλιν Ο’Κόνορ, ήταν δικηγόρος και δυναμική ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο πατέρας του, Γκόρντον Στόνγουελ Χόφμαν, υπήρξε για χρόνια στέλεχος της εταιρείας Xerox. Ο Φίλιπ είχε δύο αδελφές, την Τζιλ και την Εμιλι, και έναν αδελφό, τον Γκόρντι, ο οποίος μάλιστα είχε γράψει το σενάριο της ταινίας «Love Liza» του 2002, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Φίλιπ.

 

Αποφάσισε να αφοσιωθεί στην υποκριτική όταν το 1984 γράφτηκε και παρακολούθησε τη Σχολή Θεάτρου στο Θερινό Καλλιτεχνικό τμήμα της νεοϋορκέζικης Καλών Τεχνών. Συνέχισε σπουδές σε διάφορες σχολές και τη δεκαετία του ’90 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή.

 

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν κέρδισε Οσκαρ α' ανδρικού ρόλου το 2005 για την ερμηνεία του στο «Capote» του Μπένετ Μίλερ, ταινία που τον καθιέρωσε ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ. Υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για β' ρόλο με τις ταινίες «Παιχνίδια Εξουσίας» του Μάικ Νίκολς (2007), «Αμφιβολία» του Τζον Πάτρικ Σάνλει (2008) και «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον (2012). Αυτός ήταν και ο σκηνοθέτης που τον ανέδειξε στην καλτ πια «Boogie Nights» τού 1997 για να ακολουθήσει μια μακρά σειρά ταινιών και, το σπουδαιότερο, μοναδικών ερμηνειών: «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι» των Κοέν (1998), «Mανόλια» του Πολ Τόμας Αντερσον (1999), «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» του Αντονι Μινγκέλα (1999), «Επιστροφή στο Cold Mountain» του Αντονι Μινγκέλα (2003). Η φιλμογραφία του είναι τεράστια. Να αναφέρουμε οπωσδήποτε την ερμηνεία του στην ταινία του Τζόρτζ Κλούνεϊ «Αι Ειδοί του Μαρτίου» (2011).

 

Εξαιρετικά δραστήριος υπήρξε και στις θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης. Από το 1995 έγινε μέλος τού LAByrinth Theater Company, ενώ συχνά του άρεσε να λέει για τη διαφορά μεταξύ σκηνοθεσία και υποκριτικής: «Η εμπειρία του σκηνοθέτη δεν είναι η πραγματική εμπειρία… Ο σκηνοθέτης είναι το πιο υποκειμενικό άτομο στη σκηνή. Δεν έχει αντικειμενικότητα. Καμιά φορά χρειάζεται να απομακρύνεται κανείς για μια-δυο εβδομάδες και στη συνέχεια να επανέρχεται για να παρακολουθήσει αυτό που ετοιμάζει. Θα το δει με άλλα μάτια». Μόλις το 2012 είχε υποδυθεί τον ρόλο του Γουίλι Λόμαν στον «Θάνατο του Εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ υποχρεώνοντας τον κριτικό των «Νιου Γιορκ Τάιμς» να παραδεχτεί: «Ο Φίλιπ Σέιμουρ είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Δεν χωρά αμφιβολία…».

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top