→Αναστατώνει ΕΥΠ και υπουργείο Εξωτερικών
«Πράκτωρ… Θου Βου» προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές και στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για απόστρατο αστυνομικό που συνελήφθη για κατασκοπία και φέρεται πως έβαλε σε δοκιμασία τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αλλά και με χώρες του αραβικού κόσμου. Το κατασκοπικό θρίλερ δεν είναι καινούργιο, αλλά αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τη σύλληψη εκ νέου του 56χρονου συνταξιούχου αστυνομικού που κατηγορείται για κατασκοπία και παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας.
Ο πρώην αστυνομικός, που υπηρετούσε κατά καιρούς σε τμήματα των Σερρών και του Προμαχώνα, φέρεται ότι με τη δραστηριότητά του έχει «ανακατέψει» τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας και προκάλεσε πονοκέφαλο στην ΕΥΠ, καθώς από αυτήν προέρχονταν τα απόρρητα έγγραφα που διοχέτευε σε πρεσβείες και προξενεία άλλων κρατών. Πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης αποδίδουν τη δράση του σε «επιπολαιότητα» και «άγνοια κινδύνου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο 56χρονος, κατά τα χρόνια της υπηρεσίας του, όταν ακόμη η Βουλγαρία δεν ήταν μέλος της Ε.Ε., συγκέντρωνε σε φωτοαντίγραφα όσα διαβαθμισμένα έγγραφα έφταναν από τις υπηρεσίες. Αυτά αφορούσαν κυρίως εντολές ελέγχων για αλλοδαπούς που σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα και υπόπτους που έδιναν πληροφορίες σε γειτονικές χώρες… Στην πλειονότητά τους, τα έγγραφα προέρχονταν από το δίκτυο της ΕΥΠ και «διέρρεαν» στα αστυνομικά τμήματα των συνόρων προκειμένου να τεθούν υπό παρακολούθηση τα πρόσωπα αυτά σε περίπτωση που εισέρχονταν στην Ελλάδα.
Στις πρεσβείες
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελνε τα έγγραφα ακόμη και σε πρεσβείες χωρών από τις οποίες κατάγονται τα πρόσωπα που αναφέρονται στα απόρρητα πληροφοριακά δελτία. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπήκαν σε άμεσο κίνδυνο οι διπλωματικές σχέσεις με συγκεκριμένες χώρες, οι διπλωματικές υπηρεσίες των οποίων αντέδρασαν έντονα στις υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ΕΥΠ έφθασε γρήγορα στα ίχνη του 56χρονου και εις βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα και τον περασμένο Νοέμβριο απολογήθηκε στην ανακρίτρια Σερρών, που τον άφησε ελεύθερο υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας 3 χιλιάδων ευρώ. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, όμως, δεν είχε καταβάλει το ποσό κι έτσι ξανασυνελήφθη με νέο ένταλμα. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται για την υπόθεση, εξετάζονται και ευθύνες ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες τοποθέτησαν τον κατηγορούμενο σε «θέσεις-κλειδιά» των αστυνομικών υπηρεσιών οι οποίες διαχειρίζονται απόρρητα έγγραφα.
Νίκος Φωτόπουλος